Scoici – reteta de mare cu midii, cum se gatesc, cu vin, la tigaie

Familia mea nu prea se declară a fi fani când vine vorba de rețete care includ preparate marine, întotdeauna trebuie să optez pentru rețete mai deosebite când vine vorba de fructe de mare sau pește ca să mă asigur că o să le placă ce le voi pregăti și că eforturile mele nu sunt în zadar.

Astăzi, o să pregătesc un preparat ceva mai special: scoicile proaspete! O să vă prezint toată această rețetă pas cu pas, astfel încât să puteți pregăti și dumneavoastră această rețetă minunată! Haideți să începem!

Ingrediente scoici dupa reteta

Pentru a pregăti scoicile veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Aproximativ 2 kilograme de scoici proaspete
 • 3 linguri de unt
 • 3 linguri de ulei de măsline
 • 100 de ml de vin alb
 • O ceapă
 • Doi căței de usturoi
 • O legătură de pătrunjel
 • Sare
 • Cimbru
 • O baghetă de pâie
 • O lămâie

Timp de pregătire: 20 de minute 

Timp de gătire: 40 de minute

Timp total: o oră

Porții: 4 porții

Cum se fac scoicile dupa reteta – Mod de preparare     

În primul rând, va fi necesar să ne ocupăm de curățarea scoicilor. Un sfat important când vine vorba de alegerea scoicilor proaspete este ca acestea să aibă neapărat un miros proaspăt, de apă sărată de mare. Consultați personalul supermarketului, întrebând în legătură cu data la care au fost aduse în magazin, deoarece indigestia și toxiinfecția alimentară sunt doar câteva exemple din afecțiunile care se pot instala din cauza fructelor de mare și a peștelui care nu sunt proaspete.

Vor fi necesare două kilograme de scoici necurățate, ca să ne ajungă după ce le vom fierbe și le vom curăța. Va fi necesar să le punem într-o oală mare cu apă rece și să le lăsam la desărat timp de o jumătate de oră.  După ce va trece acest timp, midiile crăpate vor fi aruncate. 

În continuare, veți avea nevoie de o pereche de mânuși de plastic. Va fi necesar să fie înlăturate mustățile de la fiecare midie în parte, apoi să fie cu curățate la suprafața cochiliei cu un burtele de sârmă. La final, vom trece scoicile prin mai multe ape reci și le vom lăsa să se scurgă.

În final, vom rămâne cu aproximativ un kilograme și jumătate de scoici. Vom spăla, curăța și  toca ceapa și cei doi căței de usturoi, ocupându-ne și de verdeață.

Vom începe prin a pune la călit ceapa tocată solzișori în ulei încins timp de aproximativ patru minute, timp în care vom amesteca constant ca să nu se lipească. Vom adăuga apoi feliile subțiri de usturoi pe care le vom lăsa timp de un minut. 

Urmează apoi să punem și scoicile în tigaia noastră. Le vom lăsa puțin și după aceea vom turna și vinul, amestecând viguros până la omogenizarea ingredientelor. Adăugăm și cimbrul și punem și pătrunjelul tocat, acoperind apoi tigaia și lăsând tot amestecul timp de 10-15 minute la fiert.

Mai mișcăm din când în când tigaia, ca să ne asigurăm că nu se prinde amestecul de pereții tigăii. Puteți să puneți pe grătarul electric niște feliuțe de pâine baghetă într-o tigaie, în așa fel încât să vă puteți bucura de o experiență completă cât pregătiți acest preparat.

Vom pregăti un mujdei de usturoi mai concentrat cu care vom unge feliile de pâine prăjită. Vom scoate apoi scoicile în farfurii. Dacă nu s-au deschis în timpul gătirii, le vom arunca pentru că acest lucru înseamnă că nu au fost proaspete. 

Deasupra lor, vom turna sosul din tigaie. Când le vom servi, putem stoarce deasupra acestora puțină zeamă de lămâie.

Cum se servesc scoicile dupa reteta 

Fructele de mare sunt o sursă bogată de nutrienți, vitamine și minerale, iar această rețetă este una dintre rețetele mele preferate de scoici, datorită gustului deosebit pe care îl capătă scoicile gătite în unt, înăbușite cu ceapă și cu usturoi. Savoarea acestora nici nu se compară cu a celor gata curățate și servite în restaurante, a căror proveniență poate fi îndoielnică.

Le servim de obicei imediat cum sunt gata, alături de o salată de legume proaspătă. Mie îmi place să pregătesc și acele bruschete cu usturoi și să servesc scoicile stropindu-le cu puțin suc de lămâie, pentru a le mai diminua din gustul lor specific de pește. 

Aceasta a fost rețeta mea de scoici proaspete trase în unt, sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou. Spor la gătit!

Lasă un comentariu