Saratele cu branza – cu chimen, cascaval, telemea, sau branza de vaci sarata

La noi, românii, nu există evenimente, fie ele zile de naștere, nunți sau botezuri, fără ca sărățelele cu brânză să fie prezente! Tuturor ne plac aceste mici gustări delicioase, iar rețeta acestora nu este deloc greu de pregătit!

Obișnuiam să le pregătesc împreună cu copiii mei, eu întindeam aluatul, iar de porționat se ocupau ei cu ajutorul unor forme speciale! Steluțe, inimioare, cerculețe și floricele, toate acestea erau doar unele din formele sărățelelor nostre cu brânză și, în felul acesta, țineam și micii poznași ocupați!

Haideți să vedem care este rețeta pas cu pas a sărățelelor fragede cu brânză! Să începem!

Ingrediente saratele cu branza 

Ce îmi place mie cel mai mult la această rețetă este faptul că are în componența sa doar ingrediente simple, pe care cu siguranță le aveți deja în gospodăria dumneavoastră, iar dacă nu, nu vă faceți griji, le veți găsi cu ușurință la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de:

  • jumătate de kilogram de făină albă
  • jumătate de kilogram de brânză dulce de vacă, scursă de zer
  • Două pachete de unt sau 500 de grame de unt
  • 20 de grame de sare

Pentru spiralele cu cașcaval veți avea nevoie și de:

  • 100 de grame de cașcaval

În plus, pentru ungerea sărățelelor:

  • Un ou
  • Boia de ardei dulce
  • Chimen 
  • Sare grunjoasă

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 25 de minute

Porții:  2 tăvi de sărățele

Cum se fac saratelele cu branza – Mod de preparare     

Vom amesteca toate ingredientele pentru aluat și vom obține un aluat de o consistență destul de densă, asemănătoare cu cea a plastilinei. Nu este necesar să frământăm pentru foarte mult timp, deoarece acest aluat nu crește foarte mult. Nu ar trebui să se lipească de mâine, deci dacă vi se pare lipicios, mai adăugați puțină făină.

Vom forma o bilă din acest aluat și o vom acoperi cu o folie alimentară de plastic, o vom pune într-un vas de dimensiuni potrivite pe care îl vom băga la frigider pentru cel puțin 6 ore. Cel mai bine o pregătiți cu o seară înainte și o lăsați pe timp de noapte la rece.

A doua zi o să  observați cum aluatul a crescut puțin și prezintă bule de aer în structura sa.

Cum se intinde aluatul pentru saratelele cu branza 

Vom împărți bila de aluat pe jumătate și vom lucra pe rând, cu fiecare dintre ele. Vom presăra puțină făină pe blatul de lucru curat și cu ajutorul unui sucitor înfăinat și el, vom întinde o foaie de 5 mm grosime.

Această foaie va fi împăturită în trei straturi și apoi din nou împăturită în alte trei straturi. O vom lăsa deoparte cât timp ne vom ocupa de cealaltă bucată de aluat, pe care o vom prelucra în același mod.

Vom lăsa aluatul la odihinit timp de zece minute, iar în acest timp noi vom porni cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. Vom pregăti și oul, pe care îl vom bate cu un pic de sare și puțină boia.

Cum se taie rapid saratelele cu branza 

Vom lua prima bucată de aluat și vom întinde din nou o foaie de 5 mm grosime, pe care o vom tăia acum cu o rolă zimțată. Le tăiați după preferințele dumneavoastră. Le vom unge apoi cu ou și vom presăra chimen și sare grunjoasă pe deasupra acestora.

Dacă aveți la dispoziția dumneavoastră unul dintre tiparele acelea de plastic ce pot fi folosite pentru tăierea sărățelelor cu brânză, atunci acum este momentul să îl folosiți. În acest fel, vă veți asigura că toate sărățelele dumneavoastră vor avea aceeași dimensiune.

Vom pune sărățelele în tăvi tapetate cu hârtie de copt și le vom introduce în cuptorul preîncălzit timp de un sfert de oră la temperatură medie. La final, sărățelele noastre trebuie să fie crescute și rumene, iar interior neapărat uscate și bine făcute!

Cum se fac saratelele cu branza in forma de spirale 

Din bucata a doua de aluat am zis să pregătesc ceva mai special și anume, sărățelele cu brânză și parmezan în formă de spirale. Vom întinde foaia de aluat în mod similar cum am procedat pentru cealaltă tranșă de sărățele.

Diferența se vede în modul de porționare a acesteia. Vom presăra parmezan peste întreaga foaie de aluat, pe care o vom rula nu foarte strâns într-o ruladă. Vom porționa această ruladă cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit, în rondele de grosimi egale.

Straturile de aluat vor crește în timpul coacerii, așa că nu este necesar să rulăm aluatul strâns. Vom unge apoi rondelele și le vom presăra cu chimen.

Cum se coc saratelele cu branza 

Se pun la cuptor în mod similar cu surorile lor simple, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt timp de un sfert de oră la temperatură medie. Vor crește spectaculos și se vor rumeni superb la suprafață! Sunt fragede, delicioase, aromate și nici nu vă mai spun cât de bine miroase la mine în bucătărie!

Cum se servesc saratelele cu branza 

Desigur că mirosul a adus rapid și ochișori pofticioși la mine în bucătărie! Mai că prima tavă de sărățele a dispărut deja! Le servim calde, imediat cum au ieșit din cuptor!

Pot fi servite și reci, nu se usucă și nici nu se întăresc! Sunt delicioase!

Am și câteva sfaturi pentru dumneavoastră! Folosiți pentru această rețetă de sărățele doar unt cu cel puțin 80% grăsime sau un amestec de 250 de grame de unt și 100 de grame de untură. Bătrânii foloseau înainte doar untură curată și pregăteau cele mai fragede sărățele.

Puteți să adăugați și smântână sau iaurt în compoziția acestui aluat, astfel încât să devină și mai fraged! Nu este necesar să frământați mult timp acest aluat, este unul dintre aluaturile care necesită mai multă amestecare decât frământare. Brânza pe care o veți folosi trebuie să fie una dulce, fără zer.

Acesta este secretul unor sărățele minunate, gustoase și care au un aspect deosebit! Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți sărățelele cu brânză alături de mine!

Lasă un comentariu