Cum se face saramura de crap – Retete de peste prajit, la cuptor, sau la gratar simpla

Nu multă lume pregătește saramură de pește, însă acesta este unul dintre preparatele mele favorite din zona Dobrogei, având un gust specific deosebit de aromat! Fie că folosiți crap sau caras, plătică sau orice alt pește, garantat dacă veți urma această rețetă vă veți bucura de cea mai gustoasă saramură de crap dintre câte ați gustat până acum!

Secretul acestei rețete stă în legumele coapte pe plita aragazului, până când petele de arsură își fac apariția! În aceste pete stă toată aroma saramurii noastre, așa că nu ne vom întrista când își vor face simțită apariția! Ardeiul iute, roșiile cărnoase și zemoase, toate contribuie la reușita acestei rețete extraordinare.

Dar vă invit să o încercați chiar dumneavoastră și să vă convingeți singuri de savoarea acesteia! Știu că rețeta originală de saramura implica peștele copt pe plita grătarului pe care am presărat sare din plin, însă nu vă faceți griji, am adaptat această rețetă cu succes și pentru noi, cei care locuim la bloc! Să începem!

Ingrediente saramura de crap 

Ingrediente saramura de crap

Pentru a pregăti această rețetă de saramură de crap, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram de crap
  • Sare, după gust
  • Piper negru proaspăt măcinat
  • Puțin mălai
  • Ulei de floarea soarelui

Pentru a pregăti saramura:

  • 4 roșii de dimensiune medie, zemoase
  • Un ardei gras roșu
  • Doi ardei mari capia
  • Doi ardei bulgărești, ușor iuți
  • Un ardei iute 
  • 250 ml pastă de roșii
  • Sare și piper
  • Cimbru
  • Mărar
  • Două fire de ceapă verde
  • căpățână de usturoi

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 45 de minute

Timp total: o oră și un sfert

Porții: 4 porții

Cum se face saramura de crap – Mod de preparare 

Vom începe prin a spăla toate legumele și a le șterge foarte bine de apă. Apoi, le vom coace, fie pe plită fier pe grătarul electric, până când vor căpăta acele pete e arsură specifice, deoarece acestea dau aroma saramurii de pește! 

Vom trece apoi la pregătirea unei paste groase de usturoi. Vom avea nevoie de un mojar și de un pistil pentru a realiza acest par. Cățeii de usturoi curățați și tăiați pe jumătate vor fi puși împreună cu puțină zeamă de lămâie în mojar și îi vom strivi până când vom obține o pastă groasă, pe care o vom pune, momentan, deoparte.

Cum se pregateste pestele pentru saramura?    

Cum se pregateste pestele pentru saramura?

În ceea ce privește peștele, vom începe prin a-l curăța de solzi și apoi, a-l eviscera. Acesta este cel mai dificil pas din rețeta noastră și tocmai de aceea, multe gospodine se feresc din a pregăti delicioasa saramură de pește, însă nu trebuie să vă fie teamă. Eu îmi doresc să știu sigur că peștele este proaspăt, de aceea, de obicei îl cumpăr din crescătorii.

Dacă nu aveți neapărat preferințe la pește, însă vă feriți de procesul dificil de curățare și eviscerare, atunci puteți să cumpărați peștele congelat sau puteți opta pentru magazinele care curăță și eviscerează peștele la cerere. Așa veți scăpa de acest proces și vă veți putea bucura de tot felul de preparate de pește. 

După ce i-am curățat, ar fi recomandat să îi filetăm, de asemenea. Eu de obicei nu îi filetez, dar dacă sunteți harnice, nu săriți peste acest pas. Rețeta originală de saramura înseamnă că peștele se coace încet pe o placă încinsă pusă pe grătar, pe care am presărat sare din plin.

Am porționat peștele în bucătăți de dimensiuni corespunzătoare, le-am pus sare și piper apoi i-am trecut prin mălai și i-am prăjit într-o tigaie un pic mai adâncă, în ulei încins, până când s-au rumenit uniform pe ambele părți.

Cum se face saramura cu legume coapte si ierburi aromate? 

Pentru a pregăti saramura, veți avea nevoie de o oală mare, în care vom pune la fiert aproximativ un litru de apă. În această oală vom pune boabele de piper, una sau două lingurițe de sare, în funcție de cât de sărată doriți saramura, apoi foile de dafin și puțin cimbru. Când acest amestec începe să fiarbă, vom pune și pasta de roșii, împreună cu roșiile zemoase și ardeii copți.

Vom avea grijă să sfărâmăm roșiile cu ajutorul unei furculițe în așa fel încât să fie înglobate total în amestec. Vom lăsa această compoziție să clocotească timp de zece minute, după care vom opri focul.

Acum este momentul în care vom adăuga pasta groasă de usturoi pe care am făcut-o cu mojarul și pistilul. Puteți să tocați și doi usturoi feliuțe subțiri pentru aspect. Vom amesteca până la omogenizarea ingredientelor și apoi vom adăuga și bucățile de pește prăjit în acest amestec.

Vom pune capacul peste saramura noastră astfel încât să se întrepătrundă toate aromele delicioase din compoziția ei! După zece minute, preparatul nostru este gata! Poftă bună!

Cum se serveste saramura de crap 

Cum se serveste saramura de crap

În cele zece minute de așteptare, vă sfătuiesc din tot sufletul să puneți repede repejor de o mămăligă! Luăm câteva fire de ceapă verde și de mărar și le spălăm bine de tot, apoi le tocăm mărunt și le punem, momentan, deoparte.

Când saramura noastră va fi gata, vom pune în farfuriile pe care le vom așeza la masă porțiile generoase de saramură fierbinte, asigurându-ne că includem și legume pe lângă pește! Vom presăra verdețurile pe care abia le-am pregătit și vom servi acest preparat minunat cu mămăliga fierbinte pe care abia am făcut-o!

Ce arome, ce savoare! Niciodată nu mai rămâne în farfurie, saramura de crap este unul dintre preparatele favorite ale părinților mei, așa că îl prepar de fiecare dată când vin în vizită! Mereu rămân surprinși de savoarea și aroma acestui fel principal!

Sper că am reușit să vă surprind cu acest preparat de saramură de crap și pe dumneavoastră și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să pregătiți delicioasa saramură de crap! Saramura este o rețetă originară din Dobrogea, unde peștele este copt pe plită presărată cu sare din belșug, însă iată că se poate să pregătim o saramură delicioasă și în apartamentele noastre, fără prea multă strădanie și efort!

Lasă un comentariu