Reteta file de salau de nil la cuptor cu legume

Familia mea nu prea mănâncă pește, însă șalăul este excepția în ceea ce ne privește! Carnea sa albă și aroma acestui pește ne-a cucerit în totalitate, însă eu și soțul meu suntem singurii din familia noastră care îl consumăm salau la cuptor.

Așa că rețeta pe care o să o prezint astăzi este destinată pregătirii a două porții de șalău la cuptor, numai bine cât să nu irosim ingrediente și timp preparând prea multă mâncare. Deci, să începem!

Ingrediente salau la cuptor 

Ingrediente salau la cuptor

Pentru pregătirea acestei rețete veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Doi șalăi de dimensiunie medie
  • Patru cartofi mici
  • Doi morcovi mari
  • ceapă mare
  • Un ardei
  • Patru căței de usturoi
  • Puțin ulei
  • Sare 
  • Piper

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 40 de minute

Timp total: 50 de minute

Porții: două porții

Cum se face un salau la cuptor – Mod de preparare

Cum se face un salau la cuptor - Mod de preparare

Șalăul este perfect pentru cei care nu prea se împacă cu peștele, pentru simplul fapt că, odată gătită, carnea acestuia nu prezintă deloc mirosul specific. Este un pește cu carnea dulce, care se gătește foarte repede și ușor.

Vom începe prin a curăța șalăul atât de solzi, cât și în interior. Apoi, vom avea grijă să îl spălăm foarte bine și îl vom condimenta și în interior, și la exterior cu sare și piper. 

Următorul pas este să punem hârtie de copt într-o tavă în care vom așeza acest pește. Legumele vor fi curățate de coajă și spălate foarte bine sub jet de apă rece, apoi tocate subțire la o dimensiunea dorită.

Acestea vor fi așezate în jurul peștelui, iar în interiorul acestuia vom pune și câteva felii subțiri de ceapă, usturoiul tocat mărunt și ardei. Puteți pune și o felie sau două de lămâie. După ce am terminat de aranjat toate acestea, vom pune sare și piper și pe legume și vom stropi tot preparatul cu puțin ulei.

Apoi, preparatul este gata de introdus în cuptor! Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la foc mediu, adică 180 de grade Celsius. După aproximativ patruzeci de minute, preparatul nostru ar trebui să fie gata, însă cel mai bine verificați legumele după o jumătate de oră, iar în cazul în care acestea s-au rumenit, puteți opri cuptorul.

Cum se serveste un salau la cuptor 

Cum se serveste un salau la cuptor

Mie îmi place să îl servesc exact așa cum îl scot din cuptor, singurul lucru pe care îl mai adaug este puțină zeamă de lămâie, deoarece îmi place multe de tot această combinație. Am văzut pe la alte gospodine șalăul la cuptor servit alături de un mix cu smântână cu usturoi și mărar, combinație inedită ce voia să țină locul mujdeiului clasic de usturoi. Mi-a plăcut atunci, însă nu țin neapărat să îl servesc în acest fel.

Multora le place să servească șalăul cu maioneză și vin, însă, din nou, acest lucru depinde de gusturile și preferințele fiecăruia.

Sper că v-a plăcut această rețetă simplă de șalău cu legume la cuptor și sper că veți reveni cu drag la ea ori de câte ori vă va fi poftă de șalău la cuptor!

Lasă un comentariu