Salata suba – reteta shuba ruseasca cu ton si sfecla rosie

Rusia, fiind cea mai mare țară din lume din punct de vedere al suprafeței, nu miră pe nimeni faptul că au o gastronomie vastă, combinând o mulțime de gusturi datorită influențelor culturale. Ați auzit de salata Suba?

Este o salată rusească cu pește marinat, maioneză și sfeclă roșie. În Rusia este extrem de cunoscută și s-a pregătit cel puțin o dată în casele rușilor. Este foarte probabil să vedeți această salată de sfeclă la nunți, mese de sărbători și alte ocazii rusești deoarece este mâncarea pe care o făcea bunica! Este ușor de pregătit, iar gustul este unul extrem de bun.

„Suba” este o haină groasă, cu multe straturi, pe care o poartă rușii în zilele foarte friguroase. Tocmai de aici vine și numele acestei salate, prezentarea ei fiind în straturi. Bogată, aspectuoasă și interesantă, această salată îi va cuceri pe oaspeții dumneavoastră, iar dacă vreți să înlocuiți clasica salată de bouef, salata Suba este o variantă demnă de încercat.

Așadar, vreți să știți de ce rușii adoră această salată? În continuare vă dezvăluim ingredientele și cât de ușor se prepară salata în straturi.

Ingrediente salată suba

Salata suba: straturi de legume fierte și tocate, cu un gust deosebit dat de peștele încorporat printre rânduri. Care sunt, însă, ingredientele pentru această salată?

  • 200 de grame de pește marinat (sau afumat);
  • 1 ceapă albă mică;
  • 3-4 cartofi de mărime mică-medie;
  • 3-4 morcovi de mărime medie;
  • 1 sfeclă medie;
  • 250 de grame de maioneză (pentru un gust mai fin, puteți să amestecați maioneza cu 2-3 linguri de iaurt);
  • 5 ouă fierte tari;
  • Sare;
  • Piper;
  • Pătrunjel proaspăt tocat.

Timp de preparare: 30-40 de minune

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 1 oră, 1 oră și 10 minute maxim. 

Porții: 10. 

Cum se face salata suba- Mod de preparare

1. În primul rând trebuie să fierbeți legumele (cartofii, morcovii și sfecla) în apă cu sare. Puneți o cantitate mai mare de sare deoarece capătă un gust mai bun. Verificați cu o furculiță dacă legumele s-au fiert, apoi lăsați-le să se răcească la temperatura camerei. 

2. În cazul în care nu aveți ouăle fierte deja, puneți-le și pe ele la fiert în altă oală. Lăsați-le la fiert timp de 12-15 min din momentul în care apa a început să clocotească. Consistența lor trebuie să fie una tare. 

3. După ce s-au răcit de tot legumele, curățați-le de coajă. Următorul pas este să tocați sau să le dați pe răzătoarea mare, apoi tocați cât de mărunt puteți ceapa. Tot acum trebuie să tocați și peștele în cuburi de mărime medie, astfel încât să se simtă în momentul în care mâncați. 

4. Ouăle fierte trebuie curățate cu grijă, apoi separați gălbenușul de albuș. Albușurile și gălbenușurile trebuie să fie date pe răzătoarea mare, la fel ca și legumele. 

5. Dacă aveți un inel detașabil de la o tavă pentru torturi, puneți-l pe un platou. Acest lucru vă va ajuta să aveți o formă frumoasă a salatei. 

6. Din acest punct, dumneavoastră aveți toate legumele pregătite, așadar, urmează să aranjați salata. Astfel, puneți un strat de cartofi, asezonați cu puțină sare și pier măcinat, apoi puneți un strat de maioneză. 

7. Peste cartofi puneți ceapa tocată, apoi peștele, iar acesta va fi acoperit de morcovul ras. 

8. Peste stratul de morcov puneți un strat subțire de maioneză, apoi presărați peste tot albușul ras. Dacă doriți, mai păstrați puțin și pentru decor. 

9. Următorul strat este de gălbenuș sar, iar ultimul strat va fi de sfeclă. Sfecla trebuie să fie bine stoarsă în pumn, pentru a nu lăsa lichid. Nimeni nu vrea o salată cu lichid scurs printre straturi. 

10. Peste sfeclă puneți ultimul strat de maioneză. Decorați totul cu pătrunjel proaspăt tocat, cu gălbenuș și albuș, dar și cu puțină sfeclă rasă. Când vine vorba de decor, dumneavoastră aveți mână liberă, deci dați-vă liber la imaginație și surprindeți-i pe invitați.

11. Salata trebuie să stea la frigider minim 6 ore. Cel mai bine este să o lăsați peste noapte. 

Cum se servește salata suba

Salata suba este foarte simplu de făcut, numindu-se și „salata leneșă”. Dacă doriți, puteți să faceți salata în porții individuale, în recipiente sau pahare. Aceasta se servește rece, de una singură, nu ca garnitură. 

Este o salată ce impresionează prin simplitate și accesibilitate. Rușii o adoră deoarece combină bine cunoscuta scrumbie sărată, marinată, maioneza și sfecla. Sperăm că veți încerca această rețetă și că o să vă placă la fel de mult ca și nouă!

Lasă un comentariu