Salata de ardei copti in otet – reteta cu ardei capia, ulei si usturoi

Salata de ardei copți este un preparat tradițional la mine în familie, fie că este vorba de salata pe care o punem la borcane toamna sau de salata de ardei copți proaspătă pregătită drept garnitură lângă diverse feluri principale de mâncare, pur și simplu toată familia mea adoră acest preparat!

Pentru că nu cunosc foarte multe gospodine care prepară salata de ardei copți, m-am gândit ca astăzi să vă prezint această minunăție de preparat, pas cu pas, pentru ca și dumneavoastră să îl puteți pregăti! Haideți să vedem cum se pregătește!

Ingrediente salata de ardei copti 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Șase ardei grași roșii
  • 300 de ml de apă
  • 50 de ml oțet de 9 grade
  • Două lingurițe de sare
  • O linguriță de zahăr
  • 25 de ml de ulei de floarea soarelui
  • Trei căței de usturoi

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 40 de minute

Porții: 4 porții

Cum se face salata de ardei copti – Mod de preparare 

Vom începe prin a coace ardeii într-o tavă metalică mai veche, pusă pe două ochiuri ale argazului. Vom da aragazul la foc mare și vom lăsa ardeii până când se înnegresc la suprafață. Avem grijă totuși să îi întoarcem pe toate părțile astfel încât să se coacă uniform.

Când sunt gata, vom presăra puțină sare la suprafața acestora, astfel încât coaja lor să se desprindă mai ușor odată ce se vor răci. Îi vom pune într-un vas pe care îl vom acoperi, ca să se înăbușe ardeii și să se desprindă coaja. 

Mie nu îmi place să las ardeii întregi în salată pentru că nu suport semințele și cotorul acestora, așa că pentru mine următorul pas este decojirea ardeilor și curățarea acestora. Dacă vă ajutați de un castronaș cu apă caldă în care vă veți clăti mâna cu care decojiți ardeii, va fi mult mai ușor să îndepărtați coaja. Apoi, vom tăia ardeii în fâșiuțe și ne vom asigura că nu rămân semințe în interiorul acestora, după ce am îndepărtat cotorul.

După aceea, ne vom pregăti dressingul sau vinegreta. Vom avea nevoie de un vas de dimensiuni potrivite în care vom turna apa, oțetul de 9 grade, sarea, zahărul și le vom amesteca până la omogenizarea compoziției. 

Vom pune fâșiile de ardei într-un recipient încăpător și vom turna peste acestea amestecul preparat anterior. Vom avea grijă ca fâșiile de ardei să fie cufundate complet în dressingul pregătit, pentru ca să se întrepătrundă uniform. Adăugăm și usturoiul pe care l-am curățat și l-am zdrobit înainte și amestecăm în salata noastră.

În cazul în care doriți, puteți pregăti această salată și pentru iarnă. Vom pune fâșiile de ardei copți în borcane și vom turna peste acestea vinegreta peste aceștia. Apoi, ne vom pregăti să sterilizăm borcanele, după ce le-am înfiletat capacul.

Vom avea nevoie de o oală încăpătoare în care vom pune un prosop și apoi vom așeza borcanele. Peste acestea vom turna apă până când sunt acoperite și le vom lăsa la sterilizat la bain maire timp de o jumătate de oră după ce apa a început să fiarbă.

Le vom lăsa la răcit în această apă până a doua zi, iar apoi le putem păstra la loc uscat și răcoros chiar și timp de un an!

Cum se serveste salata de ardei copti 

Iată că salata noastră de ardei copți este, în sfârșit, gata! Vai, dar cât de gustoasă și aromată este, pur și simplu nu ne mai putem sătura de ea! O servim de obicei alături de preparate din carne, fie că este vorba de grătar sau de preparate la cuptor, întotdeauna aduce un plus de prospețime și de savoare felurilor de mâncare principale!

Mie mi se pare că această salată este mai gustoasă atunci când fâșiile de ardei sunt lăsate un timp mai îndelungat în dressingul de oțet și au suficient timp pentru a-și trage aroma și savoarea din acel sos. Ardeii pot fi copți în multe alte moduri, fie pe disc, în sită de metal, într-o tavă mai veche sau afară, pe grătar, important este să fie copți îndeajuns de bine, până când coaja acestora va căpăta acel aspect înnegrit. Vă recomand, de asemenea, să nu uitați să presărați sare pe aceștia după ce s-au copt, pentru că astfel devin mult mai ușor de curățat de coajă. 

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această salată de ardei copți alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou!

Lasă un comentariu