Salata bulgareasca reteta – ingrediente, preparare, servire

Preparatele de carne necesită o garnitură răcoritoare, care să complementeze aroma acestora, în timp ce ne furnizează și nutrienții și vitaminele de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa optim. Ce mod mai bun de a îndeplini toate aceste condiții în afară de pregătirea unei minunate salate bulgărești?

Salata bulgărească este una dintre garniturile mele preferate! Se pregătește foarte simplu și ușor, este pe gusturile chiar și ale celor mai mari mofturoși, iar legumele necesare pentru a pregăti această salată sunt întotdeauna disponibile în supermarketuri, chiar și în mijlocul sezonului rece când ofertele legumelor sunt mai slăbuțe!

Haideți să vedem care este modalitatea corectă de a pregăti o salată bulgărească ca la carte! Să începem!

Ingrediente salata bulgareasca 

Pentru a pregăti această rețetă vom avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care probabil deja le aveți disponibile în bucătăria dumneavoastră. Dacă nu, nu vă faceți griji, cu siguranța le veți găsi la cel mai aproapiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de:

  • Patru roșii
  • Patru castraveți cruzi cornichon
  • Trei fire de ceapă verde
  • Trei ardei
  • O sută de grame de brânză de vacă 
  • Sare
  • Ulei de măsline
  • Oțet
  • pătrunjel

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire:

Timp total: 10 minute

Porții: 4 porții

Cum se face salata bulgareasca – Mod de preparare 

Vă dați seama că, deși putem pregăti această salată pe tot parcursul anului, tot vara cu legumele cumpărate din piață este mai gustoasă! Vă recomand iarna să cumpărați roșii cherry care au totuși ceva mai multă savoare decât roșiile normale, fade,  iarna.

Am început prin a coace ardeii într-o tavă pe două ochiuri ale argazului, același proces de coacere al ardeilor pe care îl folosim de obicei pentru zacuscă. I-am lăsat să se rumenească bine de tot, apoi i-am pus la răcit pentru 10 minute într-un castron acoperit. După zece minute, i-am și curățat de coajă, hai că parcă a mers destul de repede treaba!

Am trecut apoi la celelalte legume. E necesar să le spălăm bine de tot și să le trecem prin mai multe ape reci, astfel încât să ne asigurăm că sunt curate. Am început să toc toate legumele în cubulețe de dimensiuni potrivite, după ce le-am curățat de sâmburi sau de coajă.

Dacă nu aveți ceapă verde, puteți să folosiți în loc două cepe de dimensiune medie, pe care să le tocați în rondele. Vom avea nevoie de un vas încăpător în care vom pune toate legumele tocate și le vom presăra pe deasupra puțină sare. Vom amesteca și vom stropi legumele și cu puțin ulei de măsline, adăugând apoi și oțet după preferințe.

Nu este nevoie de un alt dressing pe lângă aceste condimente. Legumele tind să își lase sucul propriu după ce au asezonate cu sare, așa că nu este necesar să adăugăm alte ingrediente adiționale pentru dressing. Vom amesteca ușor, să nu sfărâmăm legumele și apoi vom adăuga și pătrunjelul proaspăt tocat mărunt.

Gustăm salata ca să vedem dacă mai este necesară vreo corecție a asezonării, apoi este momentul să adăugăm și telemeaua de văcuță. Puteți fie să o tocați în cubulețe mărunte, fie să o dați pe răzătoarea cu ochiuri mari. Eu am ales, pentru textură, să o toc în cuburi de dimensiuni potrivite, pur și simplu mi se pare că arată mai bine așa!

Amestecăm apoi ca să omogenizăm distribuția ingredientelor în salata noastră și salata noastră bulgărească este acum gata! Poftă bună!

Cum se serveste salata bulgareasca 

Noi, de obicei, o servim imediat după ce a fost preparată, pe post de garnitură. Pentru un plus de prospețime, puteți să o acoperiți cu o folie alimentară și să o lăsați la frigider 10 sau 20 de minute înainte de o servi. 

Această salată poate fi păstrată chiar și o zi întreagă la frigider, însă legumele se vor înmuia și nu vor mai fi la fel de gustoase ca atunci când este proaspăt pregătită. O puteți servi fie pe post de garnitură la felurile principale din carne, grătar sau friptură pregătită la cuptor sau chiar pe post de fel principal, mai ales dacă veți pregăti și niște crutoane de pâine cu organo și usturoi.

Se pregătesc destul de ușor, va fi necesar doar să puneți la preîncălzit cuptorul la temperatură medie și, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, să puneți cubulețele de pâine tocate, peste care veți presăra usturoi granulat, oregano și puțin ulei de măsline. Le introduceți la cuptor unde le veți lăsa până când se vor rumeni. 

Adăugați apoi crutoanele de pâine în salata bulgărească și ați obținut un fel principal gustos și sănătos! Spor la gătit!

Lasă un comentariu