Tiramisu cu crema de mascarpone, cu frisca, clasic, original – reteta traditionala

Prăjitura tiramisu este desertul meu preferat pe timp de vară! Probabil că ați ghicit deja care este motivul! Dacă vă gândeați că ador această prăjitură pentru că nu trebuie gătită la cuptor, ei bine, să știți că aveți dreptate!

Vara este o întreagă bătaie de cap cu pornitul cuptorului și toată căldura insuportabilă care se face în bucătărie, iar dacă locuiți în apartament, știți la fel de bine ca și mine cât de greu este să gătiți când disconfortul creat de temperatură este așa de mare! De aceea, tiramisu este prăjitura perfectă de gătit în timpul zilelor toride de vară!

Tiramisu este un desert de origine italienească, iubit de oamenii din toată lumea pentru complementaritatea de care dau dovadă ingredientele pe care acesta le conține. Aroma intensă a cafelei în care însiropăm pișcoturile se complementează perfect cu gustul fin și ușor al cremei de tiramisu, cu aroma sa vanilată și proaspătă!

Această prăjitură este de asemenea și foarte răcoritoare și savuroasă, așa că nu putem decât să ne bucurăm de savoarea ei minunată și de gustul său intens, vanilat! Astăzi, am decis că vom pregăti împreună această rețetă simplă de tiramisu! Să începem!

Ingrediente reteta tiramisu originala din Italia 

Ingrediente reteta tiramisu originala din Italia

Ingredientele de care veți avea nevoie pentru a pregăti această rețetă sunt ingrediente simple, pe care le veți găsi cu ușurință la cel mai apropiat supermarket!

Pentru crema de tiramisu veți avea nevoie de:

  • jumătate de kilogram de mascarpone
  • Aproximativ 100 de grame de zahăr
  • 4 ouă de dimensiune medie proaspete
  • Un plic de zahăr vanilat sau o esență de vanilie

Pentru blatul prăjiturii veți avea nevoie de :

  • Aproximativ 300 de grame de pișcoturi
  • 300 de ml de cafea tare, îndulcită cu puțin zahăr
  • Lichior de migdale
  • Pudră de cacao

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire:

Timp total: 30 de minute

Porții: 10 porții 

Istoria retetei Tiramisu originala din Italia 

Istoria retetei Tiramisu originala din Italia

Această prăjitură își are originile în Italia, de aceea la baza sa se află chiar mascarponele, acest preparat cremos pe bază de lapte de proveniență italienească, de asemenea. Tiramisul a cunoscut popularitate în 1960, datorită gustului și prospețimii sale, fiind desertul perfect pentru zilele călduroase de vară.

Oamenii s-au îndrăgostit de această prăjitură, mai ales pentru faptul că se prepară la rece, nefiind necesară coacerea acesteia. Rețeta originală de tiramisu nu are în componența sa frișcă sau cacao cu lapte, iar calitatea ingredientelor este cea care face diferența dintre reușita acestei prăjituri și doar o încercare de a face tiramisu.

Neapărat cafeaua trebuie să fie tare, aromată, mascarponele să fie original, nu imitație, iar ouăle neapărat proaspete! 

Cei care evită prepararea acestei rețete de prăjitură de multe ori aduc în discuție faptul că tiramisu conține ouă crude în componența sa, de aceea este recomandat să folosiți ouă proaspete. Ouăle crude se folosesc în foarte multe rețete, inclusiv în maioneză, așa că nu aveți motiv de îngrijorare.

Rețeta originală din Italia include separarea albușurilor de gălbenușuri și prepararea unei creme de mascarpone pufoasă, care nu curge, bătând spumă albușurile. Cu ajutorul unui poș, puteți modela crema de tiramisu și puteți orna astfel prățitura pe care ați pregătit-o, urmând apoi să o pudrăm cu cacao pudră amăruie.

Cum se face reteta tiramisu originala din Italia – Mod de preparare 

După ce am aflat mai multe despre proveniența acestei prăjituri, este timpul să o pregătim chiar noi! Vom începe prin a prepara cafeaua cu care vom însiropa pișcoturile noastre, astfel încăt să aibă timp să se răcească cât vom trece la pregătirea cremei de tiramisu. 

Nu putem însiropa pișcoturile cu cafea caldă, deoarece se vor înmuia foarte tare și se vor rupe, iar noi ne dorim să își păstreze integritatea și savoarea. Deci, pentru  însiropare vom avea nevoie să pregătim aproximativ 300 de ml de cafea. 

Vă recomad să folosiți o cafea tare și aromată pentru a însiropa pișcoturile. Veți adăuga apoi două sau trei lingurițe de zahăr cafelei, în funcție de cât de dulce preferați să fie blatul de tiramisu. Apoi, vom lăsa cafeaua să se răcească până ajunge la temperatura din cameră, urmând să o lăsăm la frigider cât pregătim noi crema de mascarpone.

Cum se face crema de mascarpone pentru reteta Tiramisu originala din Italia? 

Cum se face crema de mascarpone pentru reteta Tiramisu originala din Italia?

Cât se va răci cafeaua cu care vom însiropa pișcoturile, noi vom trece la pregătirea cremei de tiramisu. Vom avea nevoie de două recipiente de dimensiuni potrivite și vom începe prin a separa gălbenușurile de albușuri. 

Apoi, peste recipientul cu gălbenușurile vom adăuga zahărul și, cu ajutorul unui mixer setat la viteză medie, vom amesteca cele două ingrediente. Veți observa cum gălbenușurile își vor deschide culoarea gradual pe măsura ce zahărul se va îngloba în structura acestora, compoziția mărindu-și volumul.

Vom lua apoi mascarponele și îl vom mixa puțin cu mixerul ca să se înmoaie, apoi îl vom adăuga peste crema de gălbenușuri. Vom amesteca până când vom obține o cremă omogenă, cu un aspect lucios. 

Vom trece apoi la recipientul cu albușuri. Vom curăța paletele mixerului și vom mixa albușurile până când vom obține o spumă tare, care păstrează forma paletelor mixerului când le trecem prin ea. Când am ajuns în acest punct, este timpul să adăugăm spuma de albușuri peste compoziția preparată anterior cu ajutorul unei spatule. 

Vom amesteca utilizând mișcări circulare, de sus în jos, ca să nu stricăm structura aerată a spumei albușurilor. Este foarte important ca odată ce ați ajuns în acest punct să nu folosiți instrumente de metal pentru a amesteca, fiind recomandată utilizarea unei spatule de plastic sau a unei linguri de lemn pentru a amesteca.

Următorul pas este să scoatem siropul de cafea de la frigider. Vom amesteca acest sirop cu 50 de ml de lichior de migdale și le vom pune într-un recipient destul de încăpător astfel încât să ne permită să trecem pișcoturile în acest sirop cu ușurință.

Vom lua fiecare pișcot și îl vom înmuia și pe o parte și pe cealaltă în siropul de cafea pe care l-am pregătit, apoi îl vom așeza într-o tavă.

Cum se asambleaza desertul Tiramisu cu piscoturi insiropat cu cafea si crema de mascarpone? 

Cum se asambleaza desertul Tiramisu cu piscoturi insiropat cu cafea si crema de mascarpone?

Vom începe prin a ne pregăti ingredientele pe blatul de lucru. Vom avea recipientul în care avem siropul de cafea cu lichiorul de migdale, o tavă de dimensiuni potrivite în care vom asambla straturile prăjiturii tiramisu, crema de mascarpone, un poș și cacao pudră pentru aspect.

Dacă doriți puteți să aveți pregătite și alte recipiente, cum ar fi un vas de yena ca să vă asigurați că nu o să curgă crema tiramisului. De asemenea, puteți să pregătiți și porții individuale, punând pișcoturile în recipiente de dimensiuni potrivite.

Vom începe prin a pune un strat subțire de cremă în tavă, peste care vom așeza primul strat de pișcoturi. Vom face acest lucru pentru ca pișcoturile așezate drept bază să se înmoaie puțin și să capete gustul aromat al cremei de tiramisu. Cu ajutorul poșului, vom pune un strat de cremă lat cât pișcoturile pe care le vom folosi.

Apoi vom trece la însiroparea pișcoturilor îm amestecul de cafea cu lichior de migdale și zahăr. Le vom trece scurt prin sirop, când pe o parte, când pe cealaltă, timp de câteva secunde. Dacă le veți însiropa prea mult timp, acestea se vor sfărâma. 

Urmează să punem un strat generos de cremă de tiramisu și apoi să continuăm cu însiroparea și arânjarea pișcoturilor. Câte rânduri veți continua în acest fel depinde strict de preferințele dumneavoastră, puteți să faceți prăjituri complexe cu 3 sau 4 straturi de pișcoturi. Pentru cel pe care l-am pregătit astăzi, eu am lăsat doar două straturi, l-am fpcut doar pentru noi și n-avea sens să fie mult prea mare, în fond este cel mai bun consumat proaspăt!

Ultimul strat va fi unul pe bază de cremă de tiramisu pusă peste pișcoturile însiropate. Dacă vă rămâne cremă, puteți să mai însiropați câteva pișcoturi și să faceți porții individuale până când veți consuma toată crema, este păcat de cât de bună a ieșit ca să o aruncăm! 

Acum, tiramisul nostru este gata, însp vă recomand să îl țineți la frigider cel puțin două sau trei ore ca să se răcească și să se întrepătrundă ingredientele și aromele prăjiturii noastre. După ce a trecut timpul recomandat de ținere la frigider ale acestei prăjituri, peste ultimul strat de cremă, pe care îl puteți orna cu poșul cum doriți dumneavoastră, vom presăra pudra de cacao amăruie, care va spori gustul prăjiturii noastre! 

Nu este recomandat să presărăm pudra de cacao înainte de a ține la frigider tiramisu, deoarece aceasta reține umezeală și apoi formează o crustă tare care este nu numai inestetică, dar nu se potrivește nici cu aroma prăjiturii noastre de tiramisu. Cel mai bine este să pudrați această prăjitură cu ajutorul unei site dese. Pentru acest lucru, veți avea nevoie să puneți ceva, de exemplu hârtie de copt sau folie alimentară, pe lateralele tăvii dumneavoastră, deoarece altfel veți da pudră de cacao și pe tavă.

După ce ați terminat de ornat tiramisu, veți îndepărta folia alimentară și tava în care ați pus tiramisu va arăta la fel de impecabilă ca prăjitura noastră, știți doar că platingul este un aspect important care reflectă dibăcia gospodinei!

Tiramisul nostru este acum gata! Poftă bună!

Cum se serveste reteta tiramisu originala din Italia 

Cum se serveste reteta tiramisu originala din Italia

Există nenumărate modalități prin care vă puteți bucura de această prăjitură! Crema sa aerată, ușoară, vanilată împreună cu gustul intens oferit de siropul nostru de cafea și lichiorul de migdale sunt perfecte pentru zilele însorite și calde de vară!

Îmi place să servesc tiramisu alături de cafeaua de dimineață! Acesta este micul meu moment de răsfăț care mă ajută să îmi încep ziua cu bucurie. Prăjitura aceasta este foarte ușoară și revigorantă, este desertul meu favorit!

Aveți grijă totuși când preparați tiramisu, am văzut persoane care încearcă să se ferească din pregătirea bezelei din crema de tiramisu, înlocuind-o cu frișcă vegetală. Nu vă recomand să faceți acest lucru, frișca vegetală este plină de grăsimi hidrogenate și de conservanți, iar gustul prăjiturii dumneavoastră nu va fi nici măcar apropiat de cel al tiramisului original. 

De asemenea, o altă adaptare a acestei rețete include utilizarea unui sirop din cacao cu lapte în locul cafelei. Prăjitura dumneavoastră va avea astfel un gust mult prea dulce, iar complementaritatea gustului amărui cu crema vanilată va dispărea în totalitate. Dacă aveți probleme de sănătate ce nu vă permit să utilizați cafea obișnuită pentru a însiropa acest desert, vă recomand să folosiți cafea decofeinizată, astfel încât gustul amărui va exista, iar desertul preparat de dumneavoastră va fi foarte apropiat ca savoare cu tiramisul original.

Copiilor mei le place extrem de mult această rețetă, așa că între timp a trebuit să o adaptez puțin deoarece deveneau hiperactivi din cauza cofeinei din siropul pe care îl pregătim pentru pișcoturi. Este bine să aveți acest aspect în vedere, deoarece cofeina poate fi periculoasă pentru copiii aflați în plin proces de creștere, așa că mai bine vă reorientați pentru a pregăti această rețetă cu un sirop de cafea decofeinizată, bineînțeles, fără lichior de migdale.

Această rețetă nu este una deosebit de dificilă, mie mi se pare chiar ușor de preparat și mă încântă faptul că, în final, tiramisu trebuie doar asamblat, nu este necesar să folosim cuptorul aragazului deloc pentru această prăjitură. Acesta este un avantaj imens vara, în special pentru persoanele care locuiesc la bloc, deoarece căldura în care ar trebui să stați în bucătărie pentru a prepara o prăjitură ar fi insuportabilă. Pentru mine și pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni legate de sistemul circulator, disconfortul termic este o mare problemă.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de tiramisu alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest desert revigorant, răcoritor și delicios! Tiramisu este una dintre prăjiturile inegalabile din bucătăria italienească, ce ne uimește cu rețeta sa deosebit de simplă, pregătită la rece!

Vă asigur că această rețetă tiramisu va deveni una dintre rețetele pe care le veți pregăti cu drag, fiind o prăjitură foarte simplă și delicioasă!

Lasă un comentariu