Scovergi – Reteta de post pentru placinte simple pufoase, turte in ulei, prajite, cu drojdie uscata

Scovergile, cunoscute și sub denumirea de gogoși simple, sunt desertul copilăriei multora dintre noi! Când era copii și obișnuiam să ieșim la joacă, adeseori câte un vecin ne chema la scovergi calde, delicioase, aromate și pudrate cu zahăr! Așa ce ne mai bucuram, nici nu vă puteți imagina ce sentimente ne încercau pe toți!

Astăzi, m-am reîntâlnit din întâmplare cu unul dintre prietenii mei din copilărie și am depanat amintiri, ajungând astfel și la scovergile noastre. Și așa, mi s-a făcut dor să prepar acest desert rapid!

Fie că veți decide să serviți scovergile pudrate cu zahăr vanilat, alături de smântână și dulceață sau cu miere și fructe proaspete, gogosile pufoase vor ieși minunate dacă le veți pregăti cu rețeta bunicii! În continuare vă voi prezenta această rețetă specială de scovergi, pentru ca și dumneavoastră să vă bucurați de acest desert delicios împreună cu copiii dumneavoastră! Să începem!

Ingrediente scovergi 

Ingrediente scovergi

Pentru a prepara această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • O jumătate de kilogram de făină
  • Aproximativ 350 de ml de apă călduță
  • 20 de grame drojdie proaspătă sau un pliculeț de drojdie uscată
  • 20-30 ml de ulei
  • Un vârf de cuțit de sare
  • linguriță de zahăr
  • Ulei de floarea soarelui pentru prăjirea scovergilor

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 30 de minute

Porții: 6 porții

Cum se fac scovergile – Mod de preparare 

Cum se fac scovergi - Mod de preparare

Pentru a pregăti scovergile vom începe prin a cerne făina pe care o vom utiliza. Acest lucru previne formarea cocoloașelor în făină și înlătură, de asemenea, impuritățile din aceasta. Se mai întâmplă să mai rămână câte un corp străin prin făină, este cel mai bine să o cernem înainte de o folosi.

Apoi, vom adăuga în făina cernută și zahărul și drojdia, amestecând astfel încât ingredientele să fie distribuite uniform. Dacă folosiți drojdie proaspătă în locul celei uscate, o veți amesteca cu puțină apă înainte și apoi o vom lăsa la dospit timp de zece minute, iar când va începe să crească, o veți pune peste făină.

Pentru a obține aluatul, tot ce trebuie să faceți este să adăugați acum apa și sarea și să amestecați toate ingredientele. Aluatul va avea o consistență moale, iar din acest moment vom începe să îl frământăm, adăugând uleiul puțin câte puțin în timp ce frământăm. Acest proces nu ar trebui să dureze foarte mult, maxim zece minute.

După ce ați terminat de frământat aluatul, îl vom acoperi cu folie alimentară sau cu un prosopel și îl vom lăsa la crescut. Acest proces durează aproximativ 50-60 de minute, până când aluatul își va dubla volumul.

Acum este momentul să îl porționăm și să formăm scovergile. Cu mâinile, vom rupe aluatul în bucăți potrivite ca dimensiune în funcție de gusturile și preferințele noastre. Eu obțin de obicei cam șase scovergi.

Le vom întinde și le vom modela pe fiecare în parte în formă de turtă, lăsându-le apoi pe masă încă zece minute la crescut.

Puteți să folosiți și untură ca înlocuitor pentru ulei, iar scovergile vor ieși chiar și mai fragede decât cele cu ulei!  Puteți de asemenea să folosiți mașina de pâine pentru a frământa acest aluat, este mai rapid și aluatul va ieși foarte pufos și va fi gata de-ndată!

Nu vom folosi sucitorul ca să formăm scovergile pentru că distrugem integritatea aluatului, de aceea, vom folosi doar mâinile pentru formarea acestora. Când le vom prăji, vom obține acele denivelări specifice pe care scovergile le au.

Cum se prajesc scovergile? 

Cum se prajesc scovergile?

Acum urmează să prăjim scovergile. Vom pune o cantitate mai mare de ulei la încins aproximativ jumătate de litru de ulei. Ca să testăm când uleiul este suficient de încins, vom rupe o bucățică mică de aluat și o vom pune în tigaia cu uleiul încins, dacă se va ridica repede la suprafața uleiului, atunci acesta are temperatura potrivită pentru a prăji scovergile.

Focul aragazului trebuie să fie mediu, potrivit. Dacă dați aragazul la foc prea mare, aluatul scovergilor se va arde la suprafața și va rămâne nefăcut la interior, iar dacă focul va fi prea mic, aluatul va îngloba mult prea mult ulei și își va strica consistența.

Când veți observa că scovergile s-au rumenit și au căpătat o tentă aurie pe o parte, este timpul să le întoarcem pe cealaltă parte și să le lăsăm să se rumenească. Apoi, le vom scoate pe șervețele de bucătărie absorbante, astfel încât să înlăturăm excesul de ulei.

Cum se servesc scovergile 

Le vom scoate frumos pe un platou mare și le vom pune suprapuse. Acestea pot fi servite cu dulceață sau gem de căpșuni, de afine, de zmeură, pot fi servite chiar simple, trecute prin zahăr pudră vanilat sau cu miere, posibilitățile sunt nelimitate când vine vorba de aceste scovergi delicioase!

Puteți să eliminați zahărul din rețeta inițială și le puteți folosi ca înlocuitor pentru pâine, în fond, rețeta este una foarte asemănătoare turtelor tradiționale. Puteți chiar să le folosiți pe post de lipii, pentru a prepara sandvișuri delicioase și sănătoase, fără să folosiți coloranți, conservanți sau E-uri care vă rău organismului dumneavoastră. 

Puteți să consumați scovergile și cu cremă tartinabilă de ciocolată alături de fructe proaspete, precum banane sau căpșuni. Sunt delicioase!! Au o consistență mai făinoasă decât clătitele și sunt mult mai ușor de consumat!

Câteodată îmi place să le servesc ca bază pentru papanași, așa că le prepar de dimensiuni mult mai mici și le servesc alături de smântână și dulceață! Sunt mult mai rapid de pregătit și nici nu se simte diferența între rețeta originală și această adaptare.

Toate ca toate, însă pentru mine tot scovergile originale trecute prin zahăr pudră vanilat sunt cele mai bune! Așa simple cum sunt, textura lor mi se pare perfectă, iar gustul este suficient de dulce pentru gusturile mele!

Sper că v-a făcut plăcere să urmăriți și să pregătiți această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori vreți dori să pregătiți delicioasele scovergi tradiționale românești! Acest desert simplu vă va uimi prin versatilitatea sa și prin nenumăratele moduri în care poate fi servit!

Lasă un comentariu