Reteta pizza de casa cu blat pufos – aluat cu de toate

Este o tradiție la noi să pregătim pizza de casa cu blat pufos în bucătăria noastră, cap coadă. Aluatul trebuie neapărat să fie unul care să dospească și să crească suficient de mult cât să poată susține toate ingredientele fără probleme.

Am văzut în viața mea de bucătar tot felul de variante de „pizza”: toppinguri adăugate pe pâine și puse la cuptor, toppinguri puse pe legume, care în niciun caz nu aduceau a pizza, mai mult a sandvișuri calde, dar a pizza în niciun caz.

Compoziția aluatului este cea mai importantă atunci când vorbim de pizza de casa, pentru că toppingurile pot fi puse după preferințele dumneavoastră, în orice cantitate și în orice amestec. Așa că astăzi vom pregăti împreună un astfel de aluat de pizza pufos, pe care îl veți putea folosi cu ușurință ca bază pentru orice fel de pizza de casa veți dori să pregătiți.

Istoria aluatului de pizza pufos 

Inițial, pizza era făcută din aluaturi speciale de pâine pe care se întindeau tot felul de toppinguri, din ingredientele pe care le aveau prin gospodărie. Original, foile de aluat era subțiri și se coceau direct pe piatra cuptorului. Pizza așa cum o știm noi a apărut mai târziu, în jurul anilor 1500, în Italia.  

În prezent, există enorm de multe rețete de pizza, care mai de care mai diversificate, de la pizza țărănească cu ingrediente pe care le găsim în bucătăria fiecăruia dintre noi, cum ar fi usturoiul și cârnăciorii, la feluri de pizza mai speciale, chiar cu ananas și alte ingrediente deosebite. 

Pizza italienească originală nu conține un mix prea diverisificat de ingrediente, pentru că oamenii preferă să le simtă savoarea fiecăruia în parte, mai presus decât aroma amestecului. De aceea există pizza sub forma quattro stragioni sau quattro formaggi.

Aluat de casa romanesc pentru pizza 

Așa cum am menționat mai sus, pizza de casa tradițională românească făcută în casă probabil că este o abominație pentru bucătarii italieni specializați, însă pentru noi acest lucru nu contează. Ingredientele nu sunt foarte bine definite, noi folosim tot ce avem prin frigider de la șuncă la bacon, ceapă, ciuperci, chiar și telemea, roșii cărnoase și măsline. Toppingul de pizza îl veți pregăti dumneavoastră din ce ingrediente doriți.

În copilărie, casa noastră era aproape de brutărie și îmi amintesc cum mama mea cumpăra direct aluat de pâine dospit în pungi, pe care doar îl întindea și punea pe el ingredientele de pizza pe care le avea rămase prin bucătărie, adăugând la final sosul ei special de roșii pe care îl punea toamna la cămară. Cât de bună ieșea, ce aluat pufos era și ce mult ne mai plăcea pe atunci!

Se pregătea și ușor și, să vă spun sincer, ținea și de foame și cred că, pe vremea aceea, acesta era scopul mamei noastre, din moment ce mâncarea și ingredientele speciale nu se găseau așa ușor pretutindeni. Așa că nu pot decât să mă bucur că, în zilele nostre, nu mai trebuie să ne facem griji legate de acest aspect. 

Ingrediente pizza cu blat pufos 

Pentru a pregăti acest tip de blat pufos pentru pizza de casa, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de kilogram de făină
  • 50 de ml de ulei de floarea soarelui
  • 300 de ml de apă
  • linguriță de sare
  • linguriță de zahăr
  • Fie 20 de grame de drojdie proaspătă sau 6 grame de drojdie uscată

Pentru toppingul de pizza puteți folosi:

  • Salam, șuncă, bacon sau cârnați
  • Roșii
  • Ceapă
  • Ciuperci
  • Măsline
  • Porumb
  • Sos de roții
  • Cașcaval
  • Mozzarella

Timp de pregătire: 60 de minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 80 de minute

Porții: o tavă de pizza

Cum se face o pizza cu blat pufos – Mod de preparare 

Cum se face aluatul pentru pizza cu blat pufos    

Vom începe prin a amesteca apa puțin călduță cu drojdia și cu zahărul. Le vom lăsa puțin să se umfle și să se odihnească și apoi vom adăuga și uleiul, sarea și făina cernută în prealabil ca să nu formeze cocoloașe și să nu existe impurități în structura aluatului .  Vom frământa aluatul și apoi îl vom lăsa într-un loc cald, acoperit cu un prosop de bucătărie curat ca să dospească.

Ce ingrediente delicioase se pot pune pe un blat de pizza pufos 

Ce ingrediente delicioase se pot pune pe un blat de pizza pufos

Ingredientele de topping pe care vi le-am enumerat mai sus sunt doar sugestii, puteți folosiți absolut orice ingrediente aveți la dispoziție, fiind o pizza cu de toate! Eu adaug ardei roșu gras, bacon, roșii, ceapă, măsline, cașcaval și ciuperci. Puteți să puneți inclusiv ou, dovlecei, cârnăciori, usturoi și orice alt ingredient doriți dumneavoastră!

Nu există greșeli când vine vorba de această rețetă de pizza. Am întins pe blat sosul de roșii pe care l-am pregătit toamna trecută, făcut în totalitate de mine. Puteți să folosiți și ketchup sau pastă de tomate și va ieși tot la fel de delicioasă.

Cum se pregateste o pizza cu blat pufos cu de toate 

Cum se pregateste o pizza cu blat pufos cu de toate

Vom avea nevoie de o tavă de copt de dimensiuni potrivite pentru a coace această pizza pufoasă. Puteți folosi fie una circulară, fie una pătrată, nu are importanță acest lucru. Tava trebuie tapetată fie cu hârtie de copt sau, dacă nu aveți hârtie de copt, puteți pregăti un strat protector prin ungerea tăvii cu puțin ulei și apoi prin presărarea unui strat subțire de făină pe deasupra, astfel încât aluatul nu se va lipi și nu se va arde.

Vom pune aluatul în tava pe care am pregătit-o și apoi îl vom unge cu sosul de roșii. Vom adăuga mai întâi legumele, apoi cărnurile și în final brânzeturile. Elementul definitoriu principal sunt măslinele tăiate în rondele mărunte și subțirele.

Apoi, suntem gata să băgăm pizza noastră la cuptor. Mie îmi place să păstrez puțin cașcaval pe care să îl presar pe deasupra pizzei în ultimele 5 minute de copt, ca să nu se usuce, ci doar să se încălzească și să se întindă. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care italienii optează pentru mozzarella în rețetele lor originale de pizza, acest sortiment de brânză nu se usucă și rămâne suculent și de o consistență plăcută.

Cum se coace o pizza de casa cu blat pufos cu de toate

Fiind un aluat care are nevoie de un șoc termic pentru a începe procesul de creștere, vom avea nevoie de preîncălzirea cuptorului la temperatură înaltă, adică aproximativ 220 de grade Celsius în ceea ce privește cuptoarele electrice. Nu va fi necesar să lăsăm mult timp pizza noastră la cuptor, în aproximativ un sfert de oră este gata, însp vă recomand să o supravegheați atent să nu se ardă la suprafața ingredientele.

Gata, pizza noastră este acum gata! Poftă bună!

Cum se serveste o pizza cu blat pufos 

Cum se serveste o pizza cu blat pufos

Vai cât de pufos este blatul pe care l-am obținut! Arată exact ca pizza de casa pregătită pe vremuri de mama mea, chiar și la gust parcă aduce puțin! Mie îmi place să o servim fierbinte, cu ketchup dulce și picant pe deasupra!

Vă recomand dacă preferați să o serviți rece să o feliați cât este caldă, că este mult mai ușor să faceți acest lucru acum decât atunci când se răcește. Vă recomand de asemenea să o acoperiți ca să se înăbușe și să nu se întărească dacă vă place să o serviți rece.

Deși mereu se râde de mine că adaug tot frigiderul ca topping pentru aceasta pizza, familia mea o consumă cu plăcere și sincer, niciodată nu mi-a rămas de pe o zi pe alta. Dacă doriți puteți căuta și rețete mai oficiale de pizza și să le pregătiți folosind acest blat delicios. Eu am pregătit chiar și pizza hawaiană folosind acest aluat și a ieșit o combinație destul de interesantă, la fel ca pizza pe care am gustat-o la restaurante.

Nu pregătesc această rețetă foarte des, deoarece este o bombă calorică pentru noi și ne place atât de mult încât nici nu există vorbă să ne abținem sau să o consumăm cu resposabilitate. Așa că cel mai bine pentru noi este să o pregătim mai răruț, fiind un răsfăț de care ne bucurăm la ocazii speciale.

Câteodată și princhindeii vor să mă ajute să pregătesc pizza de casa și mi se pare o activitate potrivită pentru serile în familie, puteți citi entuziasmul pe fețele lor și ne dăm și frâu liber creativității în acest fel. Îmi amintesc că odată m-au rugat să punem cremă tartinabilă de ciocolată pe aluatul de pizza și rezultatul a fost mult mai delicios decât ne-am fi așteptat cu toții! Uite așa am creat un desert marcă proprie, pe care îl mai pregătim uneori când ne este poftă de ceva dulce rapid.

Aluatul pe care l-am pregătit astăzi împreună este unul dintre cele mai pufoase aluaturi de pizza pe care le-am gătit pe parcursul carierei mele de bucătar și este perfect pentru iubitorii de blaturi pufoase și sățioase. Dacă doriți puteți presăra mălai sau pesmet pe marginile acestuia, ca să obțineți o margine mai texturată și mai gustoasă.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți acest aluat pufos de pizza alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să pregătiți o pizza delicioasă!

Lasă un comentariu