Pandispan pufos, simplu cu fructe sau cacao – reteta cu cirese, prune, caise, sau piersici

O rețetă simplă care mereu ne este la dispoziție pentru orice fel de prăjitură am dori să pregătim: pandișpanul! Nașa mea mereu spunea că ar trebui ca fiecare gospodină în parte să aibă o astfel de rețetă salvatoare la îndemână, pentru zilele în care fie rămânem cu cremă în plus, fie avem nevoie de un blat rapid de tort, fie pur și simplu ne dorim să pregătim rapid o prăjitură cu fructe.

Și câtă dreptate avea! Pandișpanul este una dintre rețetele mele favorite, se prepară ușor și rapid și mereu iese pufos și bine crescut. Este o rețetă tradițională spaniolă din secolul XVII, pe atunci fiind făcut doar din ouă, zahăr și făină.

Și nașa mea știa acest lucru și urma cu sfințenie rețeta cu șase ouă, șase linguri de zahăr, șase linguri de făină. Până la urmă, totul este legat de respectare proporțiilor, nu-i așa?

Dar haideți să vedem care este modul de preparare al acestei rețete, cum se deosebește pandișpanul de chec și cum putem diversifica această rețetă. Să începem!

Ingrediente reteta pandispan

Pentru a pregăti această rețetă de pandișpan, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Zece ouă
  • 250 de grame de zahăr sau zece linguri de zahăr tos cu vârf
  • 250 de grame de făină sau zece linguri cu vârf 
  • Un vârf de cuțit de sare
  • Esență de vanilie sau de rom

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 50 de minute

Porții: 6-8 porții

De ce se numeste pandispan si nu chec? 

Pandișpanul este un preparat tradițional spaniol apărut în secolul XVII. Pe vremea aceea, oamenii nu dispuneau de foarte multe ingrediente sofisticate pentru a face prăjituri, însă aveau în gospodăriile lor cu siguranță ouă, făină și zahăr.

Pandișpanul original conține doar aceste trei ingrediente, în proporții de 1:1:1. Orice altă rețetă ce conține unt, ulei, iaurt, lapte sau chiar apă se încadrează în categoria checurilor, nu a pandișpanelor.

Ce e bine de stiut cand facem un pandispan dupa reteta? 

Este bine de știut faptul că trebuie să fim destul de rapizi atunci când pregătim un pandișpan. Această rețetă necesită înglobarea aerului prin prin spumarea albușurilor, lucru care se realizează cu grijă. Se adaugă și restul ingredientelor, amestecând cu lingură de lemn sau cu spatulă, în niciun caz cu mixerul pentru a nu fi afectată structura aerată a compoziției.

Puteți folosi orice fel de fructe pentru acest pandișpan, chiar dacă sunt proaspete sau congelate. În cazul în care veți folosi fructe congelate, să știți că le puteți adăuga direct așa, fără să fie necesar să le decongelați.

Care e raportul intre forma rotunda si forma patrata 

Deoarece această rețetă poate fi folosită pentru a coace diferite blaturi de prăjituri și e torturi, este important să cunoaștem care sunt relațiile dintre acest forme și cum ar trebui să adaptăm cantitățile de ingrediente astfel încât să se potrivească tăvii pe care urmează să o folosim.

De obicei folosim o tavă rotundă, însă ce este de făcut dacă vrem să folosim o tavă pătrată? În primul rând, cantitatea noastră de aluat  care era îndeajuns pentru a pregăti o tavă rotundă va încăpea perfect într-o tavă pătrată care are latura cu 2 cm mai puțin decât diametrul tăvii rotunde.

Care e raportul intre forma rotunda si forma dreptunghiulara 

Pentru a putea folosi o tavă dreptunghiulară în locul uneia rotunde, vom lua lungimea tăvii dreptunghiulare ca fiind diametrul tăvii rotunde, iar pentru lățime, vom scădea din diametru patru centimetri. Astfel încât în cazul în care de obicei foloseam o tavă rotundă cu diametrul de 19 cm, pentru o tavă dreptunghiulară am avea nevoie de o tavă cu dimensiunile de 19×15 cm.

Care e raportul intre forma rotunda si forma inima 

În cazurile în care sărbătoriți o ocazie specială sau pur și simplu veți să pregătiți un tort în formă de inimioară, este bine să știți că dimensiunile acesteia vor fi exact ca în cazul tăvilor rotunde și că nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu acest aspect.

Cum se face un pandispan dupa reteta (cu fructe sau cacao) – Mod de preparare 

Vom folosi doar ingredientele menționate mai sus, nu vom adăuga în rețeta noastră nici bicarbonat de sodiu și nici nu va fi nevoie de praf de copt pentru a obține un pandișpan crescut și pufos. Vom avea nevoie doar de ouă proaspete, făină, un praf de sare, zahăr și esențe.

Vom începe prin a pregăti două recipiente de dimensiune medie în care vom separa gălbenușurile de albușuri. Vom adăuga praful de sare în gălbenușuri și vom amesteca până când se vor desface toate, apoi vom trece la pregătirea albușurilor.

Albușurile au nevoie de atenție specială, deoarece sunt ingredientul principal al acestui pandișpan. Le vom mixa la viteză medie până când își vor dubla volumul, apoi vom adăuga gradual zahărul, puțin câte puțin pe măsură ce se va îngloba în amestec. Vom obține o spumă lucioasă, cu o consistență tare, care trebuie să ia rapid forma paletelor mixerului atunci când le trecem prin aceasta.

Vom verifica să nu existe zahăr netopit în amestecul nostru, luând puțină spumă între degete. Vă recomand să folosiși doar zahăr cristalin, pentruc a spuma noastră să își păstreze forma mai bine. Multe rețete au fost adaptate, schimbându-se zahărul cristalin cu cel pudră.

De acum înainte, nu vom mai folosi mixerul pentru a amesteca, deoarece nu vrem să stricăm rețeaua de aer pe care am format-o în interiorul structurii albușurilor. Vom turna spuma de albușuri și esența de vanilie peste gălbenușuri amestecând cu o spatulă prin mișcări largi, de jos în sus. Dacă veți folosi ouă proaspete, de țară, pandișpanul dumneavoastră va avea o culoare deosebită, intensă, mult mai viu colorată decât atunci când sunt utilizate ouăle de cumpărat.

Urmează să adăugăm făina, pe care o vom cerne în prealabil, pentru a ne asigura că nu formează cocoloașe în amestecul nostru și că nu vor exista impurități în aluat. O vom adăuga puțin câte puțin, amestecând ușor pentru a fi siguri că aluatul rămâne pufos și fin, ca o spumă!

În continuare, vom avea nevoie să ne pregătim tava, tapetând-o cu hîrtie de copt. Dacă nu aveți hârtie de copt, nu vă faceți griji, puteți folosi puțin ulei peste care veți presăra făină pentru a crea un strat protector astfel încât să nu se ardăla suprafață prăjitura noastră. 

Vom preîncălzi cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius în cazul cuptoarelor electrice. Odată încălzit, vom introduce tava în cuptor și vom lăsa pandișpanul la copt aproximativ o jumătate de oră.

După trecerea acestui timp, pandișpanul ar trebui să fie rumenit la suprafață. Cel mai bine este, însă, să încercați pandișpanul cu ajutorul unei scobitori uscate și curate. Intoruceți scobitoare în pandișpan, iar când o scoateți ar trebui să fie curată și uscată ca pandișpanul dumneavoastră să fie gata.

Pentru a pregăti un pandișpan cu cacao, veți proceda în felul următor: proporția de făină se modifică, o treime din aceasta fiind înlocuită cu cacao. În cazul nostru, vom folosi 80 de grame de cacao, cu 170 de grame făină, în rest, cantitățile din celelalte ingrediente rămânând neschimbate.

Dacă vreți să faceți pandișpan marmorat, separați pe jumătate cantitate de albușuri și gălbenușuri și adăugați cacao doar în jumătate de amestec, iar jumătatea cealaltă lăsați-o simplă, fără să adăugați alte ingrediente.

Cum se serveste pandispan dupa reteta (cu fructe sau cacao) 

Când pandișpanul nostru va trece testul scobitorii, atunci este momentul să îl scoatem din tavă și să îl lăsăm să se răcorească pe un grătar de bucătărie. Vă recomand totuși să nu îl porționați cât este fierbinte, deoarece este sfărâmicios și se va rupe cu siguranță. Îl pudrăm frumos cu zahăr pudră vanilat și iată ce deser delicios am obținut!

În bucătăria mea este un miros nemaipomenit de vanilie! Ce aromă îmbietoare! Când am tăiat pandișpanul, am putut să văd cât de bine a crescut, ce culoare frumoasă și cât de pufos este!

Eu l-am făcut simplu de data aceasta, fără fructe sau cacao, deoarece ne place să îl servim dimineața alături de ceai și puțină dulceață de căpșune. Posibilitățile sunt nenumărate, câteodată îl pregătesc pe post de blat de torturi, adăugând doar crema mea preferată, iar alte dăți îl umplu cu zmeură, vișine sau căpșune și iată cât de rapid am pus cap la cap o prăjitură delicioasă și foarte pufoasă!

Pandișpanul astfel pregătit se potrivește perfect cu cafeaua fierbinte de dimineață, blatul este fin și vanilat, însă cu siguranță puteți adăuga și alte arome, esențe de portocală și coajă de lămâie, sau tot felul de fructe confiate, de la stafie, la portocale sau goji, toate în așa fel încât să obțineți o prăjitură care să se potrivească cel mai bine preferințelor dumneavoastră!

Sper că nu ați întâmpinat dificultăți în pregătirea acestei rețete de pandișpan pufos și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți un blat pufos, simplu și rapid de preparat! Pandișpanul pregătit cu ajutorul acestei rețete este unul dintre aluaturile salvatoare pe care orice gospodină trebuie să îl cunoască!

Lasă un comentariu