Reteta galbiori – Retete cu smantana, tocanita, ciulama, mancare de galbiori, bureti congelati, urechiuse

Trăind la munte, mergeam adesea cu părinții mei să adunăm bureți, negrișori sau gălbiori și mare ne era bucuria când, odata ajunși în locurile cunoscute, îi găseam! Acum nu mai sunt vremurile de altă dată și trunchiurile de copac pe care creșteau acești bureți au dispărut, însă din fericire pentru mine, gălbiorii se tot găsesc în piețe și la magazinele alimentare din apropiere!

Așa că, am decis să vă prezint această rețetă cu smântână, usturoi și pătrunjel, pentru ca și dumneavoastră să aveți rapid o rețetă la dispoziție atunci când vreți să gătiți aceste minunății! Rețeta este una deosebit de simplă și gustoasă și o să o prezint mai pe îndelete, pas cu pas, pentru ca mă asigur că ați înțeles ce trebuie să faceți! Să începem!

Ingrediente Galbiori 

Galbiori

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de kilogram de gălbiori
  • 250 de ml smântână pentru gătit
  • 50 de grame unt
  • Sare
  • Piper
  • Trei sau patru căței de usturoi
  • Ceapă verde
  • Pătrunjel proaspăt

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 25 de minute

Porții: 2 porții

Cum se fac galbiori – Mod de preparare 

Cum se fac galbiori - Mod de preparare

Vom începe prin a curăța gălbiorii! Bunicul meu spunea că niciodată nu trebuie spălate ciupercile găsite în pădure, că așa se pierde tot gustul și toată aroma. Dacă vi se par foarte murdare, puteți să le treceți rapid printr-un jet de apă rece, în niciun caz să nu le lăsați cufundate în apă. Altfel, puteți doar să le ștergeți rapid cu un prosop de bucătărie umed și suntem gata să începem!

Vom porționa ciupercile astfel încât să fie toate de aceeași dimensiune: gălbiorii mari îi vom toca în bucăți de dimensiuni potrivite, iar pe cei mici îi vom lăsa întregi. Vom pregăti o tigaie în care vom pune untul la încălzit și când acesta a atins temperatura potrivită, vom pune ciupercile curățate în tigaie.

Nu o să punem capac tigăii, deoarece aceștia tind să își lase foarte multă apă și avem nevoie să se evapore înainte să-i asezonăm. Vom amesteca ușor, cu grijă să nu strivim ciupercile și după ce au scăzut, vom începe asezonarea gălbiorilor, după preferințe.

Între timp, vom pregăti sosul. Vom spăla pătrunjelul și usturoiul și le vom toca mărunt. Într-un vas, vom amesteca smântâna cu pătrunjelul tocat și cu usturoiul. Vom turna acest amestec în tigaie peste gălbiori și îl vom lăsa până când va fierbe, în funcție de consistența pe care vrem să o obținem pentru acest preparat.

Apoi, vom spăla bine printr-un jet de apă rece ceapa verde și o vom toca mărunt. Când sosul de smântână a început să aibă consistența pe care ne-o dorim, vom adăuga ceapa verde tocată mărunt și vom opri focul argazului, amestecând ușor pentru a uniformiza ingredientele. 

Gălbiorii cu sos de smântână sunt acum gata! Poftă bună!

Cum se servesc galbiorii 

Cum se servesc galbiorii

Bunicul meu obișnuia să pună repede și de-o mămăligă în timp ce făcea această tocăniță și numai bine erau amandouă gata în același timp! Bunicul meu tăia mămăliga cu ața de macrame și punea feliile lângă tocănița fierbinte și imediat se așternea liniștea la masă! Noi o servim fierbinte, imediat cum e gata, pentru că așa este cea mai bună! 

Gălbiorii pot fi pregătiți în foarte multe feluri, există rețete de tot felul de tocănițe și fel de fel de garnituri care mai de care mai complexe și arătoase, însă pentru mine, aceasta este singura rețeta pe care aș găti-o de fiecare dată! Ciupercile se completează așa de bine cu gustul intens al sosului de smântână cu pătrunjel, usturoi și ceapă verde, astfel încât tocănița în sine este o explozie de aromă!

Puteți să adăugați și alte verdețuri, oregano, rozmarin, după gusturile și preferințele fiecăruia. Eu pun doar pătrunjel și ceapă verde, însă puteți experimenta fără nicio problemă! Mama mea mai călea puțină ceapă înainte să pună gălbiorii și ieșeau mai aromați, cu un gust specific, așa că dacă vă place și dumneavoastră ceapa călită, puteți face și acest pas!

Sper că v-a plăcut și dumneavoastră la fel de mult ca și mie această tocăniță de gălbiori cu sos de smântână cu usturoi, pătrunjel și ceapă verde! Rețeta este una extrem de simplă, ce necesită doar o jumătate de oră pentru a fi gata, fiind de asemenea foarte savuroasă și aromată!

Vă veți impresiona familia și invitații cu această rețetă deosebită și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să preparați gălbiori proaspeți, delicioși!

Lasă un comentariu