Reteta chec cu cacao super pufos, simplu

Checul cu cacao este un desert foarte versatil pe care l-am întâlnit pregătit în diverse varietăți de-alungul carierei mele de bucătar. Pe lângă prăjitura simplă pe care o vom pregăti împreună astăzi, există și sortimente cu fructe proaspete, cu nuci, cu fructe confiate, versiuni simple cu cacao sau vanilie.

Printre toate acestea, însă, cel mai memorabil este checul clasic, așa cum îl pregăteau bunicii noștri, în două culori, cu cacao și vanilie, pufos și bine crescut! Haideți să vedem cum se pregătește această prăjitură delicioasă! 

Ingrediente chec cu cacao dupa reteta 

Pentru a putea pregăti checul cu cacao, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Patru ouă mari
  • 260 de grame de făină
  • 50 de grame de cacao
  • 230 de grame de zahăr
  • O ceașcă de apă minerală 
  • 50 de ml de ulei de floarea soarelui
  • Un vârf de cuțit de sare
  • Două plicuri de zahăr vanilat
  • Coaja rasă de la o lămâie

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 40 de minute

Timp total: o oră

Porții: 12 porții

Cum se face un chec dupa reteta – Mod de preparare

Vom începe prin a preîncălzi cuptorul aragazului nostru la temperatură medie, adică 180 de grade pentru cuptoarele electrice. Este bine să ne ocupăm de acest pas la început pentru că până vom termina noi compoziția de chec, cuptorul va fi numai bine încălzit și vom putea să îl punem direct la copt. Compoziția acestui chec nu necesită ingrediente speciale și, după cum puteți observa, probabol deja aveți toate ingredientele necesare în gospodăria dumneavoastră.

Cum se pregateste partea alba a checului dupa reteta 

Vom începe prin a separa albușurile de gălbenușuri în două vase diferite. Vom mixa gălbenușurile împreună cu 50 de grame de zahăr și cu cele două plicuri de zahăr vanilat, amestecând la viteză mare până când acestea se vor deschide la culoare și își vor dubla volumul. Apoi, vom adăuga și uleiul și apa minerală, dar și coaja de lămâie.

Albușurile vor fi mixate alături de un vârf de cuțit de sare până când se va forma o spumă. Vom adăuga apoi restul de zahăr și vom continua să mixăm până când spuma formată va căpăta o consistență mai densă și va deveni lucioasă. Apoi, se amestecă cele două compoziții, înglobând spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri cu ajutorul unei linguri de lemn.

Vom cântări 150 de grame de făină pe care le vom pune într-un castron în care vom pregăti compoziția albă. Vom scoate din mixul pregătit anterior 300 de grame din compoziția rezultată și în compoziția rămasă vom amesteca cu mișcări largi cele 150 de grame de făină.

Cum se pregateste partea cu cacao a checului dupa reteta 

Pentru compoziția cu cacao, vom cântări 100 de grame de făină și 50 de grame de cacao pe care le vom amesteca într-un bol, în așa fel încât să se înglobeze uniform. Vom adăuga apoi 300 de grame din compoziția rezultată anterior și cu ajutorul unei linguri de lemn vom amesteca până la omogenizare.

Cum se coace checul cu cacao si cu unt – reteta simpla 

Ultimul pas care a rămas acum de făcut este acela de a coace acest chec. Vom avea nevoie de o tavă de cozonac pe care o vom tapeta cu hârtie de copt. Vom turna în tavă compoziția albă pe care am pregătit-o, iar pe deasupra acesteia, vom turna și compoziția cu cacao.

Vom nivela astfel încât să obținem modelul dorit și apoi vom introduce tava în cuptor. După zece minute, putem să dăm temperatura cuptorului un pic mai mică, și vom mai lăsa checul la copt pentru încă o jumătate de oră. Vă recomand să faceți testul cu scobitoarea înainte să scoateți prăjitura de la cuptor.

Când va fi gata, vom scoate checul din tavă și îl vom lăsa la răcit așezat într-o parte pe un grătar de bucătărie. Checul trebuie lăsat neapărat să se răcorească înainte de a-l porționa, ca să nu se rupă atunci când îl vom tăia.

Cum se serveste un chec dupa reteta 

După ce s-a răcit, vom începe să feliem prăjitura noastră! Veți putea observa cât de bine se taie checul nostru și ce model frumos s-a format în interiorul acestuia! A crescut frumos și este una dintre cele mai pufoase prăjituri pe care am pregătit-o!

Noi servim checul simplu, după ce l-am pudrat cu puțin zahăr vanilat pe deasupra! Puteți la fel de bine să îl serviți alături de frișcă de casă sau de budincă, fiind prăjitura care se potrivește perfect cu cafeaua fierbinte de dimineață!

Lasă un comentariu