Reteta castraveti murati in saramura pentru iarna, traditionala, la borcan, cu sare

Castraveți murați în oțet sunt gustoși, însă familia mea preferă castraveții în saramură! Sunt mai crocanți, mai savuroși și pot fi serviți alături de foarte multe feluri delicioase de mâncare, în salată sau, de ce nu, chiar în sandwichuri!

Familia mea nu prea consumă oțet, pentru că nu suportă mirosul înțepător al acestuia. Așa că a trebui să mă conformez și să mă adaptez și eu, în special când vine vorba de murături. 

A devenit o tradiție de familie ca toamna să punem castraveți la murat, așa că m-am gândit să împărtășesc cu voi rețeta noastră de castraveți în saramură, pe care am mostenit-o de la bunica, pentru ca și dumneavoastră să vă bucurați întregul an de aceste murături delicioase!

Este o rețetă simplă, care este gata de-ndată și care nu necesită mult efort din partea dumneavoastră! Să începem!

Ingrediente castraveti in saramura 

Ingrediente castraveti in saramura

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Două kilograme de castraveți cornichon, de dimensiuni mici
  • Un litru și jumătate de apă
  • 30 de grame sare neiodată
  • Cinci căței de usturoi
  • Hrean 
  • Cimbru uscat
  • Mărar uscat
  • Un morcov de dimensiune medie
  • lingură de oțet
  • Ardei iute

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire:

Timp total: 20 de minute

Porții: un borcan de trei litri

Cum se fac castraveti murati in saramura – Mod de preparare 

Vom începe prin a spăla și pregăti toate legumele pe care le avem enumerate în lista de ingrediente. Castraveții trebuie neapărat să fie micuți, ca să se mureze repede și să rămână tari și crocanți. De asta adăugăm și hrean, pe care îl vom spăla, curăța și tăia fâșiuțe, astfel încât el păstrează castraveții crocanți.

Cățeii de usturoi vor fi curățați și tăiați în jumătate. Morcovul mie îmi place să îl tai în rondele subțiri și să îl pun borcane alături de murături. Mărarul îl adaug cu tot cu tije deoarece mi se pare că adaugă un plus de savoare murăturilor.

Castraveții murați trebuie să fie cât mai puțin curbați, astfel încât să îi putem așeza cu ușurință în borcane. Vom spăla foarte bine castraveții sub jet de apă rece de mai multe ori, până când aceștia nu vor mai avea semințe sau puf sau oricare alte impurități. Vom pregăti și spăla și borcanele de asemenea.

Ardeii iuți pe care îi veți folosi nu trebuie să fie neapărat proaspeți, puteți folosi și ardei uscați fără nicio problemă. Murăturile vor ieși la fel de delicioase!

Cum se aseaza castravetii murati in saramura în borcane 

Cum se aseaza castravetii murati in saramura în borcane

Partea un pic mai delicată al acestui proces este așezarea castraveților în borcane înainte de adăugarea saramurii. Eu am mâinile un pic mai mari și îmi vine un pic dificil să așez castraveții, de aceea recomand să folosiți borcane mai mari, ca să vă fie mai ușor.

Pentru început vom pune tijele de mărar, cimbrul și niște fâșii de hrean pe fundul borcanului, iar apoi vom începe să așezăm straturile de castraveți. Eu îi așez verticali, în picioare și am grijă să fie bine îndesați unul lângă celălalt. Vom pune și niște jumătăți de usturoi, ardei iute și rondele de morcov.

Dacă se întâmplă să aveți cumva și castraveți mai curbați, eu vă recomand să îi așezați în ultimul rând, pentru a nu strica aranjamentul castraveților în borcan și ca să folosiți eficient spațiul și să încapă mai mulți. Veți continua să aranjați astfel castraveți și să puneți printre ei și fâșii de hrean, usturoi, rondele de morcov și ardei iuți. Puteți pune la sfârșit și câțiva castraveți așezați orizontal, dacă mai încap.

După ce ați așezat și ultimul rând, vom pune din nou fâșii de hrean, tije de mărar și cimbrul uscat deasupra castraveților. 

Puteți adăuga și boabe de piper sau de muștar dacă doriți și dacă vă place aroma pe care acestea o dau murăturilor, mie însă mi s-au părut suficienți ardeii iuți și nu am mai pus și aceste condimente.

Cum se face saramura pentru muraturi? 

Vom trece apoi la prepararea saramurii pentru a o adăuga peste castraveții așezați în borcane.  Aceasta nu este extrem de dificil de preparat, fiind, în esență, o soluție formată din adăugarea unei cantități de sare neiodată în apă. Trebuie să folosiți neapărat sare grunjoasă, iar rețeta această are o proporție specială ce trebuie respectată oricare ar fi cantitatea de murături pe care o preparați.

Veți proceda în felul următor: un litru de apă înseamnă douăzeci de grame de sare pe care trebuie să le adăugați în soluție. În borcanul de trei litri în care am așezat castraveții, ar trebui să intre aproximativ un litru jumătate de apă, deci vom adăuga 30 de grame de sare. Vom pune apa la fiert în care vom adăuga această cantitate de sare și o vom lăsa să fiarbă aproximativ 4-5 minute .

După ce va fierbe, vom opri focul aragazului și vom lăsa compoziția să se răcească preț de 10-15 minute. Atenție  – vom turna doar jumătate din compoziția de saramură preparată acum, restul o vom păstra pentru mâine.

Înainte de a turna saramura, vom așeza borcanul pe un prosop, ca să nu se crape atunci când vom turna compoziția încă destul de caldă.

Trebuie să turnați saramură în borcan până când ajunge cam cu un deget peste castraveți. Apoi, vom acoperi borcanele cu farfuriuțe de dimensiuni potrivite și le vom lăsa să se odihnească până mâine. Este posibil ca murăturile să formeze o spumă deasupra saramurii, însă nu vă faceți griji, acest proces este perfect normal, nu trebuie să o înlăturați.

Când au trecut cele 24 de ore în care s-au odihnit murăturile, vom lua farfuriuța de deasupra borcanului și vom completa cu saramură în acesta. Vom adăuga de asemenea și câte o lingură de oțet în borcan. Combinația de hrean cu oteț este menită să ajute castraveții să rămână crocanți și tari, să nu se înmoaie.

Cum se leaga borcanul cu castraveti murati?

Cum se leaga borcanul cu castraveti murati?

În acest punct, castraveții noștri murați sunt gata, trebuie doar să legăm borcanele ca să ne asigurăm că se vor păstra bine pe timp de iarnă. Deci, vom pregăti bucăți de folie alimentară transparentă pe care le vom umezi cu apă. Vom folosi câte două bucăți pentru borcan.

Vom pune bucățile de folie alimentară peste gura borcanului, asigurându-ne că sunt întinse uniform. Apoi, le vom lega cu sfoară de bucătărie, în câte 5-6 ture. Dacă veți umezi un pic sfoara, borcanele se vor păstra și mai bine, pentru că aceasta se va strânge atunci când se va usca.

Cum se depozitează castravetii murati in saramura? 

Gata, am terminat! Acum mai rămâne doar să punem castraveții murați în saramură la un loc întunecos și răcoros astfel încât să se păstreze bine până la iarnă! Eu de obicei îi țin în cămară, unde sunt feriți de surse de lumină și căldură.

În următoarele două săptămâni, soluția se va limpezi. Dacă vi se pare că zeama capătă o consistență anormală, va fi cazul să o vânturați, proces asemănător pritocirii saramurii de la varza murată.

Vom deschide borcanul, vom scoate saramura într-un recipient și o vom lăsa acolo pentru puțin timp, astfel încât să se aerisească, urmând apoi să o turnăm înapoi și să legăm din nou borcanul. Dacă puneți murăturile într-un butoiaș cu robinet, acest proces va fi mult mai ușor de făcut, însă spre deosebire de atunci când murăm varză, acesta este necesar doar în cazul în care saramura are o consistență mai densă, altfel nu este necesară pritocirea.

Cum se serveste castraveti in saramura 

Cum se serveste castraveti in saramura

Castraveții în saramură conservați în acest fel se păstrează minunat! Și vă zic acest lucru din proprie experiență, am uitat un borcan pregătit în octombrie în cămară și l-am găsit în mai. De curiozitate, a trebuit să încerc castraveții! Erau la fel de buni ca cei pe care i-am consumat în iarnă, nu prinseseră miros, nu făcuseră floare, erau crocanți, tari și gustoși! 

Mie îmi place cel mai mult să servesc castraveti murati cu risotto! Mi se pare că gusturile se completează minunat, indiferent de felul principal lângă care îi servesc. Îi puteți încerca și alături de o garnitură de legume la cuptor, în mod special dacă sunt legume dulci așa cum sunt cartofii sau dovleceii.

Castraveții în saramură pot fi serviți și lângă cartofi cu usturoi sau fasole verde cu sos de roșii la tigaie pe care o mai pregătesc câteodată! Ciupercile umplute la cuptor nu ar fi la fel fără a fi servite alături de acești castraveți murați crocanți și delicioși. Desigur, rața la cuptor cu couscous și legume sau parmezan este un alt fel de mâncare delicios al cărei savoare se complementează minunat cu gustul acrișor și sărat al castraveților murați în saramură.

Sper că v-a făcut plăcere să urmați această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce cu drag la ea toamna, când veți dori să puneți din nou castraveți în saramură. Castraveții murați pregătiți urmând această rețetă sunt crocanți, se păstrează tari o perioadă îndelungată de timp și nu fac floare deasupra lor niciodată! 

Rețeta de castraveți în saramură prezentată în acest articol este una foarte simplă, ușor de urmărit și deloc migăloasă și sper că nu ați întâmpinat niciun fel de greutăți atunci când ați pregătit-o! 

Lasă un comentariu