Pulpa de porc la cuptor – reteta cu friptura de carne la tava frageda

Astăzi o să vă prezint una dintre metodele mele preferate de pregătire a fripturi fragede de pulpă de porc la cuptor! Carnea de porc nu este o carne cu un nivel de dificultate ridicat când vine vorba de pregătirea acesteia la cuptor sau de asezonarea corectă a acesteia, de aceea foarte mulți bucătari aleg pulpa de porc ca preparat principal, în defavoarea cărnii de vită sau a celei de vânat.

Haideți să vedem cum putem pregăti și noi această carne de porc, astfel încât să preparăm o friptură aromată și savuroasă!

Ingrediente pulpa de porc la cuptor 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1.5 – 2 kg pulpă de porc
  • Piper boabe
  • Chimen
  • Sare
  • Cimbru
  • Două cepe albe 
  • Două cepe roșii
  • Șase cătei de usturoi
  • 100 de grame untură de porc

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: trei ore

Timp total: patru ore

Porții: 4-5 porții

Cum se face pulpa de porc la cuptor – Mod de preparare 

Cum se condimenteaza pulpa de porc

Vom începe prin a spăla și presăra sare pe toată suprafața cărnii de porc, masând ușor cu degetele ca să ne asigurăm că sarea pătrunde în fibrele cărnii. Vom pune pulpa de porc într-un vas de yena termorezistent și vom presăra și restul condimentelor pe deasupra cărnii.

Vom toca ceapa în solzișori și vom felia cățeii de usturoi, după ce i-am curățat de coajă. Vom pune deasupra pulpei de porc câteva linguri de untură, pentru a facilita frăgezirea și rumenirea acestei fripturi.

Cum se coace pulpa de porc la cuptor 

Vom turna și o ceașcă de apă în vasul de yena pe care îl vom acoperi apoi cu o bucată potrivită de folie de aluminiu. Vom introduce vasul în cuptorul preîncălzit la temperatură medie spre înaltă, adică 200 de grade celsius pentru cuptoarele electrice. 

După o oră, putem să scoatem folia de aluminiu și să dăm cuptorul la temperatură medie, adică la 180 de grade celsius. O vom mai lăsa așa încă o oră, timp în care vă recomand să testați această carne cu o furculită, iar dacă vi se pare că furculița intră ușor în pulpa de porc, înseamnă că friptura noastră este gata.

Cum se rumeneste pulpa de porc la cuptor 

Dacă doriți să obțineți o friptură bine rumenită la exterior, atunci după ce s-a terminat timpul de gătire al pulpei de porc, vom ridica temperatura cuptorului la treapta înaltă de temperatură. Întoarcem pulpa de porc cu cealată parte în sus și o stropim ușor cu sosul din vasul de yena. 

Introducem din nou vasul în cuptor, timp de un sfert de oră. După acest timp, vom scoate friptura din vas și o vom lăsa să se odihnească  o jumătate de oră înainte de a o servi.

Cum se pregateste sosul pentru friptura 

Sosul din tava nu va fi aruncat sub nicio formă, acest lichid poate fi gătit în așa fel încât va constitui baza sosului pentru friptura noastră. Cu ajutorul unei linguri, vom lua grăsimea de la suprafața acestuia.

Apoi, vom trece sosul printr-o sită fină, în așa fel încât bucățile de ceapă și usturoiul copt vor fi separate de restul sosului. Vom pasa aceste legume cu ajutorul unui blender și le vom amesteca în lichidul strecurat. Puteți trece lichidul din nou prin sită dacă vreți să vă asigurați că nu au mai rămas bucăți mari prin sos.

Dacă vi se pare că sosul are o consistență mult prea groasă, atunci puteți să îl mai subțiați adăugând puțină apă caldă, iar dacă, dimpotrivă, vi se pare că acest sos este mult prea diluat, atunci puteți să îl încălziți într-o crăticioară și să mai adăugați fie untură, fie unt, după preferințele dumneavoastră.

Cum se serveste pulpa de porc la cuptor 

Vai, a sosit în sfârșit momentul mult așteptat în care vom încerca friptura noastră de pulpă de porc la cuptor! Cât de bine miroase și ce culoare aurie deosebită are!

Imediat cum am trecut cuțitul pe deasupra acesteia, s-a și crestat pulpa de porc, semn că s-a frăgezit într-adevăr! Carnea rozalie a începtu să își facă apariția pe măsură ce am continuat și iată cum friptura noastră s-a rumenit exact așa cum doream noi să se facă! Acum este momentul sosului pe care l-am pregătit să intre în ecuație!

Dacă doriți, puteți fierbe și niște morcovi pe care îi puteți adăuga în amestecul de legume mărunțite la blender și pe care să îi adăugați apoi în componența sosului. Morcovii vor aduce un plus de aromă, dulceață și savoare sosului preparat!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine!

Lasă un comentariu