Pulpa de curcan la cuptor – reteta friptura cu carne

De data aceasta, m-am decis să vă prezint una dintre rețele mele speciale! Este alegerea mea de fiecare dată când are loc un eveniment important în familie, la aniversări sau când rudele decid să ne viziteze, deoarece este felul principal perfect: pulpa de curcan la cuptor, cu garnitură de cartofi fragezi și aromați! Ce alegere este mai potrivită decât acest fel de mâncare?

Și pe lângă gustul deosebit pe care îl are acest preparat, modul său de pregătire este și el, unul foarte simplu! N-avem cum să dăm greș cu această rețetă! O să vă explic în detaliu fiecare pas și veți vedea ce fel principal de mâncare delicios vom obține!

Ingrediente pulpa de curcan la cuptor 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Trei pulpe de curcan
  • Sare
  • Piper
  • Boia de ardei dulce
  • căpățână mică de usturoi sau patru căței de usturoi mari
  • Un kilogram de cartofi
  • Ulei de floarea soarelui
  • Semințe de chimen

Timp de pregătire: o jumătate de oră

Timp de gătire: două ore jumătate

Timp total: trei ore

Porții: 3 porții

Cum se face pulpa de curcan la cuptor – Mod de preparare 

Marinarea carnii de curcan in saramura 

Înainte de a ne apuca de gătirea acestui preparat, este necesar să lăsăm carnea să se marineze. Vom începe cu prepararea marinadei prin adăugarea unei lingurițe de sare la fiecare pahar de apă (250 de ml) adăugat. Puteți pune și alte mirodenii sau ierburi aromatice în această soluție salină, carnea devenind astfel mai fragedă și mai ușor de gătit.

Vom pune pulpele de curcan în recipentul cu marinada pregătită, asigurându-ne că acestea sunt acoperite în totalite. Vom lăsa pulpele de curcan la marinat timp de o zi. Puteți folosi și bere pentru marinarea pulpelor, știu că, el puțin carnea de grătar, iese mult mai aromată și gustoasă dacă este lăsată la marinat în bere timp de 2-3 ore înainte să fie gătită.

Acesta este unul dintre cei mai importanți pași ai rețetei pe care o urmăm în pregătirea pulpelor de curcan la cuptor. O să vedeți cât de gustoasă și fragedă o să fie carnea de curcan marinată. După ce le-am pus în saramură, am acoperit recipientul și l-am introdus în frigider până următoarea zi, când am început procesul de gătire propriu zis al cărnii.

Puteți înlocui pulpele de curcan cu aripi superioare sau cu piept de curcan fără nicio problemă, alegerea tipului de carne de curcan se face în funcție de preferințele dumneavoastră.

Condimentarea carnii de curcan pentru friptura la cuptor 

A doua zi, vom scoate pulpele de curcan din saramură și le vom tampona cu prosopele de bucătărie absorbante. Vom avea nevoie de o tavă de dimensiuni potrivite în care vom pune pulpele și le vom condiment, adăugând puțină sare, piper și boia de ardei dulce sau iute, după preferințele dumneavoastră.

Vom curăța apoi usturoiul și îl vom toca mărunt, în feliuțe subțiri, pe care le vom pune peste pulpe, dar și sub pielea acestora ca să ne asigurăm că sunt destul de aromate. Le vom stropi apoi cu puțin ulei de floarea soarelui și vom uniformiza condimentele cu mâna, masând ușor pulpele.

Le vom lăsa timp de o oră ca să le dăm suficient timp să ajungă la temperatura camerei, iar șocul termic pe care îl vor suferi să nu fie foarte brusc și să nu le deshidrateze mai mult decât trebuie. Ne dorim să rămână fragede, suculente. Din acest motiv, nu vom cresta carnea de pe pulpele de curcan.

Pregatirea cartofilor la cuptor 

Vom avea nevie de un kilogram de cartofi de dimensiunie medie. Vom spăla cartofii bine de tot, trecându-i sub un jet de apă rece și lăsându-i la scurs într-o strecurătoare. Ne vom ocupa apoi de porționarea acestora, tăindu-i în rondele de un centimentru, fără să îi curățăm de coajă.

Rondele de cartofi urmează să fie și ele spălate în mai multe ape reci, pentru ca o parte din amidonul pe care îl conțin să se dizolve în apă. După ce le-am spălat, le vom lăsa într-un vas cu apă rece până când îi vom pune la cuptor.

Nu vom pune cartofii în același timp cu pulpele de curcan, pentru că acestea din urmă se gătesc mai greu și nu ne dorim ca rondelele de cartof să se ardă.

Coacerea pulpelor de curcan la cuptor 

Va fi necesar să preîncălzim cuptorul la temperatură medie spre înaltă, adică 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. Vom adăuga o cană mică de apă în tava cu pulpe și vom pune deasupra acesteia o folie de aluminiu. Vom introduce pulpele la cuptor pentru 40 de minute. 

Când veți scoate tava, veți observa că pulpele și-au mai lăsat din apa pe care au absorbit-o după marinare. Dacă nu le marinam, până acum se uscau de tot și nici măcar nu erau gata făcute! 

Acum este momentul în care vom adăuga și rondelele de cartofi, pe care am presărat chimen, boia și puțin ulei de floarea soarelui. I-am pus în tavă, lăngă pulpele de curcan, apoi acoperind din nou tava cu folia de aluminiu. Vom introduce tava pentru o oră la cuptor, fără să modificăm temperatura.

După ce va trece această oră de gătit, vom scoate folia de aluminiu și vom mai amesteca prin rondelele de cartofi, ca să ne asigurăm că se vor rumeni uniform. La mine a mai fost nevoie să pun încă o ceșcuță de apă deasupra, că scăzuse lichidul și risca să se ardă preparatul.

Vom seta temperatura cuptorului la treapta de temperatură înaltă, adică la 220 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice și vom mai lăsa friptura noastră pentru încă o jumătate de oră fără să o mai acoperim. După acest timp, trebuie să fie rumenită și crocantă, iar cartofii trebuie să fie și ei gata!

Cum se serveste pulpa de curcan la cuptor 

Acum este momentul să scoatem friptura de la cuptor și să o lăsăm să se răcorească în tavă timp de un sfert de oră. În acest timp, carnea se frăgezește, absorbind din sosul delicios al fripturii! Ce miros mi-a învăluit bucătăria!

Imediat au apărut și ochișorii curioși ai micilor pofticioși! Ei, așteptarea parcă e mai grea decât a fost friptura de preparat! După ce au trecut cele 15 minute, am pus fiecăruia câte o porție de friptură!

Ce bine s-a făcut și curcanul! Carnea este fragedă și moale, s-a pătruns bine și se desprinde, parcă, de pe os! Nu s-a uscat și este făcut numai bine!

Dacă nu vă plac pulpele de curcan, puteți la fel de bine să folosiți piept de curcan sau aripioare, rezultatul va fi la fel de aromat și delicios!

Noi servim acest preparat cu un sos de usturoi cu smântână și mărar alături. Ne place foarte mult această combinație, este perfectă atât pentru carne, cât și pentru cartofi. Și rondelele de cartofi s-au copt perfect, coaja a rămas puțin crocantă iar cartofii au căpătat aroma aceea perfectă pe care ne-o doream. 

Ce să mai insistăm, nu degeaba aceasta rețetă este una dintre rețetele mele speciale! Sper că v-a plăcut să pregătiți această rețetă de pulpe de curcan alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți o friptură fragedă, suculentă și delicioasă la cuptor, alături de o garnitură de cartofi cu usturoi alături! Spor la gătit!

Lasă un comentariu