Cel mai bun profiterol – reteta cu inghetata si crema

Profiterolul este unul dintre acele deserturi care sunt foarte elegante și par a fi deosebit de complexe. Când eram eu mică, mă gândeam că nu orice bucătăreasă poate pregăti un desert precum profiterolul, dar iată, că ajunsă în pragul vârstei a doua, am învățat că mă înșelam.

Profiterolul nu este chiar atât de dificil de pregătit, tot ceea ce trebuie să aveți din plin este răbdare, iar restul lucrurilor se vor arânja cap la cap cât am clipi! Haideți să vedem cum se pregătește această rețetă!

Ingrediente profiterol

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru a pregăti aluatul:

 • 75 de ml de lapte dulce
 • 75 de ml de apă
 • 60 de grame de unt gras
 • Un praf de sare
 • 120 de grame de făină de copt
 • 4 ouă

Pentru pregătirea cremei:

 • Un pahar de lapte (250 de ml)
 • Trei gălbenușuri
 • 75 de grame de zahăr
 • Un praf de sare
 • jumătate de plic de zahăr vanilat
 • 50 de grame făină
 • 250 de ml smântână pentru frișcă 
 • 25 de grame de zahăr pudră

Pentru sosul de ciocolată:

 • 300 de ml de smântână pentru frișcă
 • 100 de grame de ciocolată

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: o jumătate de oră

Timp total: o oră și jumătate

Porții: 12 porții

Cum se face un profiterol – Mod de preparare

Cum se face crema de vanilie pentru profiterol  

Crema de vanilie trebuie să fie pregătită cu o seară înainte de a servi profiterolul, deoarece aceasta necesită ceva timp să se răcească la frigider. Se pregătește precum o cremă de vanilie în care va fi necesar să mixăm întâi untul în spumă, apoi să înglobăm celelalte ingrediente, mixând cu grijă să nu se taie crema. Puteți folosi fie 50 de grame de făină sau 25 de grame de amidon și vom pune crema pe focul aragazului până se va îngroșa.

O vom turna apoi într-un recipient și vom lăsa să ajungă la temperatura camerei, apoi o vom băga la frigider unde o vom lăsa până a doua zi. A doua zi vom amesteca apoi această cremă de bază cu frișca bătută ca să obținem o cremă mai groasă, folosind o spatulă, nu mixerul, ca să obținem o cremă densă și aerată.

Cum se face aluatul pentru profiterol 

Vom amesteca toate ingredientele necesare pentru a pregăti aluatul pentru profiterol. Vom avea nevoie de un poș cu deschderea de aproximativ un cm. Înainte să începem să pregătim cojile, vom pune cuptorul la preîncălzit la 220 de grade Celsius sau la temperatură maximă pentru cuptoarele pe gaz.

Vom tapeta tava în care urmează să coacem cojile cu hârtie de copt și le vom forma cu ajutorul poșului cât se poate de uniform posibile. Primele Choux ar trebui să aibă aproximativ doi centimetri în diametru și după coacere să ajungă la aproximativ 4. Vom introduce tava la cuptor și o vom lăsa timp de un sfert de oră la copt, fără ventilație, urmând apoi să scădem temperatura la 180 de grade Celsius și să pornim și ventilația cuptorului.

Le vom lăsa să se răcească în tavă și apoi vom introduce la copt și cea de-a doua tavă de gogoșele pentru profiterol. Gogoșelele trebuie să fie rumene, de o culoare deosebită și goale în interior.

Cum se face ganache de ciocolata pentru profiterol 

Pentru sosul ganache de ciocolată vom avea nevoie de o crăticioară, în care să pune pe foc zahărul, smântâna lichidă, un praf de sare și puțin unt. Nu vom aduce acest amestec în punctul de fierbere, ci doar îl vom încălzi foarte bine astfel încât să se topească bucățile de ciocolată tocate mărunt.

Amestecăm în compoziție până când își schimbă culoarea, iar apoi o lăsăm să ajungă gradual la temperatura camerei. O vom băga pentru zece minute la frigider, astfel încât să aibă o consistență cremoasă.

Cum se umplu cojile choux pentru profiterol

Vom perfora gogoșile de profiterol și vom adăuga crema de vanilie cu ajutorul poșului cu duiul subțire. Fiecare chou se va umple cu cremă, urmând apoi ca acestea să fie păstrate la rece, într-un recipient închis.

Dacă nu le veți consuma în 24 de ore de la umplere, acestea se vor înmuia foarte tare, așa că vă recomand ca umplerea cojilor de choux pentru profiterol să fie ultimul lucru pe care îl realizați atunci când asamblați acest desert.

Cum se monteaza desertul profiterol cu crema de frisca, inghetata si sos de ciocolata

Vom începe montarea profiterolui doar cu puțin timp înainte de a-l servi. Eu folosesc cupe de înghețată cu picior. Vom mixa smântâna pentru frișcă adăugând și puțin zahăr pudră. 

În fiecare cupă vom pune câte două cupe de înghețată, de jur împrejurul acestora vom aranja gogoșelele umplute cu cremă de vanilie, cam trei sau patru la număr. Apoi, vom pune sosul de ciocolată, iar pe deasupra, frișca proaspătă.

Tot acest proces durează foarte puțin, mai ales dacă ați pregătit ingredientele conform rețetei și le aveți deja în frigider. 

Cum se serveste un profiterol 

Dacă serviți profiterolul alături de înghețată atunci vă recomand să îl serviți imediat, înainte ca înghețata să se topească. Frișca proaspătă tinde și ea să se turtească, dar acest lucru este de așteptat pentru o frișcă de bună calitate.

Cât de gustos este acest profiterol pe care l-am pregătit împreună! Gogoșelele de profiterol mi-au ieșit un pic cam mici de data aceasta, așa că a fost necesar să pun mai multe de jur împrejurul cupelor de înghețată, însă nu am auzit pe nimeni să se plângă de acest lucru!

Înghețata pe care o veți folosi pentru profiterol depinde de gusturile și preferințele dumneavoastră, eu am folosit înghețată de calitate din comerț, o cupă de ciocolată și o cupă de înghețată de pepene galben. Dacă doriți, puteți chiar să pregătiți înghețata înainte de a prepara profiterolul și, cu siguranță, rețeta dumneavoastră va fi și mai delicioasă!

Vedeți cât de ușor se pregătește? Este într-adevăr o rețetă mai migăloasă, dar privirile uimite și încântarea invitațiilor mei merită toată migala acestei rețete! De gust, nici nu mai vorbesc!

Lasă un comentariu