Praz cu masline – reteta mancare de post sau cu carne de pui, ingrediente, preparare, servire

Se apropie cu repeziciune perioada postului, așa că nu ar fi rău să începem să ne gândim la ce feluri delicioase de mâncare am putea să preparăm. Cred că v-am mai spus că familia mea încearcă mereu să țină toată perioada de post, fiind o modalitate minunate de a purifica atât sufletul, cât și trupul. Uneori este bine să mai eliminăm carnea din alimentația noastră!

Însă știu cât poate să fie de dificil să aduceți diversitate în preparatele dumneavoastră culinare fără să fie și carnea parte din ecuație! Nu vă faceți griji, astăzi am venit în salvarea dumneavoastră cu această rețetă delicioasă de mâncare de praz cu măsline! Ce arome, ce miros îmbietor îmi umple bucătăria!

Mâncarea de praz cu măsline, fie că este servită ca fel principal sau fie că o veți pregăti pe post de garnitură lângă alte preparate din carne gătite fie la cuptor, fie la grătar, este o alegere uimitoare, fiind foarte sănătoasă și deosebit de gustoasă și aromată! Se prepară rapid, nu este nevoie de un mare efort din partea dumneavoastră, iar ingredientele pe care le conține fac parte din categoria ingredientelor care se găsesc ușor la magazinele alimentare!

O să vedeți că putem pregăti feluri uimitoare de mâncare chiar și în perioada de post și sunt convinsă că mâncarea de praz cu măsline va deveni rapid unul dintre preparatele dumneavoastră favorite. Pe lângă savoarea sa incredibilă, acest fel de mâncare se pregătește și foarte rapid!

În continuare, vă voi explica pas cu pas această rețetă de mâncare de praz cu măsline, pentru ca și dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră să vă puteți bucura de ea. Să începem!

Ingrediente praz cu masline 

Ingrediente praz cu masline

Pentru a pregăti mâncarea de praz cu măsline, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de kilogram de praz ( doar secțiunea albă)
  • Două cepe de dimensiune medie
  • 20 de ml de ulei de floarea soarelui
  • Sare
  • Piper 
  • 250-300 ml de pastă de roșii groasă
  • Câteva fire de ceapă verde
  • Un ardei roșu capia mare
  • 200 de grame măsline negre întregi
  • Foi de dafin
  • 2 căței de usturoi

Pentru a decora farfuria:

  • lămâie tăiată în felii subțiri
  • Câteva fire de pătrunjel tocat mărunt

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 25 de minute 

Porții: 4-5 porții

Cum se face un praz cu masline – Mod de preparare    

Cum se face un praz cu masline - Mod de preparare

Vom începe prin a spăla foarte bine toate legumele pe care le vom folosi pentru a pregăti această mâncărică delicioasă. Prazul va fi porționat în așa fel încât vom rămâne doar cu partea albă, mai fragedă. Apoi, vom curăța cepele, vom pregăti de asemenea și măslinele, usturoiul și ardeiul.

Vom secționa ceapa în solzișiori și prazul va fi porționat în rondele de grosime mai mare, de aproximativ 1.5 cm. Dacă este prea subțire, se va desface în timpul procesului de gătire, așa că îl vom lăsa mai gros ca să rămână întreg. Vom toca și ardeiul capia roșu în cubulețe de dimensiuni potrivite.

Apoi, vom trece la gătirea legumelor. Vom avea nevoie de un wok sau o cratiță mai adâncă în care vom pune uleiul de floarea soarelui împreună cu ceapa și prazul nostrul. Vom presăra sare pe deasupra acestora și vom lăsa tigaia la foc mic, acoperită cu un capac.

Vom căli ceapa și prazul nostru pentru aproximativ cinci minute, timp în care vom amesteca ocazional în acestea, astfel încât să nu se lipească sau să se ardă. După ce trece acest timp, vom lua capacul, vom asezona și cu piperul proaspăt măcinat și vom mai căli legumele pentru încă două minute, tot acum puteți adăuga și foile de dafin.

Vom adăuga și cubulețele de ardei tocate mărunt după gusturile noastre, dar și usturoiul tocat mărunt și vom amesteca astfel încât ingredientele noastre să se omogenizeze în tigaie.

Vom adăuga apoi pasta noastră proaspătă de suc de roșii, dar și aproximativ 150 de ml de apă caldă. Dacă vă place ca sosul să fie puțin mai lichid, puteți dubla această canitate. Acum este momentul să punem și măslinele în acest amestec.

Dacă vi se pare că pasta dumneavoastră de roșii nu este suficient de dulce, puteți să adăugați și o linguriță de zahăr.  Vom mai lăsa mâncarea noastră de praz cu măsline să dea în clocot încă 6 minute, acum fiind momentul să gustăm și să mai asezonam prin adăugarea unei cantități suplimentare de condimente, după preferințele dumneavoastră.

Vom opri focul, vom lăsa amestecul 5 minute să se odihnească puțin, iar apoi mâncarea noastră de praz cu măsline și sos de roșii este gata! Poftă bună!

Cum se serveste un praz cu masline 

Cum se serveste un praz cu masline

Aromele care au inundat bucătăria sunt de nedescris, doar imaginați-vă ce miros îmbietor au ceapa și prazul călite alături de usturoi! Într-adevăr mâncarea de praz cu măsline este una dintre cele mai aromate feluri de mâncare pe care le-am pregătit!

Voi toca rapid câteva fire de pătrunjel și câteva feliuțe de lămâie subțiri pe care le vom folosi pentru a orna mâncarea de praz cu măsline. Platingul este un aspect important, de asemenea, ține de prezentarea preparatului nostru. Vă spun, pătrunjelul conferă așa de multe culoare și feliile de lămâie completează perfect gustul dulceag al acestui preparat!

Dacă doriți puteți pune repede și de o mămăligă și puteți servi mâncarea de praz cu măsline alături de mămăliguță fierbinte, sigur o să vă placă. Și pâinea proaspătă gătită pe vatră merge de minune cu această mâncărică, în cazul în care nu prea vă place mămăliga puteți oricând să încercați această combinație. 

Noi așa servim acest fel principal de mâncare de fiecare dată, cu mămăligă, murături, pătrunjel presărat pe deasupra! Nu rămâne niciun pic de sos în farfurie, așa este de aromat și de gustos! Usturoiul și ceapa călite sunt asul din mâneca acestei rețete, aceste ingrediente îi dau o savoare uimitoare rețetei. 

Dacă nu vă plac foile de dafin sau ardeiul capia puteți omite aceste ingrediente, în final ce este cel mai important este ca mâncarea pe care o veți prepara să fie pe gustul dumneavoastră și al familiei dumneavoastră. Puteți, de asemenea, să adăugați orice fel de ingrediente vă doriți. În bucătărie cel mai bine este să experimentăm cu aromele, nu se poate întâmpla nimic rău!

Fie că veți servi mâncarea de praz cu măsline caldă sau veți decide să o serviți rece, veți vedea câtă prospețime poate emana acest fel de mâncare deosebit! Nu degeaba spun specialiștii că cu cât este mai colorat un fel de mâncare, cu atât este mai sănătos! Mâncarea are un aport important de nutrienți, fibre, săruri și minerale pentru organismul dumneavoastră, fiind un fel de mâncare deosebit de sănătos!

Câteodata eu pregătesc mâncarea de praz cu legume și în afara perioadelor de post, ca garnitură pentru preparatele de carne, fie că sunt ele pe grătar sau la cuptor. Vă spun sincer, niciodată nu mi s-a întâmplat să rămân cu acest preparat în frigider! Este un succes total, părinții mei adoră această mâncare, toată lumea e fericită când o pregătesc!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de mâncare de praz cu măsline alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest fel de mâncare delicios! Pregătirea felurilor de mâncare în timpul perioadei de post fi o adevărată provocare, însă rețeta salvatoare de mâncare de praz cu măsline și sos de roșii aromată vă vine repede în ajutor și vă asigur că aceasta va deveni una dintre rețetele pe care o veți pregăti cu drag de fiecare dată, fiind foarte simplă și delicioasă!

Lasă un comentariu