Prajitura televizor Budapesta originala – reteta, ingrediente, preparare

Această rețetă este una dintre rețetele noastre transmise din generație în generație! De prăjitura Televizor am auzit încă din copilăria mea, îmi amintesc că nașa mea avea această rețetă în caietul ei de rețete, unde puteam găsi de la feluri principale de mâncare până la tot felul de prăjituri, care mai de care mai speciale!

Prăjitura televizor poartă această denumire datorită modului în care sunt dispuse straturile acesteia. Culorile sale, împreună cu dispunerea straturilor creează impresia unui mic ecran atunci când porționăm această prăjitură! Este delicioasă, iar nașa mea o pregătea de fiecare dată, la orice sărbătoare sau ori de câte ori avea prilejul, fie că era vorba de o aniversare sau pur și simplu avea invitați în vizită.

Deși rețeta acestei prăjituri este una puțin mai laborioasă, vă promit că merită! Straturile acestei prăjituri îi conferă o savoare deosebită și o aromă specifică pe care nu o veți întâlni la nicio altă prăjitură! Așa că astăzi înarmați-vă cu puțină răbdare pentru că vom pregăti împreună această rețetă de prăjitură televizor, cunoscută și sub denumirea de prăjitură Budapesta sau Dobra! 

Să începem!

Ingrediente prajitura televizor Budapesta-Dobra 

Ingrediente prajitura televizor Budapesta-Dobra

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care probabil le aveți deja în bucătăria dumneavoastră. Dacă nu, nu vă faceți griji, veți găsi aceste ingrediente cu siguranță la cel mai apropiat magazin alimentar!

Pentru pregătirea foilor fragede de cacao, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Aproximativ 300 de grame de făină albă de calitate înaltă
 • Aproximativ 150 de grame de zahăr pudră 
 • 50 de grame pudră de cacao
 • 100 de grame de unt la temperatura camerei cu cel puțin 80% grăsime
 • Un pliculeț de zahăr vanilat
 • jumătate de pliculeț de amoniu pentru prăjituri
 • Aproximativ 100 de ml de lapte rece

Pentru pregătirea blatului pufos veți avea nevoie de:

 • 4 ouă de dimensiune medie
 • 100 de grame de zahăr
 • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
 • 125 de grame de făină albă
 • Un vârf de cuțit de sare
 • Un plic de zahăr vanilat
 • Coaja rasă de la o lămâie

Pentru pregătirea cremei de vanilie cu unt veți avea nevoie de:

 • Jumătate de litru de lapte
 • 4 gălbenușuri
 • 250 de grame de zahăr
 • 50 de grame amidon alimentar
 • 2 plicuri de zahăr vanilat
 • Un praf de sare
 • 200 de grame de unt la temperatura camerei cu minim 80% grăsime

Pentru pregătirea glazurii de ciocolată veți avea nevoie de:

 • 150 de grame ciocolată amăruie cu cel puțin 60% cacao
 • 75 ml de smântână pentru frișcă

Ca strat suplimentar veți folosi:

 • 250 de gem fin

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: o oră

Timp total: două ore

Porții: 10-12 porții

Cum se face prajitura televizor Budapesta-Dobra – Mod de preparare 

Cum se fac foile fragede cu cacao si amoniu pentru prajitura televizor Budapesta Dobra? 

Cum se fac foile fragede cu cacao si amoniu pentru prajitura televizor Budapesta Dobra?

Pentru această rețetă neapărat trebuie să folosim unt cu cel puțin 80% grăsime pe care l-am lăsat în prealabil la temperatura camerei mai mult timp, astfel încât să fie moale și maleabil. Vom începe prin a mixa acest unt cu zahărul pudră și vanilia până când vom obține un amestec spumos.

Apoi, vom cerne deasupra recipientului cu acest amestec făina și pudra de cacao. Încercați să amestecați gradua și să alternați cernerea ingredientelor solide cu mixarea acestora în amestec astfel încât nu se vor forma deloc cocoloașe. Vom avea nevoie să dizolvăm amoniul pe care îl vom folosi în două sau trei linguri de lapte luate din cei 100 de ml de lapte pe care îi vom utiliza. 

Amestecăm bine și apoi turnăm și amoniul peste restul ingredientelor și amestecăm. Apoi, începem să adăugăm și cantitatea rămasă de lapte rece, până când putem observa cum aluatul nostru începe să capete consistența dorită. În funcție de tipul de făină pe care îl utilizați, este posibil să mai fie nevoie de două sau trei linguri de lapte în plus.

După ce am amestecat toate aceste ingrediente, vom obține o bilă de aluat pe care o vom inveli în folie alimentară și o vom lăsa la frigider timp de 15 minute. După această perioadă de timp, vom cântpri aluatul și îl vom împărți în două părți egale.

Cu ajutorul unui sucitor, vom întinde foile pe blatul de lucru peste care am presărat înainte puțină făină. Acum este momentul să pornim cuptorul la treaptă medie de temperatură, adică la 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice.

Vom pune foile în tăvi tapetate cu hârtie de copt, apoi le vom înțepa cu ajutorul unei furculițe ca să nu se formeze denivelări inestetice în timpul coacerii. Vom coace foile pe rând, timp de aproximativ 10 minute, apoi vom lăsa foile la răcit.

Cum se face blatul pufos cu vanilie pentru prajitura Budapesta televizor Dobra? 

Cum se face blatul pufos cu vanilie pentru prajitura Budapesta televizor Dobra?

Între timp, vom trece la pregătirea blatului pufos cu vanilie. Vom avea nevoie să separăm albușurile de gălbenușuri în două recipiente diferite.

Vom începe apoi să batem albușurile până când obținem o spumă tare, lucioasă care se desprinde ușor de pe pereții vasului. Apoi, adăugăm zahărul și mixăm în continuare până când spuma devine densă și își păstrează forma.

În celălalt recipient, vom mixa gălbenușurile cu zahărul vanilat, praful de sare și coaja de lămâie, vom adăuga și făina și uleiul și vom mixa până la omogenizarea compoziției. 

Apoi vom amesteca cele două compoziții, turnând cu ajutorul unei spatule spuma de albușuri peste gălbenușuri. Vom amesteca folosind mișcări ample, de sus în jos, astfel încât să nu stricăm rețeaua aerată pe care o au albușurile. 

Acum este momentul să pornim cuptorul la treapta mijlocie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. Vom turna compoziția blatului într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și vom introduce această compoziție timp de aproximativ o jumătate de oră la cuptor, până când vom observa cum începe să se rumenească. Vă recomand să efectuați testul cu scobitoarea înainte să scoateți blatul de la cuptor.

Când este gata, vom scoate blatul din tavă și vom înlătura hârtia de copt, lăsându-l la răcit pe un grătar de bucătărie.

Cum se face crema de vanilie cu unt pentru prajitura Dobra televizor Budapesta? 

Între timp, cel mai bine este să ne ocupăm de crema de vanilie cu unt! Pentru aceasta, vom avea nevoie de patru gălbenușuri pe care le vom pune într-o cratiță alături de zahărul tos alb, praful de sare, zahărul pudră vanilat și, dacă doriți, coajă de lămâie.

Cu ajutorul mixerului, vom amesteca aceste ingrediente, apoi adăugând amidonul alimentar. Peste acestea, vom turna laptele rece, asigurându-ne că desfacem toate cocoloașele care s-au format! 

Următorul pas este să punem crema pe aragaz, la foc mediu, amestecând continuu cu ajutorul unui tel ca să nu se lipească. Veți observa cum crema va începe să își modifice consistența, îngrosându-se. O vom lăsa aproximativ un minut să fiarbă, amidonul nu are nevoie de mult timp ca să îngroașe crema, comparativ cu făina care necesită un timp mai îndelungat.

Vom lăsa crema noastră la răcit până când ajunge aproape de temperatura camerei, fiind încă puțin călduță. Vă recomand să o acoperiți cu ceva, ca să nu se oxideze și să facă pojghiță pe deasupra.

Apoi, este momentul să adăugăm și untul. Vom adăuga untul puțin câte puțin în timp ce mixăm crema la viteză mică. Dacă vedeți că a noastră cremă începe să se taie, nu vă faceți prea multe griji, cremele care au la bază unt pot fi reparate mixându-le la viteză mare 15-20 de minute, până când untul se va încălzi și se va omogeniza crema.

Crema este acum gata, însă este de preferat să o țineți în frigider pentru o jumătate de oră astfel încât aceasta se va mai întări puțin înainte să începem să asamblăm prăjitura noastră televizor.

Cum se asambleaza prajitura televizor cu foi fragede cu cacao, cu blat pufos si crema de vanilie cu unt? 

Cum se asambleaza prajitura televizor cu foi fragede cu cacao, cu blat pufos si crema de vanilie cu unt?

Primul pas este să găsim un platou sau o tavă de dimensiuni potrivite pentru această prăjitură. Vom lua apoi una dintre foile fragede de cacao pe care le-am gătit și o vom pune ca prim strat pe tavă. Peste aceasta, vom pune jumătate din crema de vanilie cu unt și vom uniformiza cu ajutorul unei spatule.

Apoi, urmează blatul pufos cu vanilie, pe care îl vom unge pe ambele părți cu gem de căpșuni. Puteți folosi orice fel de gem aveți dumneavoastră în gospodărie, de caise, de căpșuni, rezultatul este minunat oricum. Vom unge inițial o față a blatului, o vom pune peste crema de vanilie cu unt, apoi vom unge și partea celalată.

Acum, adăugăm restul de cremă de vanilie cu unt și uniformizăm frumos cu ajutorul unei spatule. Peste cremă, vom pune a doua foaie de cacao. Și prăjitura noastră Televizor este gata!

Eu vă recomand însă să o lăsați la frigider cel puțin o zi înainte să o tăiați, să aibă timp să se întrepătrundă ingredientele și prăjitura să capete o savoare deosebită!

Cum se face glazura de ciocolata pentru prajitura televizor? 

Pentru glazură, am ales o rețetă un pic mai specială. În funcție de preferințele dumneavoastră, puteți opta și la varianta clasică de glazură obținută din zahăr, cacao și unt sau din ciocolată topită cu puțin lapte.

Noi vom avea nevoie de o crăticioară de dimensiuni potrivite în care vom pune smântâna pentru frișcă pe aragaz pentru a o încălzi. Când aceasta este pe punctul de a clocoti, o vom lua de pe foc și vom începe să adăugăm bucăți mici din ciocolata noastră amăruie. O vom lăsa aproximativ două minute fără să intervenim pentru ca ciocolata să apuce să se topească, apoi vom amesteca totul foarte bine cu ajutorul unui tel.

Nu vom turna glazura așa fierbinte pe prăjitura noastră, o vom lăsa până când devine călduță. Apoi, o vom turna pe prăjitura Televizor și vom uniformiza stratul de glazură deasupra prăjiturii. Acum, vom mai lăsa un pic prăjitura la rece, ca să se întărească glazura noastră.

Prăjitura Televizor este acum gata! Poftă bună!

Cum se serveste prajitura televizor 

Cum se serveste prajitura televizor

Eu câteodată mai presar pe deasupra acesteia și câțiva fulgi de cocos, pentru că mie îmi plac foarte tare și mi se pare că aduc o textură specială prăjiturii noastre. Puteți sări peste acest pas, puteți chiar să nu adăugați glazură acestei prăjituri și doar să o pudrați cu puțin zahăr vanilat.

Aceste lucruri depinde foarte mult de gusturile și preferințele dumneavoastră! Când veți porționa această prăjitură, vi se vor dezvălui straturile la care am lucrat cu atât de multă migală! Și cât de frumoase sunt, ce mozaic superb am creat și cât de frumos miroase!

Ador această prăjitură, gustul ei deosebit nu seamă cu nici o altă prăjitură din câte am mai gustat! Este vanilată, aromată, foile de cacao sunt fragede, iar blatul de vanilie este pufos… Glazura de ciocolată amăruie se completează perfect cu gemul de căpșuni dulceag, iar modul de prezentare al acestei prăjituri este extrem de atractiv și apetisant!

Cu siguranță vă veți îndrăgosti de prăjitura Televizor, nu degeaba rețeta acesteia a ajuns din generație în generație până la noi! Familia mea o iubește, în special copii, deoarece este aromată, savuroasă, dar și ușoară, iar porțiile pe care le obțineți urmând această rețetă sunt deosebit de generoase, însă nu vă sfătuiesc să înjumătățiți ingredientele pentru că vă garantez că prăjitura această nu o să aibă viață lungă în frigiderul dumneavoastră!

Invitații dumneavoastră vor fi de-a dreptul impresionați de dibăcia de care dați dovadă în bucătărie, după ce ați pregătit această prăjitură! Într-adevăr este mai migăloasă, însă gustul, aroma și savoarea sa merită în totalitate efortul depus, iar, în afară de faptul că are mulți pași de urmat, rețeta aceasta este destul de simplă, fiind una dintre rețetele la care nu prea aveți ce să greșiți și să nu poată fi reparat.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de prăjitură Televizor alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest desert revigorant, răcoritor și delicios! Vă asigur că această rețetă de prăjitură Televizor va deveni una dintre rețetele pe care le veți pregăti cu drag, fiind o prăjitură foarte simplă și delicioasă!

Lasă un comentariu