Cea mai delicioasa prajitura cu ness, cu nuca si cafea – Reteta cu crema, bezea

Că tot am mai discutat noi despre prăjiturile copilăriei mele, de data aceasta vă voi povesti puțin despre delicioasa prăjitură cu nes! Când eram copii, părinții noștri obișnuiau să pregătească prăjituri și să ne cheme pe toți cei care eram ieșiți la joacă să le servim! Printre aceste prăjituri se număra și delicioasa prăjitură cu nes!

Îmi amintesc cum i-am spus mamei mele cât de mult îmi place aceasta prăjitură și am rugat-o să mi-o prepare și ea, însă, dacă ați mai frecventat acest blog, știți deja că mama mea nu prea se îndeletnicea cu deserturile, așa că a trecut ceva timp până când am putut să mă bucur de această prăjitură chiar la mine acasă!

Așa că astăzi, de dragul amintirilor frumoase ale copilăriei mele, vă voi împărtăși rețeta specială de prăjitură cu nes, exact rețeta după care vecina noastră pregătea această prăjitură delicioasă! Să începem!

Ingrediente prajitura cu nes 

Ingrediente prajitura cu nes

Pentru a pregăti această rețetă de prăjitură cu nes veți avea nevoie doar de ingrediente simple pe care cel mai probabil le aveți deja în gospodăria dumneavoastră. Dacă nu, nu vă faceți griji, cu siguranță le veți găsi la cel mai apropiat magazin alimentar.

Pentru a pregăti blatul veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 7 ouă de dimensiune medie
 • Aproximativ 200 de grame de zahăr alb
 • Trei linguri rase de ness
 • 7 linguri de apă fiartă
 • Un vârf de cuțit de sare
 • Un pliculeț de praf de copt
 • Aproximativ 200 de grame de făină

Pentru crema acestei prăjituri veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 3 ouă de dimensiune medie
 • Aproximativ 250 de grame de zahăr alb
 • Trei linguri rase de nes
 • 250 de grame de unt la temperatura camerei, cu cel puțin 80% grăsime

 Pentru decor:

100 de grame de nuci prăjite și mărunțite

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 35 de minute

Porții: 8-10 porții

Cum se face prajitura cu nes – Mod de preparare 

Cum se pregateste crema de ness cu unt pentru prajitura? 

Cum se pregateste crema de ness cu unt pentru prajitura?

Vom începe prin a pregăti crema de nes cu unt a acestei prăjituri. Vom avea nevoie de un vas în care vom amesteca cu ajutorul unui mixer dat la viteză mare ouăle întregi împreună cu zahărul și cele trei linguri rase de nes.

Vom avea nevoie de o oală cu apă pusă la fiert. Când va începe să fiarbă, vom pune vasul în care am mixat celelalt ingrediente deasupra acestei oale, la baie de aburi, până când crema noastră va începe să se îngroașe.

Când va căpăta consistența dorită, vom lua vasul din baia de abur și îl vom lăsa la răcit, amestecând din când în când în cremă ca să nu se oxideze partea superioară și să împiedicăm formarea unei pojghițe.

Vom trece apoi la spumarea untului. Pentru acest proces trebuie să folosim doar unt cu un procent foarte mare de grăsime, de preferat peste 80%, neapărat aflat la temperatura camerei. Dacă veți folosi unt rece, procesul de mixare a untului va fi mult mai anevoios pentru că în primul rând untul va fi tare și în al doilea rând îi va lua mult mai mult timp să se încălzească și să spumeze.

Când untul va căpăta consistența spumoasă, vom amesteca cele două compoziții. Vă recomand să adăugați puțin câte puțin din crema pregătită la aburi peste untul spumat și să mixați până când se omogenizează complet.

Cum se pregateste blatul de bezea cu nucă pentru prajitura cu ness? 

Pentru blat, va fi necesar să pregătim două vase de dimensiuni potrivite în care să separăm albușurile de gălbenușuri. Pentru început ne vom ocupa de gălbenușuri și le vom mixa cu aproximativ 100 de grame de zahăr până când își vor deschide culoarea și vor deveni spumoase.

Apoi, vom amesteca nesul în apa fiartă și vom adăuga acest amestec peste compoziția de gălbenușuri, mixând viguros timp de cinci minute.

Vom trece apoi la albușuri, pe care le vom mixa după ce le vom adăuga un vârf de cuțit de sare, până când își vor dubla volumul, apoi vom adăuga zahăul rămas și vom amesteca cu ajutorul mixerului setat la viteză mare până când vom obține o spumă lucioasă, de consistență densă, care păstrează forma telului atunci când îl trecem prin aceasta.

Peste această spumă de albușuri, vom adăuga gălbenușurile pregătite mai sus, cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri de lemn. Nu vom amesteca niciodată în bezea cu mixerul, deoarece îi vom strica structura aerată pe care am făcut-o. Vom amesteca folosind mișcări ample, de sus în jos, astfel încât ingredientele să se omogenizeze și structura aerată să nu fie afectată.

Vom cerne foarte bine făina astfel încât să împiedicăm formarea cocoloașelor, dar și să eliminăm orice fel de impurități care ar putea să ajungă în blatul nostru. Vom adăuga apoi făina și praful de copt în compoziția preparată anterior și vom amesteca bine pentru a omogeniza compoziția.

Vom pregăti o tavă tapetată cu hârtie de copt în care vom turna compoziția aluatului. Dacă nu aveți hârtie de copt, nu este nicio problemă, puteți unge tava cu ulei de floarea soarelui și apoi puteți să presărați puțină făină, astfel încât să creăm un strat protector ca blatul nostru să nu se lipească de pereții tăvii sau să nu se ardă. 

Va fi nevoie să preîncălzim cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius în cazul cuptoarelor electrice. Vom introduce blatul nostru timp de aproximativ douăzeci de minute, după care vom efectua testul cu scorbitoarea ca să vedem dacă este gata. Vom înțepa blatul cu ajutorul unei scobitori curate, dacă atunci când o vom scoate va fi uscată și blatul nu va rămâne prins de aceasta înseamnă că este copt îndeajuns și putem opri cuptorul.

Vom scoate blatul și vom dezlipi cu atenție hârtia de copt de pe el, lăsându-l apoi să se răcească pe un grătar de bucătărie.

Cum se asambleaza prajitura cu nes? 

Cum se asambleaza prajitura cu nes?

A venit momentul să asamblărm prăjitura noastră cu nes! Ne voi pregăti toate straturile pe blatul de lucru, astfel încât să le avem la îndemână când le vom pune cap la cap. Deci, pe blatul de lucru vom avea crema de ness, blatul pufos care s-a răcit acum și nucile pe care le-am prăjit puțin într-o tigaie încinsă și apoi le-am mărunțit mai mult sau mai puțin, după preferințele fiecăruia.

Va fi necesar să tăiem blatul în trei părți egale, cu răbdare și atenție astfel încât să nu vă răniți și să nu rupeți blatul. Vom pune primul strat de pe un platou de dimensiuni potrivite, apoi vom întinde peste acesta o treime din crema noastră de nes, uniformizând-o cu ajutorul unei spatule. Vom pune apoi al doilea blat și vom proceda la fel, punând cremă și nivelând-o.

Peste ultimul strat de cremă vom presăra nuca mărunțită uniform, astfel încât prăjitura noastră să aibă un aspect plăcut. Dacă nu vă place nuca mărunțită, puteți să radeți deasupra acestei prăjituri ciocolată cu lapte sau ciocolată amăruie pe ochiul mic al răzătoarei. Veți vedea ce aspect deosebit va căpăta prăjitura noastră cu nes!

Prăjitura este acum gata! Poftă bună!

Cum se serveste prajitura cu nes 

Cum se serveste prajitura cu nes

Eu vă sfătuiesc totuși să nu o consumați imediat cum aceasta este gata, ci să o lăsați la frigider cel puțin 12 ore, pentru ca blatul să se întrepătrundă cu crema și să devină însiropat și aromat! După ce va trece acest timp, veți scoate prăjitura cu nes de la rece și o veți tăia cu ajutorul unui cuțit cu lamă lată, ștergând cuțitul după fiecare tăietură astfel încât straturile prăjiturei noastre să rămână frumos colorate și să se diferențieze ușor!

Nesul este un preparat pe bază de cafea instant așa că vă recomand să aveți grijă la cantitatea de prăjitură cu nes pe care o vor servi copiii dumneavoastră. Nu recomand să se depășească o porție, deoarece pot deveni ușor hiperactivi de la cofeina și zahărul pe care îl consumă.

Acestea fiind spuse, acum vă puteți bucura și dumneavoastră de această prăjitură delicioasă! Veți vedea ce savuroasă este această prăjitură! Nu este greu de pregătit, este doar un pic migăloasă așa că necesită puțină răbdare și atenție la detalii, însă ingredientele de care aveți nevoie pentru a pregăti această prăjitură sunt ingrediente simple, pe care le veți găsi la orice magazin alimentar!

Prăjitura cu nes este una dintre acele prăjituri transmise din generație în generați la noi în țară, pur și simplu fiecare gospodină are în caietul ei de rețete o variantă a acestei prăjituri delicioase cu nes! Nu este de mirare că este atât de populară și că o putem întâlni la majoritatea evenimentelor la care vom participa, fie că este vorba de nunți sau de zile de naștere!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de prăjitură cu nes alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest desert revigorant, răcoritor și delicios! Vă asigur că această rețetă va deveni una dintre rețetele pe care le veți pregăti cu drag, fiind o prăjitură foarte simplă și delicioasă!

Lasă un comentariu