Prajitura cu mere traditionala – Reteta rapida, pufoasa, simpla, cu foi cu untura

Prăjitura cu mere este unul dintre deserturile preferate ale copiilor mei! Și, spre norocul meu, este și una dintre cele mai simple de pregătit prăjituri, acest lucru o face una dintre prăjiturile nelipsite de la mesele noastre importante în familie, de la evenimentele speciale sau pur și simplu de la mesele în familie, când ne strangem cu toții la sfârșit de săptămână!

Unul dintre motivele pentru care această prăjitură este atât de populară este faptul că are în compoziția ei doar ingrediente simple, pe care cu siguranță le aveți prin gospodăria dumneavoastră. Haideți să vedem cum se procedează ca să pregătim această prăjitură cu mere!

Ingrediente prajitura cu mere 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru umplutura de mere:

  • Aproximativ două kilograme de mere curățate
  • 200 de grame de zahăr
  • Scorțișoară
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 50 de grame de nuci mărunțite

Pentru foile de aluat:

  • jumătate de kilogram de făină
  • 250 de grame de unt
  • 130 de grame de zahăr
  • Două pliculețe de zahăr vanilat
  • Patru ouă (două ouă întregi și două gălbenușuri)
  • 20 de grame de smântână
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Un vârf de cuțit de sare

Timp de pregatire: 20 de minute 

Timp de gatire: o oră

Timp total: o oră și douăzeci de minute

Portii: 10 porții

Cum se face prajitura cu mere – Mod de preparare 

Cum se face aluatul fraged cu unt sau untura pentru prajitura cu mere 

Vom începe prin a ne ocupa de prepararea aluatului acestei prăjituri. Veți observa că aluatul se pregătește destul de simplu, va fi necesar să amestecăm toate ingredientele împreună cu jumătate din cantitatea de făină. Vom frământa și vom adăuga și restul de făină pe măsură ce continuăm să frământăm compoziția de aluat.

Nu este necesar să frământăm aluatul foarte mult timp, deoarece nu ne dorim ca acesta să se încălzească. De aceea, untul trebuie să fie adăugat rece. Aluatul va fi împărțit în două și va fi apoi lăsat la rece timp de o oră, timp în care noie ne vom ocupa de umplutura de mere.

Cum se face umplutura pentru prajitura cu mere 

Pentru umplutură, va fi necesar să spălăm și să curățăm bine merele de sâmburi și de coajă. Dacă doriți puteți lăsa și această parte. Vom da merele pe răzătoarea cu ochiuri mari.

Nucile vor fi rumenite un pic într-o tigaie antiaderentă și apoi mărunțite.

Cum se coace prajitura cu mere 

Vom scoate aluatul de la frigider și vom întinde prima foaie a prăjiturii pe blatul de lucru pe care am pus înainte puțină hârtie de copt Vom pune hârtia de copt direct în tavă și vom înțepa aluatul din loc în loc astfel încât să nu prindă aer atunci când se coace.

Pe deasupra acestei foi vom presăra nuca mărunțită, puțină scorțișoară și coajă rasă de lămâie. Vom stoarce umplutura de mere de zeamă și apoi o vom așeza peste foaia de aluat a prăjtiturii, nivelând uniform. Peste aceste mere vom presăra și zahărul.

Apoi, vom luat și cealată bucată de aluat și o vom întinde astfel încât dimensiunea sa să fie potrivită. Cu ajutorul sucitorului, vom lua această foaie și o vom pune deasupra umpluturii de mere. Cu ajutorul unei furculițe, vom face mici găuri și în această foaie.

Prăjitura astfel asamblată se va introduce timp de o oră în cuptorul preîncălzit la temperatură medie, adică 180 de grade pentru cuptoarele electrice.

Cum se serveste prajitura cu mere 

Când va fi gata, vom lăsa prăjitura să se răcească înainte de a o pudra cu zahăr și de a începe să o porționăm. Bucătăria mea s-a umplut de mirosul îmbietor al merelor coapte cu scorțișoară și coaja aromată de lămâie! Nici nu vă pot explica cât de bine miroase!

Eu am sărit peste acest pas, însă dacă doriți, înainte de a introduce la cuptor prăjitura cu mere puteți să bateți un gălbenuș și să îl folosiți pentru a unge prăjitura astfel încât aceasta va căpătat un aspect mai rumen și mai atractiv. Eu nu am considerat că este necesar!

În funcție de tipul de mere pe care le folosiți pentru a pregăti această umplutură, puteți ajusta cantitatea de zahăr pe care o veți folosi. Puteți folosi între o sută și două sute de grame de zahăr, astfel încât prăjitura cu mere pe care o veți obține să fie potrivită gusturilor dumneavoastră!

Am tăiat această prăjitură în rombulețe și am servit-o rece, alături de o cană fierbinte de cafea! Cât de gustoasă este și ce blat pufos am obținut!

Lasă un comentariu