Prajitura cu cirese – reteta tarta, simpla

Cireșul din curtea casei părintești mereu a fost foarte harnic și a dat rod bogat la mijlocul verii, încât întotdeauna rămâneam cu mai multe cireșe decât am fi putut consuma! Dar acest lucru nu a fost niciodată o problemă pentru familia mea, întrucât mama mereu ne pregătea o prăjitură cu cireșe delicioasă, cu un pandișpan atât de pufos cum nu am mai văzut!

Cireșele sunt fructele mele preferate și ador această prăjitură! Se prepară foarte ușor, rețeta de preparare a blatului este foarte versatilă și această prăjitură poate fi gătită și înlocuind cireșele cu alte fructe! Posibilitățile sunt nenumărate!

Amintindu-mi cu drag de perioada copilăriei în care abia așteptam cu toții prăjitura mamei cu cireșe, m-am decis să împărtășesc cu voi rețeta acestei prăjituri, fiind foarte rapidă și ușoară de făcut! Să începem!

Ingrediente prajitura cu cirese 

Ingrediente prajitura cu cirese

Pentru această rețetă veți avea nevoie doar de ingrediente pe care cu siguranță le veți găsi în bucătăria dumneavoastră, iar dacă nu, nu vă faceți griji, sigur veți da de ele la cel mai apropiat magazin alimentar! Veți avea nevoie de:

 • jumătate de kilogram de cireșe fără sâmburi
 • 400 de grame de făină
 • Un pahar de lapte bătut
 • 200 de grame de unt la temperatura camerei
 • 200 de grame de zahăr alb
 • 10 grame praf de copt
 • Trei ouă de dimensiunie medie
 • Două linguri zeamă de lămâie
 • Esență de vanilie
 • Coajă de lămâie
 • Un vârf de cuțit de sare

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 30 de minute

Timp total: 40 de minute

Porții: 10 porții

Cum se face prajitura cu cirese – Mod de preparare

Cum se face prajitura cu cirese - Mod de preparare

Ce îmi place mie cel mai mult la această rețetă este faptul că nu este necesar să separăm ouăle, să batem gălbenușurile sau să spumăm albușurile. Pandișpanul pe care îl veți obține poate fi combinat și cu alte fructe, cu afine, zmeură, vișine sau caise sau orice fel de fructe aveți disponibile prin bucătărie, însă pe noi cireșele ne-au cucerit în totalitate! 

Pentru această rețetă este necesar ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, iar untul trebuie să aibă cel puțin 80% grăsime pentru a obține un pandișpan pufos. 

Vom începe prin a amesteca cu ajutorul unui mixer toate ingredientele menționate în listă, în afara de cireșe. Astfel vom obține un aluat consistent pe care îl vom turna într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Vom pune cireșele pe suprafața acestui aluat, distribuindu-le uniform.

Cireșele trebuie să fie curățate de sâmburi și lăsate la uscat pe un șervețel care să absoarbă apa. Am întâlnit rețele în care se recomanda să trecem cireșele prin făină ca să nu coboare la fundul aluatului, însă aluatul acestei prăjituri are o consistență destul de densă și nu cred că este necesar să realizăm acest pas.

Vom introduce prăjitura cu cireșe în cuptorul preîncălzit la temperatură medie (180 de grade Celsius) pentru o jumătate de oră. După aceea, dacă prăjitura pare rumenită și blatul de pandișpan crescut, se scoate prăjitura cu cireșe din cuptor și se lasă la răcit pentru încă o jumătate de oră.

După ce s-a răcit, mie îmi place să presar peste această prăjitură zahăr pudră vaniliat, însă puteți să radeți și ciocolată deasupra ei sau să o glazurați! Cu siguranță nu vă veți mai sătura de această prăjitură răcoroasă cu fructe! Poftă bună!

Cum se serveste prajitura cu cirese

Cum se serveste prajitura cu cirese

Această prăjitură cu cireșe este perfectă pentru zilele călduroase de vară, având un gust răcoritor și intens! Mie îmi place să o servesc alături de o limonadă cu mentă, busuioc și miere. Puteți servi această prăjitură oricum doriți, după gusturile și preferințele dumneavoastră!

Aveți grijă atunci când porționați prăjitura cu cireșe! Dacă nu îi veți acorda suficient timp câ să se răcească, riscați ca blatul acesteia să se rupă atunci când îl veți porționa. Pandișpanul este atât de pufos încât se rupe foarte ușor dacă nu este tăiat când ajunge la temperatura camerei!

Prăjitura aceasta este minunată servită împreună cu un pahar cu lapte cald! Pandișpanul pur și simplu se topește în gură, iar cireșele complementează gustul și intensitatea prăjturii! Vă veți impresiona invitații și familia cu această prăjitură cu cireșe delicioasă!

Sper că veți reveni cu drag la această rețetă ori de câte ori veți dori să preparați un pandișpan cu cireșe pufos și aromat sau orice fel de prăjitură cu fructele pe care le aveți la îndemână, în gospodărie! Rețeta aceasta este foarte ușoară de făcut și sper că și dumneavoastră vă veți bucura de rezultatele ei la fel de mult ca și mine!

Lasă un comentariu