Prajitura cu capsuni si iaurt – reteta cu fructe, tort de casa

Prăjiura cu căpșuni și iaurt este desertul ideal pentru o gustare dulce cu iz acrișor, ce se prepară rapid cu doar câteva ingrediente. Știai că aceste fructe au concentrații ridicate de vitamina C, care aduc o mulțime de efecte benefice asupra organismului? 

Nu te lăsă infleunțat de faptul că nu ai cum să faci o prăjtură dulce folosind fructe acrișoare. Încearcă prăjitura cu iaurt și căpșuni, și va deveni desertul tău preferat mai ales pe timp de vară, fiind unul răcoritor. Urmează pașii descriși în rețeta de mai jos și bucură-te de un desert cu  doză sănătoasă de vitamina C. 

Ingrediente prăjitură cu căpșuni și iaurt

  • 300 grame făină albă
  • 300 grame căpșuni proaspete sau congelate
  • 300 grame iaurt
  • 200 grame zahăr pudră
  • 50 grame unt
  • 5 ouă la temperatura camerei
  • 2 linguri de făină
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Timp de pregătire: 20 minute.

Timp de gătire: 40 minute.

Timp total: 60 minute.

Porții: 16.

Cum se face prăjitura cu căpșuni și iaurt – Mod de preparare

Începi cu a pregăti tava tapetată pe toți pereții cu hârtie de copt unsă cu unt și făină, pentru a scoate mai ușor prăjitura din tavă. Poți folosi tavă de chec sau tavă clasică de prăjituri. Cuptorul se setează la preîncălzit la 180 grade Celsius.

Căpșunii proaspeți îi speli, le îndepărtezi codița și îi tai în 4-6 bucăți, depinde cât de mari sunt. Varianta de căpșuni congelați îi lași întregi și ideal este să fie de dimensiuni mai mici.

Acum urmează prepararea prăjiturii și începi cu separarea gălbenușurilor de albușuri. Folosind un mixer bați albușurile spumă cu un praf de sare, zahărul pudră și pliculețul de zahăr vanilat, până ajung asemănătoare unei bezele. Preferabil de folosit este zahărul praf, dar poți folosi și zahăr tos.

Într-un alt bol amesteci gălbenușurile cu iaurtul și untul tăiat bucățele. Este obligatoriu ca untul să fie la temperatura camerei. Încorporezi crema de gălbenușuri cu unt în bezeaua de albușuri, amestecând cu o spatulă de jos în sus pentru a păstra aluatul cât mai pufos.

Făina o cerni în alt vas, iar praful de copt îl stingi într-un pahar cu o linguriță de zeamă de lâmâie și îl torni peste făină. Amesteci totul și adaugi făina treptat peste ouăle bătute spumă, amestecând cu o spatulă, până la integrarea făinii.

După ce compoziția este turnată în tavă, este rândul căpșunilor. Fie că folosești fructe proaspete, fie congelate, le vei trece prin două linguri de făină albă, după care le presari peste compoziția din tavă.

Tava merge la cuptor pentru 40 de minute, însă timpul variază în funcție de tipul și puterea cuptorului. Prăjitura este gata după s-a rumenit și a trecut testul scobitorii. 

Cum se servește prăjitura cu căpșuni și iaurt

Plăcinta cu căpșuni se servește simplă sau cu un strat de zahăr pudră presărat deasupra după ce a fost scoasă din cuptor.

Lasă un comentariu