Cea mai buna prajitura cu branza de vaci dulce – reteta simpla cu stafide, gris sau cacao?

Astăzi o să vă prezint una dintre rețetele care, cu siguranță, ne-a marcat copilăria multora dintre noi: prăjitura cu brânză de vaci. Mie una îmi aduce aminte de bunicii mei care mereu mă așteptau cu câte ceva dulce pregătit. Pe atunci nu se găseau așa de multe produse în comerț, așa că optam cu toții pentru prăjiturile pregătite în casă atunci când aveam poftă de ceva bun.

Și poate că era mai bine așa, eram mai sănătoși, prăjiturile pe care le serveam erau făcute doar din ingrediente naturale, pe care le avea biata bunică prin gospodărie, nici vorbă de e-uri, coloranți și atâția conservanți! O să vedeți cât de simple sunt ingredientele pe care le vom adăuga în compoziția acestei prăjituri de cu brânză dulce de vaci.

O să vedeți cât de simplă și gustoasă este această rețetă. Să începem!

Ingrediente prajitura cu branza de vaci 

Așa cum am spus, pentru această rețetă veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care cel mai probabil le aveți deja în gospodăria dumneavoastră, iar dacă nu, nu vă faceți griji, le veți găsi cu siguranță la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru pregătirea foilor de aluat

 • Aproximativ 400 de grame de făină
 • 250gr de unt la temperatura camerei cu cel puțin 80% grăsime
 • Două gălbenușuri
 • 100gr de zahăr
 • 150gr  de smântână cu cel puțin 20% grăsime
 • Un vârf de cuțit de sare
 • Coaja rasă de la o lămâie
 • Un plic de zahăr vanilat

Pentru pregătirea umpluturii de brânză

 • Un kilogram de brânză de vacă
 • Un ou
 • 150gr de zahăr
 • Două albușuri
 • Un vârf de cuțit de sare
 • 150gr griș
 • Coaja rasă de la o lămâie
 • Zahăr vanilat
 • Stafide – dacă vă plac

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: o oră

Timp total: două ore

Porții: 10-12 porții

Cum se face prajitura cu branza de vaci dulce – Mod de preparare 

Cum se face aluatul fraged cu unt sau untura pentru prajitura cu branza de vaci dulce (reteta simpla)? 

Pentru această rețetă avem nevoie de unt cu cel puțin 82% grăsime, care să fie neapărat la temperatura camerei. Îmi amintesc că bunica mea folosea un tip de untură pură specială, pregătită de ea, iar prăjiturile dânsei ieșeau mereu foarte fragede.

Vom mixa untul într-un vas de dimensiuni potrivite, la început la viteză mai mică, urmând să creștem gradual viteza de amestecare. Vom adăuga coaja de lămâie dată pe răzătoarea cu ochiuri mici, zahărul vanilat, un vârf de cuțit de sare și zahărul și vom mixa până când obținem o spumă cremoasă de unt.

Apoi, vom adăuga în această cremă cele două gălbenușuri și vom continua să mixăm până când se omogenizează compoziția. De acum înainte, nu vom mai folosi mixerul pentru a amesteca, pentru a nu strica rețeaua aerată care s-a format până acum.

Urmează să adăugăm făina pe care am cernut-o în prealabil, ca să ne asigurăm că nu formează cocoloașe și că aluatul nostru nu include impurități în structura sa. Făina va fi adăugată în trei tranșe și vom folosi o lingură de lemn ca să amestecăm, cu mișcări largi, de jos în sus. Vom adăuga și smântâna iar consistența aluatului ar trebui să ne permită în acest moment să frământăm aluatul.

Nu vom insista cu frământare din același motiv pentru care n-am continuat folosirea mixerului, pentru a nu strica rețeaua pe care am creat-o, astfel încât foile noastre să crească frumos. Frământăm puțin doar ca să ne asigurăm că se distribuie omogen ingredientele în structura aluatului. Dacă vi se pare foarte lipicios aluatul, puteți să mai adăugați puțină făină în compoziția acestuia.

Vom avea nevoie ca aluatul nostru să aibă o formă de dreptunghi, cu aceeași grosime pe toată lungimea sa. Vom împacheta acest aluat în folie alimentară și îl vom lăsa la frigider timp de aproximativ o oră, timp în care noi pregătim umplutura.

Cum se pregateste umplutura pentru prajitura cu branza de vaci dulce (reteta simpla)? 

Vom avea nevoie de o brânză dulce de vaci stoarsă foarte bine de zer. Nu trebuie să fie umedă sau mult prea sărată. Cantitatea de zahăr pe care o veți adăuga este în funcție de cât de sărată este brânza sau de cât de dulce o preferați dumneavoastră.

Într-un vas de dimensiuni potrivite vom amesteca brânza dulce de vaci cu zahărul, coaja de lămâie rasă pe ochiurile mici ale răzătoarei, zahărul vanilat sau esența de vanilie. Eu am pus și stafide pentru că mie una îmi plac foarte tare, însă dacă nu le aveți la suflet puteți să folosiți și alte fructe confiate, cum ar fi portocalele sau merișoarele. Pentru a ne asigura că ni se va lega compoziția, vom adăuga și un ou, iar dacă brânza pe care o folosiți pentru umplutură are mai mult zer, puteți chiar să adăugați două ouă întregi în loc de unul singur.

Albușurile le vom bate spumă sparat într-un alt vas, după ce le vom adăuga și un praf de sare. Le vom mixa la viteză mare până când vom obține o spumă de consistență tare pe care o vom turna peste compoziția preparată anterior. Vom adăuga și grișul din care vom pune un sfert de lingură deoparte, pentru a ne folosi mai târziu.

Amestecăm la fel cum am procedat anterior pentru aluat, utilizând o lingură de lemn, amestecând prin mișcări mari, de jos în sus. 

Cum se intind foile de aluat fraged pentru prajitura cu branza de vaci dulce? 

Deaoarece nu mai avem mult și urmează să introducem foile la cuptor, acum este momentul să pornim cuptorul. Foile noastre se vor coace la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice.

Vom avea nevoie de o tavă pe care o vom tapeta cu hârtie de copt. Aluatul este unul mai gras, așa că nu se va lipi de tavă nici dacă nu veți folosi hârtie de copt, însă este mult mai ușor de scos din tavă.

Presărăm puțină făină pe blatul de lucru și scoatem aluatul din folia alimentară. Vom împărți aluatul în două părți egale și vom întinte cu sucitorul foile de dimensiunea tăvii în care le veți coace.

Cum se asambleaza prajitura cu branza de vaci dulce? 

Vom pune foaia în tavă rulând-o pe sucitor și transferând-o de pe blatul de lucru în tava în care va fi coaptă. Deasupra acesteia vom presăra grișul rămas, urmând apoi să turnăm toată umplutura pe care am pregătit-o. Vom aduce compoziția la același nivel cu ajutorul unei linguri.

Vom rula pe sucitor și a doua foaie de aluat, pe care o vom pune deasupra umpluturii. Vom înțepa din loc în loc cu furculița ca să nu se formeze bule inestetice de aer la suprafața prăjiturii.

Cum se coace prajitura cu branza de vaci dulce? 

Vom avea nevoie ca temperatura din cuptor să fie în jur de 180 de grade Celsius, adică treapta medie de temperatură pentru cuptoarele cu gaz. Vom introduce tava la înălțime medie timp de aproximativ o oră pentru a se rumeni uniform. Când va fi gata, o vom scoate pe un grătar de bucătărie și o vom lăsa să se răcorească înainte de o porționa.

Cum se serveste prajitura cu branza de vaci dulce 

Ce miros aromat mi-a învăluit bucătăria! Deja văd ochișori curioși care și-au făcut apariția prin bucătărie, mânați de acest miros incredibil pe care chiar nu ai cum să îl ignori. Grea de tot a fost așteptarea până când prăjitura a ajuns la temperatura camerei!

După ce s-a răcit, o putem porționa cu ușurință! E pufoasă, se taie ușor și nu se sfărâmă deloc! Mie îmi place să o tai în formă de romburi, însă dacă doriți puteți să o porționați și sub formă de dreptunghiuri sau pătrate. 

Vai, cât este de gustoasă dimineața, servită cu o cană fierbinte de cafea alături. După ce o porționez, de obicei presar pe deasupra acestor bucățele zahăr vanilat, pentru că îmi place foarte mult cum arată! Invitații mei sunt mereu încântați de această prăjitură cu brânză de vaci dulce, în special dacă adaug portocale confiate în locul stafidelor.

Nu tuturor le plac stafidele, însă puteți opta cu ușurință pentru alte tipuri de fructe confiate, cum ar fi portocalele confiate, merișoarele sau fructele goji. Sunt delicioase în combinație cu brânza dulce de vaci, având o aromă aparte! Blatul este, de asemenea, pufos și textura și savoarea sa se complementează perfect cu cele ale umpluturii.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți din nou o prăjitură cu brânză dulce de vaci pufoasă și gustoasă! Prăjitura gătită urmând această rețetă este vanilată, delicioasă și extrem de aromată!

Această prăjitură a fost una dintre dulciurile de casă care mi-au marcat pozitiv copilăria, fiind una dintre cele mai dragi amintiri pe care le am alături de bunicii mei. Sunt convinsă că acest lucru se aplică și multora dintre voi și nu pot să exprim în cuvinte cât de mult mă bucur să pot împărtăși această rețetă cu dumneavoastră! Spor la gătit!

Lasă un comentariu