Prajitura cu afine – reteta, ingrediente, preparare, servire

Prăjitura cu afine este o modalitate perfectă de a integra fructele acrișoare în meniul celor care caută ceva dulce și sănătos, dar nu le agrează în mod deosebit. Această prăjitură merge de minune câd vrei ceva dulce sau ai musafiri și vrei să eviți opțiunile din comerț.

Știai că afinele conțin o doză mare de vitamina C și antioxidanți, cu puternice beneficii asupra organismului? Acestea reduc riscul de boli cardiovasculare, întăresc imunitatea și mențin sănătatea ochilor.

Prăjitura se face foarte simplu, rapid și cu ingrediente la îndemână. Urmărește pașii descriși în rețeta de mai jos și te vei convinge singur. 

 Ingrediente prăjitura cu afine

  • 300 grame făină albă
  • 120 grame zahăr 
  • 100 grame unt la temperatura camerei
  • 5 ouă la temperatura camerei
  • 1 linguriță de oțet
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • 500 grame afine proaspete sau congelate

Timp de pregătire: 20 minute.

Timp de gătire: 40 minute.

Timp total: 60 minute.

Porții: 16.

Cum se face prăjitura cu afine – Mod de preparare

Începi cu separarea gălbenușurilor de albușuri. Albușurile le bați spumă cu un praf de sare, zahăr și pliculețele de zahăr vanilat, folosind un mixer, până ajung ca bezeaua. Preferabil de folosit este zahărul brun, dar poți folosi orice tip de zahăr.

Într-un alt bol mixezi untul cu gălbenușurile. Este obligatoriu ca untul să fie la temperatura camerei pentru a putea deveni cremos. Încorporezi gălbenușurile în spuma de albușuri, amestecând cu o spatulă de jos în sus pentru a păstra aluatul pufos.

Praful de copt îl stingi cu o linguriță de oțet și îl adaugi peste făină, pe care o adaugi treptat peste ouăle bătute spumă. Pentru a păstra aluatul pufos, urmărești același principiu amestecând cu o spatulă din jos în sus, integrând făina.

Setezi cuptorul la preîncălzit la 180 de grade Celsius și pregătești tava pe care o tapetezi cu hârtie de copt, acoperind și marginile tăvii, pentru a scoate prăjitura mai ușor. Peste hârtia de copt poți tapeta și un strat de unt urmat de făină. Prăjitura cu afine arată mai bine dacă este coaptă în formă de chec, dar poți folosi orice tavă de prăjituri dorești.

După ce ai așezat compoziția în tavă urmează să integrezi afinele. Afinele congelate îți recomand să le presari direct din congelator, pentru că odată decongelate, vor deveni apoase și vor colora compoziția.

Ori de câte ori am ocazia, aleg să folosesc afine proaspete, pe care le trec prin făină și le presar în tavă. Dau tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, însă timpul variază în funcție de puterea cuptorului. Prăjitura este gata după ce a trecut testul scobitorii și este rumenită. 

Cum se servește prăjitura cu afine

Plăcinta cu afine se servește simplă sau cu un strat de zahăr pudră presărat la scoaterea din cuptor. Alte opțiuni ar fi o glazură de ciocolată albă topită sau cremă de unt cu zahăr, peste care poți orna cu bucăți de nucă. 

Lasă un comentariu