Prajitura craiasa zapezii – reteta de vis, delicioasa

Căutam într-o zi o rețetă de prăjitură tradițională românească și am dat peste această nestemată prețioasă! Prăjitura Crăiasa Zăpezii este o prăjitură clasică, pe care cu siguranță ați gustat-o pe la anumite evenimente la care ați participat!

Având mai multe straturi și combinând arome ce par a fi în opoziție, prăjitura Crăiasa Zăpezii este foarte savuroasă și diversitatea straturilor îi conferă un gust specific, complex, de care vă veți îndrăgosti imediat ce ați gustat-o! Când am descoperit această rețetă am gătit-o în fiecare weekend timp de două luni, atât de mult ne plăcea prăjitura Crăiasa Zăpezii!

Și iată că astăzi o vom prepara chiar noi! Rețeta sa nu este una dificilă, necesită doar puțină răbdare din partea dumneavoastră și cu siguranță vă veți impresiona familia cu acest desert savuros! 

Ingrediente prajitura craiasa zapezii 

Ingrediente prajitura craiasa zapezii

Ingredintele de care veți avea nevoie pentru a prepara această prăjitură sunt foarte ușor de găsit și cu siguranță le veți găsi și dumneavoastră la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de următoarele:

Pentru a pregăti blatul prăjiturii:

 • Cinci albușuri
 • 50 de grame zahăr
 • 30 ml ulei
 • 40 de grame făină
 • Jumătate de plic de praf de copt

Pentru a pregăti crema acestei prăjituri:

 • Cinci gălbenușuri
 • 150 de grame zahăr
 • Trei plicuri zahăr vanilat
 • 40 de grame amidon sau făină
 • Jumătate de litru de lapte
 • 100 de grame ciocolată amăruie
 • 250 de grame unt

Stratul următor al prăjiturii:

 • 250 de grame de biscuiți
 • Un pahar cu lapte

Pentru a decora prăjitura:

 • 350 grame de smântână
 • O lingură de zahăr pudră vanilat
 • Esență de vanilie
 • cocos

Pentru însiroparea blatului: 40 de ml lapte călduț

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 35 de minute

Porții: 20 de porții

Cum se face prajitura craiasa zapezii – Mod de preparare 

Cum se face prajitura craiasa zapezii - Mod de preparare

Modul de preparare al acestei prăjituri este unul destul de simplu, nu vă va pune la încercare dibăcia și priceperea în gospodărie, însă va fi necesar să vă înarmați cu puțină răbdare, deoarece întregul proces este unul migălos. Să începem!

Cum se pregateste blatul pentru prajitura craiasa zapezii 

Vom începe prin a pune la preîncălzit cuptorul aragazului la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius. Vom pune hârtie de copt în tava în care vom coace această prăjitură ca să ne asigurăm că blatul nu se va lipi. Dacă nu aveți hârtie de copt, puteți unge tava cu ulei și presăra puțină făină în tavă, astfel încât să se creeze un strat protector.

Apoi, pentru a pregăti blatul, vom începe prin a mixa albușurile cu un vârf de cuțit de sare până când își vor mări volumul și vom obține o spumă de consistență tare. Vom adăuga și zahărul și vom mixa în continuare până când spuma formată va fi albă, lucioasă și se va lipi de pereții bolului.

Pentru a adăuga și făina în componența acestei compoziții, vom avea nevoie de o spatulă sau o lingură de lemn. Făina cu praful de copt se vor adăuga puțin câte puțin, prin mișcări de jos în sus, astfel încât să nu stricăm structura spumei. Adăugăm apoi și uleiul, amestecând cu aceleași mișcări.

Vom pune apoi aluatul în tava pregătită, vom nivela astfel încât aluatul să fir uniform și vom băga tava la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute. După acest timp, dacă nu suntem siguri dacă aluatul s-a copt, putem face testul cu scobitoarea. Introducem o scobitoare curată în blat și dacă acesta nu se lipește de scobitoare, înseamnă că este gata.

Scoatem blatul de la cuptor și îl lăsăm la răcit.

Cum se prepara crema pentru prajitura craiasa zapezii 

Cum se prepara crema pentru prajitura craiasa zapezii

Pentru cremă, este deosebit de importantă alegerea untului. Untul trebuie să aibă cel puțin 80% grăsime. De asemenea, toate ingredientele acestei creme trebuie să fie la temperatura camerei atunci când începem să pregătim crema.

Vom începe pregătirea cremei prin mixarea gălbenușurilor cu zahărul alb tos și zahărul vanilat până când acestea își măresc volumul și încep să se deschidă la culoare. Vom adăuga apoi prin cernere făina, continuând să amestecăm. Laptele îl vom turna în fir subțire în compoziție.

Vom pune amestecul într-o crăticioară pe aragaz la foc mediu, amestecând încontinuu, astfel încât să nu se lipească. Vom lăsa crema la foc mediu până când va căpăta consistența unei budinci. Apoi, vom opri aragazul și o vom împărți în două recipiente diferite: o parte din această cremă va rămâne de vanilie, iar celalată parte o vom face de ciocolată, prin adăugarea ciocolății amăruie ruptă în bucățele mici astfel încât să se topească.

Untul în vom adăuga după ce am luat amestecul de pe foc, astfel: 150 de grame de unt le vom adăuga puțin câte puțin în compoziția de vanilie, iar restul de unt în cea de ciocolată. Vom amesteca bine până când se va încorpora toată ciocolata, apoi vom acoperi cu folie de aluminiu ambele creme, ca să nu se oxideze pe deasupra.

Un sfat prețios ar fi acela de a avea multă răbdare atunci când încorporați și untul în structura cremelor, deoarece aici crema se poate tăia. Cu răbdare, adăugând bucăți mici de unt și crema dumneavoastră va avea o structură pufoasă și aerată!

Cum se prepara frisca pentru prajitura craiasa zapezii 

Cum se prepara frisca pentru prajitura craiasa zapezii

Eu prefer să prepar această prăjitură cu frișcă de casă. Dacă vi se pare un pas mult prea dificil de urmat, desigur că puteți opta oricând pentru frișca lichidă vegetală pe care doar o mixați și este gată, însă dacă sunteți curajoasă și vreți să încercați și o frișcă naturală obținută din smântână, atunci trebuie neaparăt să încercați această rețetă!

Secretul obținerii frișcăi de casă este temperatura la care se află ingredientele sale. Nu numai smântâna pe care o vom folosi pentru prepararea acesteia, însă și castronul și telul trebuie ținute cel puțin o jumătate de oră la frigider înainte să începem prepararea frișcăi.

Smântâna trebuie să aibă cel puțin 30% grăsime. Vom scoate smântâna din frigider și o vom bate cu telul până când va căpăta o consistență pufoasă și aerată. Apoi, vom adăuga zahărul și esența de vanilie, amestecând viguros încă cinci minute.  

Frișca este gata atunci când dacă ridicați telul din castron, aceasta rămâne lipită pe tel și rămân urme de tel prin aceasta. Volumul său ar trebui să se dubleze după amestecarea cu telul.

Cum se asambleaza prajitura craiasa zapezii 

Pentru asamblarea acestei prăjituri tradiționale românești, tot ce trebuie să faceți este să însiropați blatul pe care l-ați copt cu patru linguri de lapte călduț presărate uniform pe deasupra acestuia. Vom pune crema de ciocolată peste acest blat.

Biscuiții îi vom trece pe ambele părți prin lapte călduț, ca să îi mai înmuiem. Îi vom așeza apoi peste crema de ciocolată, formând al doilea blat al prăjiturii. Peste biscuiți vom pune crema de vanilie din plin.

Vom pune prăjitura în acest stadiu la rece timp de câteva ore astfel încât să se întărească cremele și să se întrepătrundă. Apoi, o vom scoate și o vom orna cu frișcă și cu fulgi de cocos sau ciocolată rasă, după preferințe. O vom mai lăsa la rece încă ceva timp, până când se va întări și frișca.

Cum se serveste prajitura craiasa zapezii 

Cum se serveste prajitura craiasa zapezii

Vom scoate prăjitura Crăiasa Zăpezii de la frigider și o vom porționa în romburi sau cum doriți dumneavoastră, apoi o vom așeza frumos în platouri! Poftă bună!

Prăjitura Crăiasa Zăpezii o putem servi fie la micul dejun alături de o cană de cafea, fie în momentele noastre de răsfăț împreună cu un pahar cald de lapte! Posibilitățile sunt nenumărate!

Puteți să folosiți și alte ingrediente pentru decorul acestei prăjituri, cum ar fi ciocolata cu lapte. Veți da ciocolata prin răzătoare cu ochiuri mici astfel încât să obțineți fulgișori fini de ciocolată. Apoi, după ce ați pus frișca pe deasupra acestei prăjituri, veți presăra uniform fulgișiorii de ciocolată la suprafața acesteia.

Eu de obicei folosesc cocos deoarece mi se pare că are un aport caloric destul de mare, încerc să îl mai reduc pe unde se poate. Desigur, prăjitura este absolut delicioasă și cu fulgi de cocos!

Dacă vi se pare dificilă această rețetă, desigur că există și numeroase adaptări ale acesteia. Puteți adăuga semințe de mac în compoziția blatului pentru un plus de textură și savoare. De asemenea, dacă dumneavoastră considerați că nu aveți timp suficient pentru a prepara cele două creme, puteți înjumătăți cantitățile din ingredientele utilizate și puteți înlocui crema de ciocolată cu ciocolată tartinabilă disponibilă în comerț.

Desigur, gustul nu va fi același, așa că vă recomand cu căldură să încercați totuși să pregătiți această prăjitură după rețeta originală. De asemenea, puteți folosi pentru această rețetă și frișcă vegetală din comerț, însă este mult mai sănătoasă și savuroasă frișca pregătită în casă! Vă recomand să încercați să pregătiți frișcă de casă măcar o dată, cu siguranță vă veți îndrăgosti și dumneavoastră de această rețetă!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți prăjitura Crăiasa Zăpezii urmând această rețetă! Crăiasa Zăpezii este prăjitura mea preferată de pregătit în weekend, când știu că voi avea invitați, deoarece de fiecare dată rămân impresionați de straturile aromate și de complexitatea gustului acestei prăjituri!

Lasă un comentariu