Alba ca zapada – prajitura dupa reteta cu lamaita, foi cu amoniac

Există câteva prăjituri tradiționale la noi care se găsesc în orice caiet de rețete al oricărei gospodine pricepute și harnice! Prăjitura pe care o voi prezenta astăzi este una dintre acestea, fiind foarte aromată, delicioasă și ușor de pregătit!

Este vorba de prăjitura Alba ca zăpada, un desert pregătit din ingrediente accesibile, într-un proces extrem de simplu! Rețeta a fost transmisă din generații în generații, această prăjitură fiind printre deserturile pe care bunicii noștri le făceau cu ingredientele pe care le aveau dânșii la îndemână, în gospodăria lor. Toate gospodinele au în caietul lor de rețete o variație a acestei prăjituri.

Astăzi o să vă prezint varianta de rețetă pe care bunica mea o avea în caietul dânsei și o să vedeți cât de ușor și simplu este să preparăm această prăjitură! Trebuie să vă înarmați doar cu puțină răbdare, deoarece foile pe care le vom pregăti trebuie manevrate cu grijă, fiind deosebit de fragede. Această prăjitură este printre deserturile preferate are familiei mele, așa că nu pot decât să mă bucur când văd cât de mult succes are!

Însă haideți să lăsăm vorbăria deoparte și să începem să pregătim delicioasa prăjitură Alba ca zăpada!

Ingrediente prajitura alba ca zapada (dupa reteta) 

Ingrediente prajitura alba ca zapada (dupa reteta)

Pentru această rețetă veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care probabil le aveți deja în bucătăria dumneavoastră. Dacă nu, nu vă faceți griji, le veți găsi cu siguranță la cel mai apropiat magazin alimentar.

Pentru a pregăti foile prăjiturii, veți avea nevoie de:

  • Aproximativ 800 de grame făină albă
  • Două ouă întregi, de dimensiune medie
  • Aproximativ 200 de grame unt cu minim 82% grăsime, la temperatura camerei
  • 200 de grame zahăr pudră
  • 200 de grame smântână acrișoară (cu cel puțin 20% grăsime)
  • Un plic și jumătate de amoniu pentru prăjituri amestecat cu trei linguri de lapte rece
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esență de vanilie

Pentru a pregăti crema de lămâie, veți avea nevoie de:

  • Patru gălbenușuri
  • Un praf de sare
  • Aproximativ 350 de grame de zahăr
  • 50 de grame amidon alimentar
  • Jumătate de litru de lapte rece
  • Două plicuri de zahăr vanilat
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Sucul de la două lămâi
  • 350 de grame de unt cu cel puțin 82% grăsime, neapărat la temperatura camerei

Pentru a decora prăjitura, veți avea nevoie de:

  • Zahăr pudră
  • Nucă de cocos

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 1 oră și 30 de minute

Porții: 12 porții

Cum se face prajitura alba ca zapada – reteta si mod de preparare 

Cum se face prajitura alba ca zapada - reteta si mod de preparare

O să vedeți cât de simplă este această prăjitura și cât de ușor se pregătește crema în mod special. Foile conține în mod normal amoniac, însă dacă nu găsiți puteți folosi și bicarbonat de sodiu ca să obțineți foi de prăjituri mai fragede și mai pufoase. Eu la cremă folosesc amidon pentru că se îngroasă mai repede, însă puteți folosi și făină la fel bine.

Eu de obicei folosesc esență de vanilie pentru a aromatiza crema, însă dacă aveți posibilitatea, cel mai bine adăugați o păstaie de vanilie, crema este mult mai aromată în acest fel. Cantitatea de zeamă de lămâie pe care o vom adăuga în componența prăjiturii noastre va fi în funcție de preferințele noastre, dacă vă place mai acrișoară veți adăuga mai multă, dacă nu, mai puțină.

După ce vom asambla această prăjitură, este necesar să punem greutate asupra ei, puteți folosi un tocător de lemn, peste care să puneți greutăți, astfel încât să preseze foile și prăjitura să fie mai compactă. Prăjitura Alba ca zăpada se păstrează pentru 24 de ore la rece înainte de a fi porționată și servită, deoarece gustul și aroma sa sunt evidențiate mult mai bine atunci când este rece.

Dacă se întâmplă cumva să vă rămâne, deși la cât este de gustoasă acest lucru este foarte improbabil, o puteți păstra la frigider în caserole care se închid ermetic astfel încât să vă asigurați că nu se va usca și nu va prinde umezeală.

Cum se fac foile cu amoniac pentru prajitura alba ca zapada (dupa reteta) 

Cum se fac foile cu amoniac pentru prajitura alba ca zapada (dupa reteta)

Vom începe prin a amesteca cu ajutorul unui mixer untul, zahărul pudră, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Neapărat când gătiți prăjituri de orice fel, încercați să folosiți unt cu cel puțin 80% grăsime, care se află la temperatura camerei. Vom amesteca aceste ingrediente la viteză medie și apoi vom adăuga și ouăle întregi și smântâna, continuând să amestecăm până la omogenizarea compoziției.

Separat, vom dizolva amoniul în lapte și îl vom turna peste compoziția pe care am pregătit-o. Vom adăuga și făina pe care am cernut-o în prealabil, ca să ne asigurăm că nu există cocoloașe sau impurități. Vom amesteca și veți vedea că începe să se formeze aluatul nostru, neted și omogen.

Vom luat aluatul și îl vom acoperit cu o folie alimentară, apoi îl vom lăsa aproximativ o jumătate de oră la odihnă în bucătărie, la temperatura camerei.

Cum se coc foile cu amoniac fragede pentru prajitura alba ca zapada (dupa reteta) 

Vom împărți acest aluat în patru părți egale, de preferat cântărindu-le ca să fie toate de aceeași greutate. Vom presăra puțină făină pe blatul de lucru și pe sucitorul pe care îl vom folosi ca să întindem foile, pentru ca aluatul să nu se lipească. Veți vedea ce compoziție permisivă are aluatul nostru, este elastic și foarte ușor de manevrat.

Vom pune foile pe hârtie de copt și apoi direct în tavă. Cu ajutorul unei furculițe, vom întepa foile astfel încât să ne asigurăm că vor rămâne netede și nu vor forma bule de aer. Nu este necesar să coacem aceste foi pe dosul tăvii, ele se coc uniform și ușor direct în tavă și nu este necesară o altă modalitate de coacere.

Vom preîncălzi cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. În funcție de cât de încăpător este cuptorul dumneavoastră, veți coace foile fie 8 minute câte două pe nivele diferite, fie 6 minute dacă le veți coace pe rând, una câte una.

Veți observa cum bucătăria va începe să miroasă a amoniac, acest lucru pentru că amoniacul se evaporă odată ce foile încep să se rumenească. Foile noastre trebuie să fie oarecum rumene, însă păstrându-și culoarea albă. Aveți grijă să le lăsați suficient timp la cuptor astfel încât să se evapore amoniacul din compoziție. 

Vom lăsa foile să se răcească în tăvile în care le-am copt. Nu recomand să le scoateți deoarece sunt destul de fragile și se pot rupe ușor.

Cum se face crema de lamaie cu unt pentru prajitura alba ca zapada (dupa reteta) 

Cum se face crema de lamaie cu unt pentru prajitura alba ca zapada (dupa reteta)

Rețeta originală de cremă de lămâie avea în componența ei foarte multe gălbenușuri și mai puțină făină. Eu am echilibrat aceste cantități astfel încât să obținem o rețetă mai sănătoasă și mai ulor de consumat. 

Vom avea nevoie de o oală destul de încăpătoare, în care vom pune gălbenușurile împreună cu zahărul, praful de sare, vanilia și coaja de lămâie. Le vom amesteca cu mixerul la viteză medie și apoi vom adăuga și amidonul împreună cu laptele, pe care le vom omogeniza în așa fel încât să nu avem cocoloașe de amidon în cremă.

Vom pune acest amestec pe aragaz, la foc mediu, amestecând cu ajutorul unui tel până când crema noastră va începe să clocotească. Din acest moment, trebuie să fim vigilenți și să amestecăm în cremă ca să ne dăm seama când a ajuns la consistența dorită. Apoi, vom opri focul aragazului și o vom lăsa să se răcească până când va ajunge la temperatura camerei.

Nu uitați să mai amestecați din când în când în cremă, ca să nu se oxideze și să nu facă pojghiță. După ce a ajuns la temperatura camerei, vom adăuga în compoziția cremei sucul de două lămâi, amestecând cu mixerul. Apoi, vom porționa untul în bucățele mici și le vom adăuga pe rând, una câte una, amestecând până la omogenizare.

Dacă vi se întâmplă să se taie crema, nu vă faceți griji, cremele care au unt în compoziția lor vor reveni la consistența inițială dacă le veți amesteca cu mixerul la viteză mare pentru aproximativ 20 de minute, datorită faptului că untul se încălzește și devine mai ușor de amestecat.

Cum se umple si se monteaza prajitura alba ca zapada (dupa reteta) 

Crema astfel obținută va fi împărțită în trei și o vom întinde pe primele trei foi pe care le-am copt. Veți vedea că vor intra aproximativ șase linguri de cremă pe fiecare foaie. Vom suprapune aceste foi și deasupra lor o vom pune și pe cea fără cremă.

Acum este momentul în care trebuie să punăm această prăjitură la presă. Vom pune deasupra ultimei foi folie alimentară și apoi un tocător peste care am pus diverse greutăți, distribuite egal pe suprafața acestei prăjituri. Apoi, vom lăsa această prăjitură la răcoare, nu în frigider.

După aproximativ 24 de ore, prăjitura poate fi porționată. Veți observa cât de fragedă a devenit, pentru că blatul s-a întrepătruns cu crema și în acest fel, foile prăjiturii s-au frăgezit. Vom presăra pe ultima foaie zahăr pudră și, după preferințele dumneavoastră, poate și puțină nucă de cocos!

Cum se serveste prajitura alba ca zapada (dupa reteta) 

Cum se serveste prajitura alba ca zapada (dupa reteta)

Prăjitura Alba ca Zăpada este preferata familiei mele, foile sale fragede, gustul dulce acrișor și aroma intensă de vanilie ne-au cucerit în totalitate! Nu am mai gustat o altă prăjitură așa de fragedă și, deși este un pic migăloasă, savoarea sa și zâmbetele familiei și ale invitaților în timp ce o servesc merită tot efortul!

Mie îmi place să o porționez și să las platoul puțin la rece înainte de a servi această prăjitură, deoarece gustul său dulce acrișor este mai bine evidențiat la o temperatură mai scăzută, fiind deosebit de răcoritoare și revigorantă! 

Am mai văzut această rețetă în care foile prăjiturii erau coapte pe dosul tăvii, însă mie mi se pare o modalitate nu așa de practică de a coace foile, acestea rumenindu-se perfect și gătite în mod obișnuit la cuptor.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți această delicioasă prăjitură Albă ca Zăpada, cu foi fragede și cremă răcoritoare de lămâie!

Lasă un comentariu