Placinta cu mere cu foi de casa traditionala, frageda, simpla

Cine nu își aduce aminte vacanțele petrecute la bunici, cu toate zâmbetele și jocurile speciale pe care le aduceau? Buna mea mereu era pusă pe tot felul de răsfățuri, printre care, desigur, nu putea să lipsească delicioasa plăcintă cu mere cu foi pregătite în casă de mânuțele pricepute ale bunicii, în care secretul special era chiar dragostea ei!

De dragul vremurilor trecute, voi împărtăși cu voi rețeta bunicii mei de plăcintă luată chiar din caietul dânsei de rețete, pe care îl păstrez cu drag! Rețeta este explicată destul de detaliat, pas cu pas, pentru ca dumneavoastră să o puteți urmări întocmai. Să începem!

Ingrediente placinta cu mere cu foi de casa

Ingrediente placinta cu mere cu foi de casa

Ingredientele necesare pentru a pregăti această rețetă sunt ingrediente simple, pe care cu siguranță le aveți la dumneavoastră în gospodărie. Iar dacă nu, nu vă supărați, le veți găsi sigur la cel mai apropiat magazin alimentar! Veți avea nevoie de:

Pentru pregătirea foilor:

  • Jumătate de kilogram de făină
  • Un pahar de apă călduță
  • Un cub de drojdie
  • lingură de untură
  • Două linguri de zahăr
  • Un vârf de cuțit de sare

Pentru pregătirea umpluturii:

  • Un kilogram și jumătate de mere 
  • cană de zahăr
  • Puțină nucă
  • Zahăr pudră

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 40 de minute

Timp total: o oră

Porții: 10 porții

Cum se face o placinta cu mere cu foi de casa – Mod de preparare

Cum se prepara umplutura pentru o placinta cu mere de casa?  

Cum se prepara umplutura pentru o placinta cu mere de casa?

Vom începe mai întâi prin a pregăti umplutura acestei plăcinte, deoarece este un pic mai migăloasă și necesită un pic de timp pentru a se răci. Pentru început, vom spăla foarte bine mere în apă rece, iar apoi le vom curăța de coajă pentru ca umplutura să fie omogenă și să aibă un aspect plăcut. După aceea, le vom da pe răzătoarea mare și le vom pune într-un recipient, alături cu zahărul.

Vom amesteca bine și apoi vom pune amestecul într-o tigaie pentru aproximativ 20 de minute, până când merele nu vor mai avea zeamă. Adăugăm apoi scorțișoara și lăsăm amestecul la răcit, între timp ocupându-ne de foile de plăcintă.

Cum se prepara foile de casa pentru o placinta cu mere traditionala? 

Pentru foile de casă, cerni făina bine de tot și o vom pune într-un recipient, împreună cu vârful de cuțit de sare. Drojdia o vom pune într-un pahar cu apă călduță și vom amesteca până când se dizolvă, adăugând-o apoi făinei. Vom adăuga și zahărul în compoziție, apoi și untura.

Vom obține un aluat moale care trebuie frământat până când devine nelipicios. Dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că trebuie să mai adăugați puțină făină, însă aveți grijă să adăugați făina în cantități mici, prin presărare, ca să nu puneți prea multă.

Aluatul obținut se va împărți în cinci bucăți egale, fiecare reprezentând câte o foaie. Pe blatul de lucru vom presăra puțină făină ca să nu se lipească aluatul. Vom pune bucata de aluat pe blat și o vom întinde cu ajutorul unui sucitor.

Cum se asamblează placinta cu mere cu foi de casa 

Cum se asamblează placinta cu mere cu foi de casa

Odată ce ați pregătit foile după bunul dumneavoastră plac și au grosimea pe care ați dorit să o obțineți, putem începe să asamblăm plăcinta cu mere cu foi de casă. Pe foaia întinsă vom pune umplutura de mere răcită pe care am pregătit-o anterior și vom adăuga și nucă după preferințele noastre, rulând apoi foaia.

Ca să vă asigurați că foile dumneavoastră nu se vor rupe atunci când le rulați, vă recomand să le întindeți pe hârtie de copt și să vă ajutați de această atunci când rulați foaia. Închideți și capetele plăcintei și gata, suntem gata să o punem în tavă și să o introducem la cuptor!

Cum se coace o placinta cu mere cu foi de casa  

Vom tapeta tăvile în care urmează să punem plăcintele cu hârtie de copt. Dacă nu aveți hârtie de copt, puteți să ungeți tăvile cu ulei și apoi să presărați puțină făină uniform în toată tava, astfel încât veți avea un strat protector care să împiedice plăcinta din a se lipi și din a căpăta o crustă inestetică.

Vom pune rulourile de plăcintă obținute în aceste tăvi și le vom introduce în cuptorul preîncălzit la temperatură medie (180 de grade Celsius) pentru aproximativ 40 de minute.

Cum se serveste o placinta cu mere cu foi de casa 

Când vor fi gata, vom scoate plăcintele din cuptor și le vom lăsa la răcit. Odată reci, le vom scoate din tăvi și vom presăra zahăr pudră de vanilie pe deasupra acestora, apoi porționându-le după bunul nostru plac! Poftă bună, plăcinta este gata!

Plăcinta cu mere cu foi de casă este un desert tradițional, însă puteți să faceți această prăjitură și cu alte umpluturi, de exemplu de pere sau de caise, fără nicio problemă! Puteți adăuga și stafide sau alte fructe confiate și savoare și felul în care se vor complementa aceste gusturi cu siguranță nu vă va dezamăgi!

Poate că bătrânii noștri bunici nu aveau tehnologia pe care noi avem astăzi, însă cu siguranță știau cele mai frumoase moduri în care să ne impresioneze pe noi, nepoții lor! Plăcinta aceasta cu mere va rămâne pentru totdeauna desertul copilăriei mele și mă va face să îmi aduc aminte cu drag de buna și de dragostea cu care mereu îmi pregătea ea acest desert!

Sper că și dumneavoastră v-a făcut plăcere să pregătiți plăcinta cu mere cu foi de casă!

Secretele unei plăcinte cu mere cu foi de casa traditionala

Secretele unei plăcinte cu mere cu foi de casa traditionala

Există numeroase moduri în care puteți adapta această rețetă după preferințele dumneavoastră și ale familiei dumneavoastre! Copiilor mei le place plăcinta de mere pufoasă, în care umplutura de mere este un pic mai uscată, iar blatul puțin mai însiropat! Câteodată, adaug și o lingură de suc de lămâie în amestecul de mere ca să îi dau un gust puțin dulce acrișor și o aromă aparte!

De aceea, în continuare, vă voi prezenta anumite tips and tricks pentru o obține o plăcintă perfectă pentru gusturile dumneavoastră, deoarece nu toți oamenii preferă plăcinta de mere cu foi de casă așa cum o prefer eu sau nu toată lumea are așa mult timp la dispoziție pentru o rețetă mai migăloasă!

Placinta cu mere de post

Dacă vreți să pregătiți plăcintă cu mere în perioada postului sau pur și simplu dacă nu agreeați prea mult untura în preparatele dumneavoastră, atunci puteți să o înlocuiți cu 200 de ml de ulei de floarea soarelui, de gătit. 

Veți obține o plăcintă la fel de delicioasă și rumenită, pe care o veți putea servi chiar și în perioadele de post!

Placinta cu mere facuta in graba

Când sunteți pe grabă puteți încerca o rețetă extrem de rapidă, deoarece merele nu vor mai fi călite timp de 20 de minute, ci pur și simplu veți avea grijă să le dați pe răzătoare și apoi să le stoarceți de suc, apoi le veți ameste cu zahăr și scorțișoară.

Vom întinde uniform acest amestec peste foile preparate urmând rețeta de mai sus, peste care vom pune și nucile tocate mărunt. Puteți adăuga și stafide sau coajă de portocale, după preferințele dumneavoastră!

Placinta cu mere facuta mai dulce sau mai acra 

Dacă aveți probleme legate de glicemie sau dacă pur și simplu preferați ca prăjiturile dumneavoastră să nu fie extrem de dulci, puteți regla cantitatea de zahăr pe care o adăugați în foi sau în umplutura de mere. Umpluturii de mere îi puteți adăuga de asemenea și puțină zeamă de lămâie, în cazul în care pur și simplu soiul de mere este foarte dulce.

Placinta cu mere cu foi crocante 

Placinta cu mere cu foi crocante

Pentru a obține foi de plăcintă crocante, puteți proceda în felul următor: veți adăuga într-un bol o cană de ulei, o cană de apă caldă, un praf de sare, 10 grame de praf de copt, aproximativ 400 de grame de făină, 100 de grame zahăr și esențe după preferințele dumneavoastră. Mie îmi place să pune esență de vanilie și coajă rasă de lămâie.

Vom frământa acest aluat foarte bine, până vom obține un aluat elastic și care nu se lipește de mâinile noastre. Dacă nu are această consistență și aluatul este lipicios, înseamnă că trebuie să ma adăugați puțină făină. Din ingredientele enumerate mai sus, veți obține două foi crocante. 

Această rețetă nu mai necesită rularea foilor. Veți întinde foaia pe care o veți pune într-o tavă pătrată, peste aceasta veți pune umplutura de mere, o veți lăsa puțin să respire și veți acoperi plăcinta cu cea de-a doua foaie și veți da tava la cuptor. Plăcinta pregătită în acest mod este mult mai crocantă, deși aluatul își păstrează și consistența pufoasă. 

Plăcinta cu mere poate fi gătită în multe feluri, după preferințele fiecăruia. Este o rețetă adaptabilă, delicioasă, prăjitura nu este uscată ci se însiropează cu umplutura de mere aromată și savuroasă! Sper că v-ați bucurat și dumneavoastră de această rețetă la fel de mult ca și mine și sper că veți reveni cu drag la acest articol ori de câte ori vă veți dori să pregătiți o plăcintă cu mere delicioasă!

Lasă un comentariu