Pizdulice de porc la gratar – reteta, ingrediente, preparare, servire

În această rețetă o să vorbim despre bucățile de carne ce le mai fragede pe care le puteți găsi în măcelărie: este vorba despre carnea fragedă din interiorul pulpei, denumită popular pizdulice. 

Este o bucată de carne de dimensiuni mici, având maxim 200 de grame, ce nu depășește dimensiunea unei palme. Aceste bucățele de carne nu sunt atât de populare publicului, din cauza faptului că nu există foarte multe măcelării care să le comercializeze. Fiind o carne atât de fragedă, de cele mai multe ori măcelarii și-o opresc pentru ei și nici nu le scot la vânzare.

Că tot se apropie acum sărbătoarea Paștelui, m-am gândit totuși să vă amintesc și această rețetă, în cazul în care doriți să pregătiți un grătar de Paște ceva mai special, cu o carne fragedă și suculentă. Am reușit să le găsesc la o măcelărie în care lucrează o prietenă bună de-a mea, altfel nici vorbă să pot găti această rețetă!

Haideți să vedem care este procesul de gătire a acestei cărnițe deosebit de fragede, explicat pas cu pas astfel încât și dumneavoastră să vă puteți bucura de acest preparat! Să începem!

Ingrediente pizdulice 

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ un kilogram de carne din interiorul pulpei de porc
  • 20 de grame de sare de bucătărie
  • linguriță de cimbru uscat
  • Puțin piper
  • Puțin ardei iute
  • Boabe de coriandru
  • Boabe de ienibahar
  • căpățână de usturoi
  • lingură de ulei de floarea soarelui

Timp de pregatire: 10 minute

Timp de gatire: 5 minute

Timp total: 15 minute

Portii: 4-5 porții

Cum se fac pizdulicele – Mod de preparare

Vom începe prin a spăla bucățile de carne fragede la un jet de apă rece, apoi tapetându-le cu șervețele de bucătărie absorbante ca să îndepărtăm excesul de apă de pe acestea. Nu vă temeți de spălarea cărnii, gustul acesteia în final va fi unul delicios!

Vom trece apoi să pregătim marinada în care vom pune bucățile de carne. Vom adăuga uleiul, jumătate din cantitatea de usturoi pe care l-am curățat și l-am mărunțit fin, cimbru, puțin piper, ardei, șase boabe de coriandru și 5 bobițe de ienibahar. Toate acestea ar trebui să fie proaspăt măcinate ca să se întrepătrundă mai bine și să fie mai aromate!

Nu vom pune acum sare în marinada noastră, deoarece sarea pătrunsă în adâncime tinde să deshidrateze carnea, iar noi ne dorim bucăți de carne fragede și suculente, în niciun caz uscate și greu de servit! Vom unge cu această marinadă bucățile de carne pe toate părțile și le vom lăsa să se întrepătrundă peste noapte.

Dacă nu le puteți lăsa peste noapte, asigurați-vă că le puteți lăsa măcar o oră la marinat înainte de a le pune pe grătar.

După aceea, vom aprinde grătarul și vom înteți focul până când ajunge la intensitatea dorită. În acest timp, se presară puțină sare peste bucățile noastre fragede de carne. Nu le vom lăsa mai mult de o jumătate de oră cu sarea presărată pe deasupra.

Apoi, când grătarul este destul de încins, îl vom unge bine cu o bucată de slană până când va începe să sfârâie. Vom pune apoi bucățile de carne pe grătar și le vom lăsa câte patru minute pe fiecare parte, ca să se gătească în mod corespunzător.

Puteți ajusta acest timp în funcție de cât de bine gătită doriți să fie carnea. Mie nu îmi place să fie în sânge, așa că o las mai mult timp până o întorc. Restul de usturoi mărunțit care ne-a rămas va fi folosit pentru a pregăti un mujdei delicios, prin care vom trece bucățile fragede de carne odată ce vor fi gata.

Aveți grijă să nu întoarceți bucățile de carne de mai multe ori pe grătar, deoarece se vor usca și vor deveni mai greu de servit. În niciun caz nu vom face crestături la suprafața acestor bucățele de carne și nici nu este necesar să le bătătorim cu ciocănelul de șnițele, pentru că se vor usca multe prea tare. Vă veți putea da seama cu ușurință atunci când bucățile de carne trebuie întoarse, deoarece carnea își schimbă culoarea, se albește și se desprinde singură de pe grătar.

Cum se servesc pizdulicele 

Acum bucățelele noastre fragede și suculente de carne sunt gata! Le servim cât sunt calde, alături de o salată răcoroasă de vară, dreasă cu ulei, cu oțet, cu sare și piper, servite lângă o mămăligă fierbinte!

Ce gustoase și fragede sunt! Nici vorbă de carne ațoasă și uscată, marinada s-a pătruns bine iar gustul și savoarea cărnii este una nemaipomenită! 

Imediat au apărut și ochișorii curioși ai micilor pofticioși! Ei, așteptarea parcă e mai grea decât a fost această carne de preparat! După ce a fost gata și mămăliga, am pus fiecăruia câte o porție din acest preparat!

Ce bine s-a făcut! Carnea este fragedă și moale, s-a pătruns bine și nu s-a uscat, fiind gătită  numai bine! Dacă nu vă place pulpa de porc, puteți la fel de bine să căutați la măcelării bucățile acelea fragede și din carne de vită, rezultatul va fi la fel de aromat și delicios!

Noi servim acest preparat cu un sos de usturoi cu smântână și mărar, alături de cartofi copți. Ne place foarte mult această combinație, este perfectă atât pentru carne, cât și pentru cartofi. Și rondelele de cartofi s-au copt perfect, coaja a rămas puțin crocantă iar cartofii au căpătat aroma aceea perfectă pe care ne-o doream. 

Dacă nu puteți pregăti aceste bucățele de carne la grătar deoarece locuiți la apartament sau pur și simplu nu vă plac așa de tare preparatele la grătar, atunci să știți că această carne poate fi gătită și la cuptor, dar și la tigaie, fiind deosebit de fragedă chiar și prăjită!

Ce să mai insistăm, nu degeaba aceasta rețetă este una dintre rețetele mele speciale! Sper că v-a plăcut să pregătiți această rețetă de pizdulici alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți o carne la grătar fragedă, suculentă și delicioasă! Spor la gătit!

Lasă un comentariu