Piure de conopida – reteta de post, ingrediente, preparare, servire

Conopida este o legumă des evitată datorită gustului puternic, în special de cei mici. Dar ce ai zice dacă ai face un piure, care în combinație cu ingredientele potrivite, face o conopidă apreciată de toată lumea?

De-a lungul timpului s-a remarcat că această legumă este foarte benefică organismului uman, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, fiind bogată în antioxidanți și vitamina C. Ajută la scăderea în greutate, întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea sistemului digestiv. 

Te poți bucura și tu de beneficiile conopidei dacă îți prepari un piure de conopidă, pe care îl folosi și la gustări, în detrimentul sosurilor toxice din comerț.

Ingrediente piure de conopidă

  • 1 conopidă medie
  • 3 căței de usturoi
  • 1 l apă
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri de unt
  • 100 ml lapte vegetal de sau de vacă
  • un praf de nucșoară
  • sare
  • piper

Timp de pregătire: 10 minute.

Timp de gătire: 30 minute

Timp total: 40 minute.

Porții: 4.

Cum se face un piure de conopidă – Mod de preparare

Într-o oală pui apa la fiert cu un praf de sare și pregătești sita în care vei fierbe conopida la aburi. Piureul va fi mai consistent dacă gătești bucățile de conopidă la abur, comparativ cu fiertul în apă, când rezultatul fi unul mai apos.

Bucata de conopidă o cureți de frunze, de eventualele pete negre și o desfaci în buchețele. Speli conopida într-o bol cu apă rece și un praf sare, ce va ajuta la eliminarea impurităților.

După ce apa a dat în clocot, așezi sita peste aburi și pui bucățile de conopidă în ea. Le lași așa la fiert până s-au înmuiat, după care le scoți pe un platou la răcit.

Cățeii de usturoi se curăță și se dau prin presă. Dacă nu ai presă, îi poți da pe răzătoarea fină sau toca mărunt. Pentru un preparat mai aromat, îți recomand să folosești usturoi românesc. 

Într-o tigaie pui uleiul la încins la foc mic, peste care adaugi usturoiul pe care îl lași la călit până devine auriu, însă, atenție să nu se ardă. Peste usturoi pui lingurile de unt și amesteci totul până la topirea acestuia. La final torni 3 linguri de lapte peste sosul din tigaie și oprești focul.

Între timp s-au răcit și bucățile de conopidă. Piureul de conopidă îl poți face manual, folosind o furculiță sau un zdrobitor de cartofi. Pentru un proces mai scurt, poți folosi blenderul clasic sau blenderul vertical.

Conopida se pune într-un bol și începe pasarea acesteia turnând treptat lapte. La final condimentezi cu sare, piper și nucșoară, iar cantitatea de lapte o ajustezi în funcție de cum vrei să fie consistența piureului.

Cum se servește un piure de conopidă

Piureul de conopidă se servește rece pe felii de pâine sau baghete din legume. De asemenea poate să fie servită și ca garnitură alături de salate sau preparate de carne. Peste piure se pot rade diferite brânzeturi sau toca verdețuri ca mentă, ceapă verde, pătrunjel ce dau o notă de prospețime piureului. 

Lasă un comentariu