Pilaf de orez cu carne de pui – reteta traditionala 2021

Pilaful cu pui era felul meu preferat de mâncare în copilărie, însă adoram doar rețeta mamei pentru că pilaful ei mereu avea boabele întregi de orez și cumva își mențineau integritatea și se dezlipeau ușor unul de celălalt. Când am ajuns la casa mea și am început să iau gătitul în serios, nu am putut să nu o întreb care era secretul ei pentru pilaful uimitor cu care m-a obișnuit.

Așa că am decis să împărtășesc și eu la rândul meu această rețetă, în speranța că poate și alți oameni se vor bucura de pilaful cu carne al mamei la fel de mult cum mă bucur eu! Rețeta este una simplă și va trebui să vă înarmați doar cu puțină răbdare, în rest, pot spune că pilaful aproape se prepară singur. 

Deci dacă sunteți în căutarea unui alt mod de a prepara banala rețetă de pilaf, urmăriți acest articol în care voi explica pas cu pas rețeta mamei de pilaf cu carne de pui! Să începem!

Ingrediente pilaf cu pui 

Ingrediente pilaf cu carne

Ca ingrediente, nu veți avea nevoie de nimic în plus față de ce puneați de obicei atunci când preparați pilaful obișnuit. Și chiar dacă se întâmplă să nu aveți la îndemână unul dintre ingredientele de mai jos, îl veți găsi cu siguranță la cel mai apropiat magazin alimentar . Veți avea nevoie de:

 • Aproximativ un kilogram de carne de pui
 • 400 de grame orez cu bobul lung
 • O ceapă de dimensiune medie
 • Un morcov mare
 • Un ardei mic gras roșu sau jumătate de ardei gras de dimensiune medie
 • 20 de ml de ulei de floarea soarelui
 • Piper măcinat
 • Una sau două felii de ardei iute
 • Sare după gust
 • pătrunjel verde
 • de trei ori mai multă apă decât cantitatea de orez pe care o veți pune la fiert

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 40 de minute

Porții: 6-8 porții

Cum se face pilaf cu carne – Mod de preparare 

Veți începe prin prepararea cărnii de pui, pe care o veți pârli bine de tot, ca să vă asigurați că nu are tuleie sau alți fulgi pe care este posibil să-i fi scăpat. Apoi o veți porționa, tăind-o în bucățele potrivite ca dimensiune pentru o porție de pilaf cu carne și apoi o veți spăla foarte bine sub jet de apă rece.

Urmează să curățați legumele de coajă, să le spălați și să le tăiați în cubulețe mărunte. Într-o cratiță de dimensiuni potrivite, veți pune uleiul de floarea soarelui, adăugând apoi puiul. Nu veți lăsa carnea prea mult, o veți lăsa doar un pic, cât să se albească și să-și schimbe culoarea.

Când se va albi, veți scoate carnea din cratiță și veți adăuga legumele împreună cu puțină apă. Veți pune un capac deasupra acestora și le veți lăsa până când se vor înmuia.

Când vi se pare că legumele au fiert pe jumătate, veți adăuga carnea și încă puțină apă, de data această lăsându-le să fiarbă până când se vor întrepătrunde bine de tot.

Orezul îți veți spăla și îl veți fierbe separat, adăugând de trei-patru ori mai multă apă decât cantitatea de orez pe care o veți găti. Când a fiert, îl veți strecura și îl veți pune peste legumele și carnea pregătite anterior, adăugând sarea, piperul măcinat și ardeiul iute. Veți amesteca ușor ca să nu sfărâmați boabele de orez și apoi veți pune capacul și veți lăsa să fiarbă până când dă în clocot.

Când va da în clocot, veți da focul aragazului la minim și veți mai lăsa pilaful pe foc încă aproximativ 15 minute, apoi veți opri aragazul. Trebuie să lăsați pilaful să se odihnească aproximativ 20 de minute, fără să amestecați deloc în el, pentru ca orezul să se umfle și să devină pufos. Când veți servi pilaful, puteți să presărați pătrunjel tocat mărunt pe deasupra. 

Poftă bună!

Ce tip de orez alegem pentru pilaf? 

Ce tip de orez alegem pentru pilaf?

Acest aspect depinde foarte mult de preferințele fiecăruia și de ce fel de mâncare urmează să preparați, fiind o diferență uimitoare între pilaf și risotto, atât cât vorbim despre tipul de orez folosit, dar și despre tehnica de preparare.

Pentru risotto, nu veți folosi orezul lung în niciun caz, veți căuta să folosiți orez cu bob mare care se umflă treptat. Risotto include călirea boabelor de orez, particularitate pe care nu o vom întâlni atunci când preparăm pilaf.

În cazul pilafului, însă, vom căuta orezul lung și ascuțit,pentru că ne dorim să obținem un orez care nu își pierde integritatea și se desparte ușor bob cu bob. Unele gospodine spală orezul în mai multe ape pentru a se descotorosi de cantitatea în plus de amidon și îl lasă și la înmuiat în apă cel puțin o oră și jumătate. Astfel, se va obține un preparat gustos din orez bob cu bob, îmbinând armonios aroma legumelor cu savoarea și gustul inegalabil dat de carnea de pui.

Gătirea ingredientelor pentru pilaf de orez

Gătirea cărnii de pui este pasul cel mai important în prepararea pilafului, deoarece legumele vor fi gătite în același ulei în care au fost lăsate la înăbușit inițial bucățile de carne de pui. Carnea de pui nu necesită un timp îndelungat de gătire.

Apoi, veți adăuga pe rând morcovii și după 15 minute, deoarece morcovul are o consistență tare și necesită mai mult timp de gătire, puteți adăuga și celelate legume care vor fi gata mult mai repede.

Putem să spunem încrezători că fără să adăugăm orezul, rețeta aduce un pic cu o tocăniță gustoasă de pui cu legume, lipsesc doar cartofii pe care îi putem adăuga fără probleme. Veți lăsa ingredientele la fiert până când vor fi pe jumătate gata, urmând apoi să adăugăm din nou carnea de pui în compoziție.

Când se adaugă orezul celorlalte ingrediente?     

Când se adaugă orezul celorlalte ingrediente?

Orezul fiert se va adăuga abia la sfârșitul rețetei. Sunt două moduri în care puteți proceda, fie fierbeți orezul separat, adăugând de trei sau patru ori mai multă apă decât cantitatea de orez sau îl adăugați crud la suprafața compoziției preparată anterior, nivelându-l uniform.

Dacă preferați să îl fierbeți înainte, veți avea nevoie de un alt recipient în care veți pune orezul și apa, alături de puțină sare. Îl veți lăsa să fiarbă până când va fi pe jumătate făcut, apoi îl veți scurge de apă și îl veți adăuga compoziției preparate anterior. Eu de obicei procedez în acest mod în cazul în care am uitat să las orezul la înmuiat și nu am reușit să îl spăl în mai multe ape, deoarece își va lăsa o cantitate importantă de amidon în apa pe care o vom scurge.

În cazul în care ați lăsat orezul la înmuiat timp de o oră jumătate și l-ați spălat prin mai multe ape, atunci îl puteți adăuga crud la suprafața compoziției preparate anterior.

Veți folosi coada unei linguri pentru a crea niște găuri în stratul de orez care să îi permită sosului să urce deasupra acestuia atunci când fierbe. Veți adăuga puțină apă fierbinte, doar cât să acopere orezul. Dacă veți proceda în acest fel trebuie să aveți în minte faptul că nu trebuie să amestecați deloc, orezul trebuie să se gătească la abur, iar orice amestecare pe lângă faptul că strivește bobul de orez, alterează și structura preparatului.

Veți pune un capac deasupra cratiței și apoi veți da aragazul la foc mic. Pilaful preparat în acest fel necesită aproximativ 20-25 de minute pentru a fi gata. La sfârșit veți putea observa cum orezul s-a umflat și a absorbit lichidele din cratiță. 

Cum se servește pilaf cu carne

Cum se servește pilaf cu carne

Dacă ați avut răbdare ca să ajungeți până aici, atunci este timpul să vă bucurați de roadele muncii dumneavoastră! Veți amesteca ușor în pilaf și vă veți pregăti să îl serviți. Pentru plating, puteți folosi pătrunjel tocat mărunt ca să ornați pilaful.

Pilaful dumneavoastră cu legume și carne de pui va fi un succes instant mai ales când aveți oaspeți. Boabele nu sunt deloc lipite unele de celelalte, iar pilaful nu este deloc uleios și grețos. Orezul va rămâne lung și ascuțit, carnea de pui va fi fragedă și suculentă, iar legumele vor părea de parcă au fost gătite la abur!

Pe lângă acest pilaf cu legume și carne de pui veți putea adăuga fără probleme ca garnitură o salată asortată răcoroasă de legume, pe care o veți drege cu sare, piper, ulei și oțet după gusturile și preferințele dumneavoastră. Puteți apela de asemenea la o salată mai simplă, de varză sau la renumitele murături care cu siguranță își vor găsi perechea lângă pilaful preparat urmând această rețetă!

Vă veți uimi invitații cu priceperea și dibăcia dumneavoastră în bucătărie, fără să irosiți ingrediente prețioase, deoarece vă garantăm că pilaful cu carne nu va apuca răsăritul zilei! Această rețetă se prepară foarte ușor, puteți adăuga orice legume doriți dumneavoastră fără nicio problemă, personalizând rețeta pe care v-am prezentat-o după gusturile dumneavoastră. Am întâlnit versiuni care includeau chiar și mazăre și boabe de porumb!

Sper că nu ați întâmpinat dificultăți în prepararea acestei rețete de pilaf cu carne și sper că și dumneavoastră v-a placut la fel de mult ca și mie!

Lasă un comentariu