Pilaf de orez cu legume simplu – reteta de post, traditionala

Cu siguranță mulți dintre noi am crescut cu tradiționalul pilaf, făcut de părinții și bunicii noștri. Acest preparat al copilăriei îndrăgit de toată lumea, poate fi pregătit chiar de tine

Știai că orezul are multiple proprietății cum ar fi ajutor în digestie și ameliorează tensiunea? De asemenea este un super aliment în a furniza organismului energie pentru întreaga zi.

Ce zici de o rețetă simplă și rapidă de pilaf de orez cu legume, pe care să o prepari chiar tu? Ai nevoie doar de câteva legume și în mai puțin de o oră ai gătit un pilaf sănătos și gustos.

Ingrediente pilaf

– 250 grame orez

– 800 ml apă

– 3 roșii medii

– 2 cepe albe medii

– 3 căței de usturoi

– 2 morcovi

– 2 ardei kapia

– 2 linguri ulei 

– 1 cubuleț de legume pentru supă

– o bucată mică de țelină

– o legătură de pătrunjel

– boia de ardei dulce

– sare

– piper

Timp de pregătire: 15 minute.

Timp de gătire: 30 minute.

Timp total: 45 minute.

Porții: 6.

Cum se face un pilaf – Mod de preparare

Primul pas este de a spăla de mai multe ori orezul în apă rece, până când apa rămâne curată. De regulă aleg orezul alb cu bob rotund, dar poți opta pentru orice tip de orez.

Cepele le cureți și le toci cât mai mărunt posibil. Usturoiul este curățat și el și dat prin presă sau pe răzătoarea mică.

Ardeii se curăță, se spală și toacă cubulețe mici. Morcovii și rădăcina de țelină se curăță și se dau pe răzătoarea mare. 

Într-o cratiță sau tigaie adâncă de tip wok, pui uleiul de floarea soarelui la încins, în care se va căli la foc mediu ceapa până devine aurie. Peste ceapă se adaugă ardeii, morcovii și țelina, pe care le lași la călit pentru alte câteva minute, amestecând totul cu o lingură de lemn. 

Roșii se spală și se toacă cubulețe, urmând a fi adăugate în tigaie peste restul legumelor. Dacă nu ai roșii proaspete, poți folosi roșii la conservă. Condimentezi totul cu sare, piper și boia de ardei dulce după gust.

Orezul scurs se adaugă peste legumele din tigaie și se călește timp de două trei minute. Peste orez adaugi apa, cubulețul de legume și acoperi vasul un capac, lăsând totul fiert la foc mic, până scade apa. Dacă mai e nevoie, poți completa cu apă fierbinte în timpul gătirii.

Legătura de pătrunjel se spală și se toacă foarte mărunt. Aceasta va fi adăugată peste orez la finalul preparării, după ce focul s-a stins.

Cum se servește un pilaf

Un pilaf se servește simplu, cald, cu o salată de verdețuri, sau salată de roșii, castraveți, ceapă și ridichi. Pe timpul iernii se preferă consumul cu murături.

Pilaful poate și o garnitură lângă carne preparată sub diverse forme, grătar, friptură sau la cuptor. În perioadele de post pilaful este servit alături de garnituri precum șnițele de soia, legumele la grătar sau abur și chifteluțele de legume.

Lasă un comentariu