Pepeni murati moldovenesti – Reteta harbuz, Ingrediente, Preparare

Cu siguranță ați auzit de gogonele murate, castraveți murați, conopidă și gogoșari, însă ce spuneți de pepenii murați? Crocanți, bine sărați și acrișori, textura acestor murături a uimit toți invitații pe care i-am avut! 

Există două metode de preparare a saramurii pentru a pune la murat pepenii, fie o vom pregăti la rece, fie la cald. Eu tind către cea care presupune fierberea saramurii pentru puțin timp, deoarece aceasta nu necesită vânturare, însă le voi explica pe amândouă, astfel încât să puteți alege pe care doriți să o folosiți.

Puteți pregăti pepenii murați în mixuri de murături sau separați față de alte soiuri, însă oricum o să procedați, o să vedeți că și procesul de pregătire ai acestora este destul de asemănător cu cel de pregătire al murăturilor obișnuite, însă sunt câtiva pași adiționali de care ar fi bine să țineți seamă. De aceea, astăzi o să vă arăt cum se pregătesc pepenii murați, explicând rețeta pas cu pas! Să începem!

Ingrediente pepeni murati 

Pentru a pregăti rețeta de pepeni murați, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Câțiva pepeni de dimensiuni mici, cu coaja ceva mai tare
  • Mărar 
  • Țelină
  • Hrean
  • Usturoi
  • Ardei iute
  • Sare specială pentru murături fără iod
  • Boabe de muștar
  • Felii de morcov
  • Foi de dafin

Timp de pregătire o oră

Timp de gătire:

Timp total: o oră

Porții: o porție

Cum se fac pepenii murati – Mod de preparare 

Vom începe prin a curăța bine suprafața pepenilor, pentru a înlătura eventuale urme de pământ sau alte impurități. Trebuie să îi lăsăm de asemenea la uscat înainte să ne ocupăm de ei.

Cât se usucă aceștia, noi vom pregăti borcanele în care vom pune pepenii la murat. Vă recomand să folosiți fie borcane noi, fie să le sterilizați neapărat înainte de a pune pepenele la murat, întrucât aceasta este cea mai sigură metodă de a știi că nu formează floare la suprafață.

Vom așeza pe fundul borcanelor frunzele de țelină, florile uscate de mărar și hreanul tăiat în fâșiuțe. Hreanul și ardeiul pe care le vom adăuga au rol de a păstra murăturile cât mai crude, astfel încât să devină crocante și delicioase. Nu le putem omite sub nicio formă!

După ce am pus aceste ingrediente, vom așezat cât mai comprimați pepenii verzi. În spațiile care rămân, puteți adăuga alte tipuri de murături, eu de exemplu am pus felii de morcovi și căței de usturoi, hrean și câteva gogonele. Oricum vom ține pepenii la murat, e păcat să nu ne folosim de spațiu!

Când am reușit să așezăm și pepenii, vom adăuga câțiva căței de usturoi deasupra acestora, ardei iute și alte flori uscate de mărar, foi de dafin, boabe de piper, boabe de muștar, puteți pune chiar și cimbru uscat pentru un plus de aromă! 

Acum este momentul să pregătim saramura pe care o vom adăuga amestecului. Saramura se va face respectând proporția de 25 de grame de sare specială pentru murături, neiodată, la un litru de apă. Sarea aceasta se găsește de cumpărat la săculeți de 3 sau 5 kilograme și este specială pentru murături, nu le înmoaie și rămân crocante.

Pentru amestecul nostru intră aproximativ 5L de apă, dar eu pregătesc saramura în găleată de 10L, adăugân 250 de grame de sare și amestecând cu mâna. Este necesar să punem saramura pentru puțin timp pe focul aragazului, până când va începe să fiarbă. O vom lăsa pentru aproximativ 10 minute de când începe să fiarbă.

Ca să nu se spargă borcanul de la șocul termic provenit din turnarea amestecului clocotit, va fi necesar să punem un obiect de metal sub borcanul nostru. Vom turna saramură până la buza de sus a borcanelor și le vom lăsa fără capac până a doua zi. Le puteți acoperi cu un prosopel sau cu un un tifon ca să nu intre praf sau musculițe.

A doua zi, vărsăm, dacă este necesar, puțin din cantitatea de saramură din borcane pentru a face loc unor greutăți. Pepenele tinde să plutească la suprafața saramurii, de aceea este necesar să adăugăm greutăți în borcane, ca să ne asigurăm că aceștia vor sta în saramură și se vor mura uniform. Puteți să folosiți o farfuriuță sau o piatră pe care ați spălat-o bine înainte.  

Ca regulă generală, la fundul borcanelor se pun pepenii mai mari, care se murează mai greu. Puteți să puneți și frunze de vișin în borcane dacă aveți, aduc și ele un plus de savoare preparatului. Bunicii puneau pe vremuri busuioc murăturilor, ca să țină sub control zeama și să nu își schimbe consistența.

Dacă borcanele pe care le aveți sunt mai mici atunci puteți să porționați pepeneii în felii, în așa fel încât să încapă în  borcanele pe care le aveți.  Datorită faptului că am folosit saramură la cald, putem acum să închidem borcanele și să le sterilizăm la bain marie.

Oala în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înaltă decât acestea, iar la baza acestuia se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să acopere borcanele, apoi se pune un prosop deasupra lor și le veți lăsa încă o zece minute pe focul aragazului din momentul în care apa va începe să fiarbă.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Rezistă foarte bine chiar și un an!

Dacă preparați saramura la rece, atunci este necesar să o vânturăm zilnic în prima săptămână. Acest proces se realizează turnând saramura din borcanele în care este pusă inițial într-un alt recipient, apoi înapoi în borcan de trei sau patru ori. În acest fel, saramura se aerisește și nu capătă o consistență de fluid sau nu băloșește așa cum spuneau bătrânii noștri.

După o săptămână, verificăm dacă s-au murat și apoi închidem borcanele. Acest proces durează și în funcție de temperatura de afară, dacă e mai cald durează cam o săptămână, dacă este în sezonul rece, poate dura chiar și două săptămâni.

Cum se servesc pepenii murati 

Vai, dar ce mozaic frumos se vede în borcan! Pepenii murați arată senzațional, sunt crocanți și gustul dulceag este cel care îi fac murăturile mele preferate! La mine în gospodările, pepenii murați se consumă primii!

Îi servim în mixuri de murături, alături de gogonele, castraveciori murați, morcovi și gogoșari sau separat, în borcane care conțin doar pepeni murați și poate, câteva bucăți de morcov care să umple spațiile libere dintre pepeni. 

Merge de minune serviți alături de garniturile de orez cu carne, mâncărurile de legume care au un gust mai dulceag, preparatele la cuptor cum ar fi peștele mai gras sau carnea de rață, savoarea acestor preparare se completează perfect cu pepenii murați serviți alături!

Sper că pepenii murați vor deveni una dintre rețetele pe care le veți pregăti în fiecare toamnă, alături de celelalte murături. Deși nu este foarte populară în rândul gospodinelor, această rețetă de pepeni murați este una foarte asemănătoare cu cea a castraveților murați cu sare neiodată, grunjoasă. Saramura poate fi pregătită fie la cald, iar borcanele pot fi sterilizate imediat după turnarea acesteia, fie la rece, urmând să vânturăm zeama murăturilor timp de o săptămână!

Vă doresc spor la gătit și sper că veți reveni cu dragă inimă la această rețetă de pepeni murați!

Lasă un comentariu