Pastrama de porc – reteta muschi afumat, ingrediente, preparare

Mușchiul de porc afumat este unul dintre mezelurile noastre preferate, însă știm cât de periculos este consumul acestuia din comerț. De obicei, mezelurile conțin conservanți, tot felul de coloranți chimici și e-uri pentru a fi mai atractive și pentru a rezista cât mai mult pe rafturile magazinelor. Toți acești aditivi ne afectează sănătatea și fizicul.

Acesta este principalul motiv pentru care noi ne-am decis să ne pregătim singuri mezelurile, urmând rețete consacrate, vechi de sute de ani și transmise din generație în generație. A devenit o tradiție pentru familia mea să pregătească mușchi de porc afumat în sezonul rece, o tradiție cu care ne mândrim!

Așa că astăzi o să vă prezint rețeta noastră specială de mușchiuleț de porc afumat, pas cu pas pentru ca și dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră să vă puteți bucura de mezeluri curate, făcute în casă!

Ingrediente muschi de porc afumat 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Aproximativ 2 kg de mușchiuleț de porc (4 bucăți)

Pentru mixul de condimente:

 • Trei lingurițe de piper alb măcinat
 • Trei lingurițe de piper negru măcinat
 • Cinci lingurițe de coriandru
 • Șase lingurițe de cimbru
 • linguriță de măghiran
 • linguriță de nucșoară
 • Zece frunze de dafin
 • Șase lingurițe de boia de ardei dulce
 • Una sau două lingurițe de boia iute, după preferințe
 • Douăzeci de lingurițe de sare
 • 150 de grame de usturoi

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire:

Timp total: o oră

Porții: 4 porții

Cum se face un muschi de porc afumat – Mod de preparare 

Cum se prepara condimentele pentru pastrama?

Pentru această rețetă este necesar să măcinăm toate ingredientele pentru baiț. Eu am folosit un blender, însă puteți folosi și un aparat special de măcinare, o rășniță electrică pentru acest proces. Vom adăuga sarea la sfârșit, iar aceasta trebuie să fie neapărat sare neiodată, grunjoasă, același tip de sare care se folosește și pentru murăturile pregătite în casă.

O linguriță din amestecul de condimente se va amesteca cu o linguriță de sare. Acest tip de sare se găsește în săculeți de 5 kilograme și ar trebui să vă ajungă și pentru murături.

Cum se leaga carnea de muschiuletul de porc afumat? Cum se monteaza pastrama de casa? 

Vom începe pregătirea cărnii prin curățarea acesteia și aducerea bucăților de mușchiuleț într-o formă corespunzătoare, înlăturând bucățile care atârnă. Nu vom curăța carnea de grăsime, pentru că mușchiulețul de porc este o parte care oricum nu conține foarte mare procent de grăsime.

Căutăm să avem bucăți groase de carne, mari, astfel încât să se usuce mai greu și să rămână fragezi și suculenți pentru un timp mai îndelungat.

Vom avea nevoie de un recipient de dimensiuni potrivite astfel încât să ne încapă toate bucățile de mușchi. Vom pune o treime din cantitatea de condimente pe bucățile de carne, masându-le bine pe toate părțile, apoi le vom unge cu 50 de grame din usturoiul mărunțit.

Vom pune acest recipient vreme de o zi la rece, fără să îl acoperim. Eu, de exemplu, le-am lăsat în garaj, după ce m-am asigurat că nu intră animale sau insecte acolo. Temperatura la care trebuie să stea aceste trebuie să fie între 2 grade Celsius și 4 grade Celsius.

A doua zi vom scoate bucățile și le vom adăuga o jumătate din mixul de condimente rămase, ungându-le apoi cu 50 de grame din usturoiul mărunțit din nou. După acest pas, le vom pune din nou pentru alte 24 de ore la rece.

A treia zi și a patra zi le vom scoate și le vom verifica să aibă o cantitate corespunzătoare de condimente pe toate părțile, inclusiv pe laterale. Dacă observăm că s-au absorbit pe o parte, vom suplimenta în acel loc, ungând cu mirodenii și usturoi. Le vom lăsa din nou pentru 24 de ore la rece.

În a cincea zi, vom lua mușchiuleții și, cu ajutorul dosului unui cuțit, vom rade condimentele de pe suprafața acestora astfel încât să prindă mai bine fumul. Puteți să și spălați mușhiulețul, însă fumul nu prinde bine pe suprafața udă, iar gustul condimentelor va dispărea.

Acum este momentul în care vom lega bucățile de mușchi de porc, doi câte doi, de la un capăt la celălalt, legați unul de altul. Legați în cel puțin trei sau patru locuri, astfel încât să ne asigurăm că nu se vor desface. După ce am realizat acest pas, este timpul să îi lăsăm puțin la zvântat peste noapte, atârnați într-un loc rece, în cazul meu, în garaj.

A doua zi vom începe să afumăm bucățile de mușchiuleț. Vom folosi doar fum rece, câte două sau trei ore pe zi, timp de trei sau patru zile. Puteți folosi lemn de fag, de brad sau de pomi fructiferi pentru a spori aroma mezelurilor.

Aveți grijă să nu puneți mezelurile sub foc direct, deoarece se vor usca foarte tare. Fumul trebuie să fie rece, iar mezelurile nu trebuie mutate din afumătoare, doar rotite, astfel încât să ne asigurăm că se vor afuma uniform pe toate părțile. Eu le afum la afumătoarea din curtea casei, construită de tatăl meu.

Cum se aerisesc mezelurile dupa fum? 

Este cunoscut faptul că marii măcelari lasă mezelurile la aerisit după ce au fost afumate. Poate că vă întrebați de ce este necesar acest pas, ei bine, răspunsul este destul de simplu, mezelurile tind să prindă un gust înțepător de la fum, așa că este nevoie să le lăsăm cel puțin 24 de ore la aerisit într-un loc răcoros și bine aerisit.

După trei zile, mezelurile noastre sunt gata de consumat! Ce culoare frumoasă au prins de la lemnul de măr roșu pe care l-am folosit pentru afumătoare, ce culoare vie și obținută natural, fără coloranți chimici periculoși!

La noi acești mușchiuleți dispar imediat din cămară odată ce sunt gata! Feliile subțiri de mușchiuleț de porc sunt consumate fie ca aperitive, fie în sandwichuri, fie la micul dejun cu unt! Ce gust minunat au!

Cum se pastreaza muschiuletul de porc afumat? 

Din cauza faptului că la mine în familie se consumă foarte repede și sunt preparați de obicei pe timp de iarnă, eu îi țin atârnați în cămară. Rețineți că mușchiuleții nu pot fi ținuți un timp îndelungat în cămară deoarece se vor usca foarte tare și vor căpăta o consistență dură ce îi va face greu de consumat.

Dacă știți că nu o să se consume așa repede, cea mai sigură soluție ca să se păstreze fraged este să congelați mușchiulețul de porc imediat după ce a fost aerisit. Puteți să îl porționați frumos și să îl ambalați în pungi de plastic etichetate, apoi să îl puneți la congelator.

Cum se serveste un muschi de porc afumat 

Posibilitățile sunt nelimitate când vorbim de modurile de servire a mușchiulețului de porc afumat! În primul rând, acesta este un preparat extraordinar pentru a vă impresiona invitații cu mezelurile dumneavoastră preparate în casă, fără conservanți și coloranți, atent condimentat și pregătit!

Nu multă lume se îndeletnicește cu pregătirea mușchiulețului afumat în casă, deoarece este un proces destul de îndelungat în care trebuie să fiți atenți la etapele de pregătire. Însă, vă promit că merită, gustul mușchiulețului de porc afumat obținut cu ajutorul acestei rețete este unul excepțional și nu seamănă cu nicio altă alternativă din comerț, fiind de asemenea și un preparat natural și fără chimicale!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de mușchi de porc afumat alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți deliciosul și aromatul mușchiuleț de porc afumat din nou!

Lasă un comentariu