Cele mai delicioase paste cu ton – reteta italiana cu spaghete sau penne

Pastele sunt printre cele mai versatile preparate culinare. Mesele cu gătite pe bază de paste sunt foarte sățioase și apreciate. 

Știai că în toată lumea se găsesc peste 600 de tipuri de paste? Acestea au diferite forme și culori, oferind o gamă variată pentru alegerea pastelor potrivite gusturilor dumneavoastră. 

În rândurile ce urmează vă prezint o rețetă rapidă și delicioasă de paste cu ton. Se pretează atât pentru un prânz scurt, dar și pentru cină. Pastele cu ton sunt un fel de mâncare ce se prepară foarte rapid, cu ingrediente accesibile, ideale pentru momentele când timpul alocat bucătăriei este limitat.

Ingrediente paste cu ton

Ingrediente paste cu ton
  • 400 grame paste pene sau de orice tip
  • 200 grame ton nemărunțit în suc propriu sau ulei de măsline (depinde de conservă)
  • 2 ouă fierte
  • 3 linguri ulei de măsline
  • o ceapă albă medie
  • o cutie de roșii pasate de 250 grame
  • sare, piper
  • frunze de oregano proaspăt sau uscat

Timp de pregătire: 5 minute.

Timp de gătire: 20 minute.

Timp total: 25 minute.

Porții: 2.

Cum se fac paste cu ton – Mod de preparare

Cum se fac paste cu ton – Mod de preparare

Primul pas este de a fierbe pastele pene în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe pachet. În timpul în care fierb pastele, se pregătesc sosul și tonul.

Într-o tigaie se pun cele 3 linguri de ulei de măsline la încins, în care se adăugă ceapa albă tocată cât mai fin. Intensitatea focului este setată la flacară mică și ceapa se amestecă în continuare până prinde o culoare aurie, cu atenție să nu se ardă.

După ce ceapa s-a calit, se mărește focul și se adaugă conținutul cutiei de roșii. Se amestecă cu sare și piper pentru a fierbe 5 minute. În acest timp se pun și ouăle la fiert.

Este momentul tonului să intre în scenă, scurs de sucul din conservă, fiind adăugat peste sosul din tigaie. Se amestecă totul și se acoperă cu un capac pentru a fierbe timp de alte 5 minute. 

După ce pastele au fiert, se strecoară de apă și se clătesc sub un jet de apă rece, urmând a fi turnate peste sos. Se îmbracă penele în sosul de roșii cu ton din tigaie, iar deasupra se adaugă feliile de ou fiert. 

Ultimul retuș este adăugarea frunzelor de oregano. În cazul în care aveți frunze proaspete, acestea vor da o aromă de prospețime pastelor. Dacă aveți oregano uscat, îl adăugați spre sfârșitul timpului de fierbere a sosului de roșii.

Cum se servesc paste cu ton

Pastele cu ton se servesc calde, iar dacă sosul este prea dulce, un strop de suc de lâmăie va atenua din dulceață. Iubitorii de brâzeturi pot adăuga și puțin parmezan ras deasupra.

Pentru un plus de vitamine, pastele se pot servi și cu buchețele de brocoli fierte la aburi și trase la tigaie cu puțină sare și pipier. O alta idee de servire sunt feliile de roșii uscate și marinate în ulei de măsline, ce vor întregi aromele unui preparat meditereanean.

Lasă un comentariu