Cele mai bune paste cu fructe de mare – reteta spaghete cu sos de rosii

Anul acesta a fost mai dificil pentru fiecare dintre noi și nu ne-am mai putut bucura de concediile pe care obișnuiam să le avem în alți ani, nici la mare, nici la munte, sănătatea noastră fiind o prioritate pentru noi toți.

Însă cine a spus că nu putem încerca să aducem sentimentul unui răsfăț și a unei vacanțe bine-meritate chiar în confortul propriei case? De aceea, am pregătit astăzi pentru dumneavoastră o rețetă ceva mai exotică, însă deloc dificil de pregătit! Dacă sunteți una dintre persoanele cărora le place să experimenteze în bucătărie, această rețetă este făcută pentru dumneavoastră!

Astăzi vom pregăti împreună delicioasele paste cu fructe de mare, o rețetă foarte simplă și foarte ușor de preparat care vă va duce rapid cu gândul la zilele de concediu pe litoral! Să începem!

Ingrediente paste cu fructe de mare 

Ingrediente paste cu fructe de mare

Pentru a pregăti această rețetă de paste cu fructe de mare, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un pachet de spaghete cu grâu
  • Aproximativ un kilogram de scoici vii vongole sau amestec vongole și midii
  • jumătate de kilogram de creveți curățați
  • 100 ml vin alb
  • 3 căței de usturoi
  • 25 de ml ulei de măsline 
  • Aproximativ 400 de grame roșii coapte, decojite de pieliță
  • 10-15 roșii cherry
  • Ardei iute după gust
  • Câteva fire de pătrunjel verde proaspăt tocate
  • Sare
  • Piper

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: o oră și un sfert

Porții: 5-6 porții

Cum se face paste cu fructe de mare – Mod de preparare 

Cum se pregatesc scoicile pentru pastele cu fructe de mare? 

Vom începe prin a spăla bine de tot scoicile cu ajutorul unei perii, sub un jet de apă rece. Acestea pot avea tot felul de alge și nisip prinse de cochiliile lor și este necesar să le îndepărtăm înainte de a trece mai departe. 

Acum, puteți proceda în două variante, fie veți pune direct scoicile la fiert și nu va mai fi nevoie să le adăugați sare sau alte condimente însă veți risca să mai conțină nisip în interior sau le veți lăsa aproximativ o jumătate de oră în apă rece, iar nisipul din interiorul acestora va fi filtrat în mod natural. Odată cu nisipul, va dispărea și cantitate de sare pe care o rețin scoicile în mod natural din apa de mare sărată, deci va trebui să le adăugați mai multă sare la gătire.

Cum se gatesc scoicile pentru pastele cu fructe de mare? 

Cum se gatesc scoicile pentru pastele cu fructe de mare?

Vom trece apoi la gătirea scoicilor. Vom lua o cratiță de dimensiuni potrivite în care vom adăuga aproximativ o jumătate de litru de apă și vinul alb. Dacă ați ținut scoicile în apă rece, veți adăuga și sare.

Vom pune scoicile în această cratiță și le vom găti la foc mare, acoperind cratița cu un capac. Când vor începe să fiarbă, acestea se vor deschide. Vom mișca cratița un pic în stânga și în dreapta și vom îndepărta capacul. Cu ajutorul unui spumar, vom lua scoicile care s-au deschis.

Nu este necesar să gătim scoicile mai mult timp, pentru că vor deveni greu de servit, întărindu-se și căpătând o textură gumată pe care nu ne-o dorim. Cele care nu s-au deschis vor fi aruncate, înseamnă că erau moarte.

Nu aruncați apa în care au fiert scoicile, acest lichid ne va trebui la asezonarea spachetelor. Îl vom fierbe până când a scăzut la jumătate din cantitatea inițială, apoi îl vom trece printr-o sită și îl vom pune, momentan, într-un recipient separat.

Din scoicile pe care le-am pregătit au rămas cam 3-4 care nu s-au deschis. Îmi place să le pregătesc în acest fel, pentru că știu exact cât de proaspete sunt față de atunci când le cumpărăm în mixuri gata curățate și congelate. De asemenea, scoicile proaspete au o aromă mult mai puternică decât cele congelate și decongelate apoi pentru gătire.

Cum se fierb pastele cu fructe de mare? 

Vom trece acum la pregătirea pastelor noastre. Vom avea nevoie de o oală de 5 litri în care vom pune apă rece și o vom pune la fiert. În momentul în care apa va începe să fiarbă, vom adăuga puțină sare, amestecăm viguros, apoi vom adăuga spaghetele noastre.

De obicei, este bine să verificăm ambalajul produsului pe care îl folosim, deoarece acesta ne indică timpul necesar pentru a fierbe spaghetele. Pe cele pe care le-am folosit eu, scria 8 minute timp de fierbere, așa că le am fiert doar șase minute, urmând să fie gata când vom pregăti tot preparatul.

Este bine să le lăsăm să fiarbă puțin și în sosul pe care urmează să îl pregătim, deoarece își vor trage aromă și vor deveni savuroase și aromate.

Cum se pregăteste sosul pentru pastele cu fructe de mare? 

Cum se pregăteste sosul pentru pastele cu fructe de mare?

Pentru sos, vom avea nevoie de un wok sau o tigaie mai mare. Vom adăuga uleiul de măsline și vom căli cățeii de usturoi, așa cum sunt ei, întregi. Vom realiza acest proces la foc mic, fără să lăsăm uleiul la încins în prealabil, deoarece altfel vor căpăta un gust puțin amărui. 

Când veți observa că usturoiul va începe să se rumenească și va căpăta o culoare aurie pe o parte, atunci este momentul să îl întoarcem. Acum vom adăuga și roșiile cherry, așa întregi, în amestec. După ce usturoiul s-a rumenit pe ambele părți, îl vom scoate din tigaie, având grijă să nu se ardă ca să nu dea gust amar preparatului nostru.

Acum este momentul să adăugăm roșiile noastre coapte și curățate de coajă, tocate în cubulețe mici, mărunte. Vom lăsa acest amestec să dea în clocot și vom scoate roșiuțele cherry din acesta.

Mai țineți minte acea zeamă pe care am strecurat-o și am pus-o deoparte? Acum este momentul ei de strălucire și o vom turna peste amestecul nostru din tigaie, lăsând întregul amestec să fiarbă încă 5 minute în clocot.

Cum se gatesc crevetii pentru pastele cu fructe de mare? 

Adăugăm și creveții curățați și decorticați în sosul nostru de roșii. O să vedeți ce culoare minunată o să prindă și aceștia, un roz minunat și apetisant! Creveții au nevoie doar de trei minute ca să fie gata, deci îi vom adăuga în amestec, îi vom întoarce de pe-o parte pe cealaltă și apoi îi vom scoate din sos, păstrându-i la cald.

Cum se finalizeaza pastele cu fructe de mare cu sosul? 

Cum se finalizeaza pastele cu fructe de mare cu sosul?

Când au trecut cele șase minute (în cazul meu, în cazul dumneavoastră va fi timpul de fierbere recomandat pe ambalaj – 2 minute), vom lua spaghetele și le vom scurge de apă cu ajutorul unei strecurători.  

Acum este momentul să asezonăm sosul nostru de roșii, îl vom gusta și îi vom adăuga condimentele după preferințele nostre, sare, pieperul și ardeiul iute. Vom pune apoi spaghetele în sosul de roșii pregătit și vom amesteca viguros astfel încât să se înglobeze sosul în spaghetele pe care le-am pregătit.

Le vom lăsat un minut să fiarbă în clocot alături de sos, apoi vom adăuga și scoicile pregătite anterior și creveții. Amestecăm ușor, cu grijă să nu strivim preparatul și le vom mai lăsa pe focul aragazului încă un minut! Apoi sunt gata, pastele nostre cu fructe de mare sunt acum gata!

Poftă bună!

Cum se servesc paste cu fructe de mare 

Cum se servesc paste cu fructe de mare

Mie îmi plac la nebunie aceste paste cu fructe de mare servite fierbinți, imediat cum am terminat de gătit! Pur și simplu le pun în farfurii puțin adânci, arânjez câteva roșii cherry pe deasupra lor, presar puțin pătrunjel tocat mărunt și fin și gata, masa este servită!

Pastele cu fructe de mare sunt un preparat exotic, ușor de pregătit, care ne duce cu gândul imediat la concediile noastre răcoritoare în mijlocul verii! Deși anul acesta nu ne-am putut bucura de aceste concedii în deplină siguranță, de pastele cu fructe de mare ne putem bucura liniștiți în confortul propriei locuințe!

Eu vă recomand să le serviți cât sunt proaspete, pastele cu fructe de mare nu sunt făcute pentru a putea fi păstrate mult timp la frigider. Este de preferat să le consumați cât sunt fierbinți, abia luate de pe foc sau în cel mai scurt timp posibil, ca să evităm apariția toxiinfecțiilor alimentare care pot apărea de la preparatele din pește.

Puteți să tăiați și o lămâie și să stoarceți puțin suc de lămâie pe deasupra pastelor cu fructe de mare! Vă asigur că vor deveni rapid un preparat la care vă veți întoarce cu drag, fiind atât de aromat și de gustot. Puteți folosi și scoici congelate și gata curățate, însă gustul acestor paste nu va fi la fel.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de paste cu fructe de mare alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest fel de mâncare delicios! Pastele cu fructe de mare sunt un preparat exotic, care îmbină aroma și savoarea fructelor de mare cu textura minunată a pastelor din grâu integral! 

Vă asigur că această rețetă de paste cu fructe de mare va deveni una dintre rețetele pe care o veți pregăti cu drag, fiind foarte simplă și delicioasă!

Lasă un comentariu