Pasca cu branza cu aluat de pandispan sau cu ciocolata – reteta 2021

Pasca cu brânză cu aluat de pandispan este un desert tradițional românesc pregătit în perioada Paștelui! Am făcut și eu pască după rețeta originală până când am descoperit această adaptare, în care pasca se face cu brânză și cu aluat de pandișpan pufos!

De când am descoperit aceasta rețetă, pregătesc pasca numai urmând această rețetă. Prăjitura iese mai pufoasă, mai aerată, iar consistența sa este una mai plăcută ce se topește în gură! Voi împărtăși în continuarea rețeta de pască cu brânză explicată pas cu pas, cu aluat de pandișpan, fiind o rețetă destul de rapidă și care nu necesită mult efort din partea dumneavoastră!

Ingrediente pasca cu branza cu aluat de pandispan 

Ingrediente pasca cu branza cu aluat de pandispan

Pentru a pregăti pasca cu brânză cu aluat de pandișpan, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru pregătirea pandișpanului:

 • 100 de ml sirop de apă cu zahăr
 • Trei ouă de dimensiune medie
 • Patru linguri de ulei de gătit
 • 100 de grame de făină 
 • lingurițăde praf de copt
 • Un praf de sare
 • Esență de vanilie

Pentru cremă:

 • jumătate de kilogram de brânză de vaci dulce
 • Trei ouă de dimensiune medie
 • 100gr de zahăr
 • Trei linguri de făină
 • Coaja rasă de lămâie sau de portocală, cum preferați
 • Jumătate de linguriță de sare

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: 75 de minute

Porții: 10 porții

Cum se face pasca cu branza cu aluat de pandispan – Mod de preparare 

Cum se face pasca cu branza cu aluat de pandispan - Mod de preparare

Punem cuptorul la preîncălzit la temperatură medie, 180 de grade Celsius în cazul cuptoarelor electrice. Vom tapeta tava în care vom coace pasca cu hârtie de copt.

Vom începe prin a pregăti umplutura de brânză. Pentru început, vom scurge de zer brânza cu ajutorul unei furculițe. Vom bate apoi cu ajutorul unui mixer ouăle cu zahărul și le vom adăuga în recipientul cu brânză, urmând să adăugăm și coaja de lămâie, făina și praful de sare, în timp ce amestecăm.

Vom pune această compoziție deoparte și ne vom ocupa apoi de aluatul de pandișpan. Vom separa ouăle, punând albușurile într-un recipient diferit față de gălbenușuri. Peste ele vom adăuga praful de sare și le vom mixa până când se formează o spumă lucioasă și tare.

Gălbenușurile vor fi amesteca împreună cu uleiul. Această compoziție o vom mixa cu siropul de zahăr până când se omogenizează, apoi adăugând praful de copt și făina. Mixăm acest amestec până când capătă o consistență densă, de smântână.

Apoi, vom amesteca cele două compoziții, turând albușurile peste gălbenușuri și amestecând cu o spatulă de lemn, ușor, astfel încât să nu își piardă consistența aerată. Vom turna compoziția obținută în tava pregătită mai devreme și o vom lăsa la cuptor pentru 10 minute.

După ce au trecut cele 10 minute, vom scoate pandișpanul și vom turna umplutura de brânză peste acesta, nivelând uniform. Vom da temperatura cuptorului la 160 de grade Celsius și vom lăsa pasca pentru aproximativ o oră la cuptor, până când brânza se leagă uniform, inclusiv la mijlocul prăjiturii.

Puteți să faceți și testul cu scobitoarea, adică să introduceți o scobitoare curată în prăjitură. Dacă atunci când o scoateți, aluatul nu se lipește de scobitoare și aceasta iese curată și uscată, înseamnă că pasca dumneavoastră este gata! Vom opri cuptorul și deschide ușa acestuia, lăsând pasca la răcit încă 15 minute. 

După acest timp, putem scoate prăjitura din tava de copt și să o lăsăm la răcit pe masă. După ce s-a răcit, puteți să o presărați cu zahăr pudră și să o pregătiți de porționare. O puteți servi și caldă, și rece, gustul acestei prăjituri este absolut uimitor oricând v-ați decide să o serviți! 

Poftă bună!

Cum se serveste pasca cu branza cu aluat de pandispan 

Cum se serveste pasca cu branza cu aluat de pandispan

Pasca este de obicei servită în mod tradițional în duminica Paștelui. Dacă vă place această prăjitură caldă, o puteți încălzi în cuptorul cu microunde fără probleme. Prăjitura gătită cu ajutorul acestei rețete este una foarte aerată și extrem de pufoasă, fiind desertul minunat de împărțit împreună cu familia și invitații dumneavoastră!

Puteți include în compoziția cremei de brânză și stafide sau portocale confiate dacă vă plac, eu nu le-am inclus pentru că știu că nu toată lumea agrează aceste fructe în prăjituri, mai ales când este vorba de pască. Însă dacă le adăugați, puteți pune și puțină esență de rom, ca să potențeze aroma acestora!

Sper că vă veți întoarce cu bucurie și dragă inimă la această rețetă de pască cu brânză și aluat de pandișpan, fiind o prăjitură care se prepară destul de rapid și a cărei savoare specifică va rămâne cu siguranță în amintirea dumneavoastră!

Lasă un comentariu