Pasca traditionala cu aluat, branza de vaca dulce si stafide – reteta, ingrediente, preparare

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi și ce ar fi masa festivă de Paște fără pasca tradițională cu brânză dulce și stafide? Așa că astăzi vom pregăti împreună această prăjitură tradițională!

O să vedeți cât de rapid și cât de ușor este tot procesul de pregătire al pascăi cu brânză dulce și stafide! N-am întâlnit foarte multe gospodine care preferă să preparare acest desert în casă pentru că este de obicei unul destul de migălos, însă cu această rețetă o să vedeți cât e de simplu! Să începem!

Ingrediente pasca cu branza dulce si stafide 

Pentru a pregăti pasca cu brânză dulce și stafide veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru a pregăti aluatul prăjiturii:

  • jumătate de kilogram de făină specială pentru prăjituri
  • Un pahar (250 de ml) de lapte cald
  • 120 de grame de zahăr alb, cristalin
  • 50 de grame unt gras topit
  • 50 de ml ulei de floarea soarelui
  • Două gălbenușuri
  • 10 grame de drojdie uscată (un plic)
  • Coaja de la o lămâie
  • Un plic de zahăr vanilat
  • Un vârf de cuțit de sare

Pentru a pregăti umplutura de brânză dulce:

  • Aproximativ 400 de grame de brânză dulce de vacă
  • 100 de grame de stafide
  • Trei linguri de zahăr
  • Trei linguri de griș
  • Două plicușoare de zahăr vanilat
  • Două ouă
  • esență de vanilie
  • Coaja rasă de la o lămâie

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: două ore

Timp total: 150 de minute

Porții: 10 porții

Cum se face pasca cu branza dulce si stafide – Mod de preparare 

Pasca este desertul tradițional de Paște pe care în trecut, gospodinele îl pregăteau în cuptorul tradițional pe vatră și o duceau la biserică, pentru a fi sfințită. Pasca nu este un desert de post, așa că aceasta era consumată întotdeauna la finalul postului, după ce era sfințită la biserică.

Se știe că pentru noi, postul Paștelui este unul dintre cele mai restrictive perioade de post, nu există foarte multe dezlegări la pește, iar perioada această durează destul de mult. În trecut, oamenii obișnuiau să țină toată perioada postului, iar la sfârșit se puteau bucura împreună cu familia de toate bunătățile de Paște pe care le-au pregătit!

Acum, nu exsită sărbătoare de Paște fără acest desert minunat! Pasca aceasta are un aluat de cozonac, frământat bine și pus la crescut! Este una dintre prăjiturile care se prepară foarte ușor, veți avea nevoie doar să urmați câteva indicații ca să vă asigurați că pasca dumneavoastră va fi minunată!

Toate ingredientele pe care le veți folosi trebuie să fie la temperatura camerei, deci aveți grijă să le scoateți de la frigider cu două sau trei ore înainte de a le folosi. Folosiți doar ingrediente de înaltă calitate! Este de preferat să cerneți făina înainte de o folosi ca să înglobeze aer și să nu formeze cocoloașe în aluat.

Cum se modeleaza pasca cu branza dulce si stafide? 

Vom începe prin a amesteca toate ingredientele aluatului, frâmântând bine aluatul astfel încât să se distribuie ingredientele uniform. Puteți să folosiți și un robot de bucătărie pentru a frământa aluatul sau chiar o mașină de pâine dacă dispuneți de una.

Brânza de vacă pe care o veți folosi pentru umplutură trebuie să fie una foarte grasă și să nu fie plină de zer. Pentru a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă, vom scurge bine brânza de zer înainte de o folosi. Cu cât brânza aceasta va fi mai bogată în lichid, cu atât se va scufunda în aluatul de pască pe care l-am pregătit, lucru pe care nu ni-l dorim.

De aceea, adăugăm o cantitate de griș în umplutură, pentru a absoarbe surplusul de lichid. Dacă vi se pare că brânza dumneavoastră a rămas încă foarte îmbibată în zer, puteți suplimenta cantitatea de griș folosită. Ca să obținem o umplutură aromată și gustoasă, am adăugat plicușoare de zahăr vanilat și am folosit și coajă rasă de lămâie ca ingredient special.

Puteți folosi și coajă rasă de portocală pentru a obține o savoare deosebită a prăjiturii dumneavoastră. În funcție de cât de dulce este brânza pe care o folosiți, veți regla cantitatea de zahăr pe care o adăugați în umplutură.

Cum se coace pasca cu branza dulce si stafide?

Vom pune cuptorul la preîncălzit la treapta medie de temperatură, adică la 180 de grade pentru cuptoarele electrice! Vom pune aluatul într-o formă de dimensiuni potrivite, iar la mijlocul acestuia vom turna umplutura.

Vom introduce pasca cu brânză dulce și stafide la cuptor până când aluatul se rumenește la suprafață, iar umplutura dă semne că este bine legată! Nu vă sfătuiesc să o tăiați cât este caldă, întrucât se sfărâmă și poate să dea înapoi din crescut, iar umplutura riscă să se împrăștie.

Când va fi gata, o vom lăsa să se răcească în forma de copt, iar apoi o putem felia după preferințe! Poftă bună!

Cum se serveste pasca cu branza dulce si stafide 

Când s-a răcit, o vom pudra cu puțin zahăr vanilat și o vom porționa în feliuțe de dimensiuni potrivite, astfel încât să fie pe placul fiecăruia! Este un desert minunat care rezistă foarte bine chiar și timp de patru zile dacă o ținem într-o pungă de hârtie bine sigilată! 

Deși gospodinele tind să se ferească din a pregăti pasca cu brânză dulce și stafide, vă garantez că gustul acesteia nu se compară deloc cu pasca pe care o veți găsi de cumpărat în comerț! Este extrem de aromată, crește foarte bine la cuptor, iar vanilia, coaja de lămâie și coaja de portocală îi conferă o savoare aparte, pe care nu o veți întâlni la preparatele de cumpărat din comerț!

Sper din suflet să încercați această rețetă măcar o dată în viață și vă promit că nu veți regreta! Pasca cu brânză dulce și stafide preparată urmând această rețetă pas cu pas va ajunge rapid unul dintre preparatele dumneavoastră preferate, fiind nelipsit de la masa festivă de Paște, la care vă veți întoarce în fiecare an cu dragă inimă! Vă urez mult spor la gătit și sărbători fericite alături de cei dragi!

Lasă un comentariu