Otet de mere natural – reteta, ingrediente, cum se prepara

Oțetul de mere este unul dintre preparatele care poate fi pregătit cu succes chiar în confortul casei noastre. Știu, este ciudat de crezut acest lucru, însă de ce să continuăm să îl cumpărăm când putem foarte bine să îl preparăm chiar noi?

În felul acesta, vom știi sigur ce ingrediente conține, față de produsele disponibile pe piață care au în componența lor și conservanți, coloranți și potențiatori de aromă, ingrediente care s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătatea noastră! De aceea este cel mai bine să ne pregătim chiar noi oțetul de gătit!

Vom urma o rețetă pe care am moștenit-o din caietul de rețete al bunicii mele! Să începem!

Ingrediente otet de mere 

Pentru a pregăti oțetul de mere de casă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ 4 kilograme de mere
  • 4 litri de apă
  • 200 de grame de zahăr
  • 250 de grame de miere

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire:

Timp total: 20 de minute

Porții: 5 litri

Cum se face un otet de mere – Mod de preparare 

Cum fermenteaza merele? 

Eu pregătesc oțetul de mere toamna, când livada mea își dă rodul. Aleg, de obicei, merele care sunt foarte coapte, nu contează dacă sunt burdușite sau nu arată atât de bine, nu contează nici dimensiunea lor, mari sau mici, tot la fermentat ajung!

Le vom spăla bine de tot și le vom tăia în patru. Nu este necesar să le curățăm de coajă sau să le scoatem semințele, acestea au și ele rostul lor în procesul de fermentare. Urmează apoi să le dăm pe răzătoare, cu grijă, să nu vă răniți! 

Dacă aveți un robot de bucătărie, pasul acesta va fi mult mai ușor de realizat, însă poate fi îndeplinit și cu ajutorul unei răzătoare cu ochiuri mici. Apoi, vom avea nevoie de oală, neapărat emailată, sau un borcan mai mare. Oțetul tinde să erodeze și vă va strica orice alt fel de oală!

Vom adăuga 200 grame de zahăr și 4 litri de apă peste merele mărunțite, amestecând viguros cu o lingură de lemn sau cu o spatulă. Acest recipient în care ținem amestecul trebuie să fie acoperit, însă nu închis sau sigilat ermetic. Amestecul trebuie să respire!

Îl vom lăsa să fermenteze timp de aproximativ două săptămâni, la temperatura camerei, în bucătărie. În acest timp, vom amesteca zilnic în recipient, deoarece merele tind să plutească deasupra apei, iar noi avem nevoie ca toată compoziția să fermenteze uniform.

După două săptămâni de fermentare, procesul și a îndeplinit scopul, iar amestecul nu va mai continua să fermenteze. 

Cum se trece prin sita si prin prosop otetul? 

Acum este momentul ca noi să strecurăm întreg amestecul, astfel încât să rămânem doar cu oțet, fără mere sau alte impurități.

Vom avea nevoie de o sită cu pânză medie, nu foarte deasă, și de un prosopel de bucătărie cu țesătura mai densă. Vom trece amestecul mai întâi prin sită, pentru a scăpa de riscul de a supra aglomera țesătura prosopului și pentru a înlătura bucățile mai mari. Apoi, vom pune prosopelul deasupra sitei și vom filtra din nou amestecul.

Dacă vi se pare că se strecoară greu, puteți să folosiți și o lingură de lemn pentru a grăbi puțin procesul. Când am terminat de filtrat, vom stoarce prosopul. Resturile de mere nu le vom mai folosi în continuare, așa că le puteți folosi fie ca îngrășământ sau puteți să le aruncați pur și simplu.

Este necesar să știm câți litri de suc de mere am obținut în final, așa că asigurați-vă că veți pune sucul într-un recipient a cărei gradație vă este cunoscută. Vom adăuga mierea în felul următor: pentru un litru de suc de mere, vom adăuga 50 de grame de miere de albine. Mie mi-au trebuit 250 de grame de miere pe care am pus-o în recipientul cu suc, amestecând până când s-a omogenizat totul.

Puteți folosi și zahăr alb cristalin, dacă nu vă este la îndemână mierea. Aceste zaharide sunt necesare pentru a continua procesul de fermentare și pentru trecerea sucului nostru în oțet.

Cum fermenteaza otetul? 

De aici, procesul o să vi se pară asemănător cu ce am făcut până acum. Va fi necesar să acoperim recipientul cu sucul de mere cu un prosop și cu capacul său, însă nu ermetic. Vom lăsa acest recipient între o lună jumătate și două lui să fermenteze la temperatura camerei.

Diferența este că, de data aceasta, nu vom mai amesteca deloc în sucul de mere. Locul în care veți pune recipientul nu este atât de important, contează însă să nu vă deranjeze mirosul subtil de oțet pe care îl veți simți după ceva timp.

După câteva zile de fermentare, la suprafața amestecului nostru va începe să se formeze o ciupercă pe care veți putea să o observați cum, în timpul de fermentare al sucului, va deveni din ce în ce mai groasă. Nu închideți ermetic recipientul, oțetul trebuie să respire pentru a fermenta.

După ce vor trece cele două luni, ciuperca formată la suprafața se va lăsa la fundul borcanului. Veți observa cum oțetul va începe să se limpezească și va avea un miros mai pronunțat.

Cum se toarna in sticle otetul? 

De acum, oțetul nostru este, practic, gata! Ne vom ocupa de trecerea acestuia în borcane de 2 litri, ca să ne fie mai ușor să îl folosim! Va fi necesar să îl mai lăsăm la limpezit timp de o săptămână, însă după aceea îl vom putea folosi!

Ciuperca rămasă pe fundul recipientului folosit inițial va fi aruncată sau, dacă veți mai dori să mai pregătiți încă o tranșă de oțet, o puteți folosi pentru aceasta. Veți observa cum și oțetul din borcane va forma o pojghiță la suprafață. Acest lucru înseamnă el continuă să fermenteze și este parcursul normal de preparare al oțetului de mere.

În borcanele cu oțet care acum s-au limpezit, se mai pot observa sedimente la fundul acestora. Acest lucru este perfect normal pentru preparatele de casă, iar procesul de fermentare al oțetului continuă un timp îndelungat!

Aceste borcane se păstrează la loc întunecat și răcoros, cum ar fi în debara sau în cămară. Aveți grijă să nu închideți ermetic borcanele, deoarece procesul de fermentare continuă! Se poate păstra chiar și un an!

Cum se serveste un otet de mere 

Vai, dar ce aromat este oțetul nostru de mere făcut cu grijă în casă! Îl folosim ca dressing pentru salatele de vară, îl folosim ca să acrim ciorbe, îl folosim pentru murăturile în oțet! Este nelipsit de la masă, când fiecare își drege felul de mâncare după propriul lui gust!

Partea cea mai bună este că știm exact ce are în compoziția lui! Este natural, sănătos, exact cum îl făceau bunicii pe vremuri! Fără conservanți, coloranți, iar aroma este exact cum a fost lăsată de natură, nu a fost necesar să mai venim cu nimic în plus!

În fiecare toamnă, pentru noi, este timpul să pregătim acest oțet de mere natural ca să ne putem bucura de el pe tot restul anului! Deși este o rețetă mai laborioasă, bucuria noastră este pe măsură! 

Sper că v-a făcut plăcere să urmați această rețetă alături de mine și sper că veți reveni ori de câte ori veți dori sa o pregătiți din nou! Spor la gătit!

Lasă un comentariu