Orez sarbesc – reteta pilaf cu pui originala, ingrediente, preparare

Cauți o rețetă de prânz sau cină pe care să o prepari chiar tu, deși nu ai talente culinare, dar te-ai săturat de mâncarea procesată? Îți vin în ajutor cu o rețetă simplă, rapidă și economică de orez sârbesc.

Știai că banalul orez este fără gluten, fiind potrivit și pentru persoanele cu această intoleranță? Iar dacă îl mai combini și cu alte legume, vei avea un prânz sau o cină delicioasă și sățioasă.

Orezul sârbesc se face ușor cu doar câteva legume, fiind gata cu puțin peste jumătate de oră. Urmează rețeta de mai jos și vei cucerii pe toată lumea.

Ingrediente orez sârbesc

  • 250 grame orez alb
  • 300 grame ciuperci champignon brune
  • 2 cepe medii albe
  • 3 căței de usturoi
  • 2 ardei kapia
  • 2 morcovi medii
  • 10 roșii cherry
  • 600 ml apă
  • 100 ml pastă de roșii
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • o legătură de pătrunjel

Timp de pregătire: 10 minute.

Timp de gătire: 30 minute

Timp total: 40 minute.

Porții: 4.

Cum se face un orez sârbesc – Mod de preparare

Începi cu a spăla orezul în apă rece, de mai multe ori până când apa rămâne curată. De obicei aleg orezul alb cu bob lung, dar poți alege orice tip de orez dorești.

Urmează cepele pe care le cureți și le tai cât mai mărunt. Usturoiul este curățat și el și dat separat prin presă sau pe răzătoarea mică.

Ciupercile se curăță și se toacă cubulețe mici. Dacă nu ai ciuperci brune, merg și cele albe.

Ardeii se curăță, se spală și toc cubulețe mici. Morcovii de curăță și se dau pe răzătoarea mare.

Într-o tigaie adâncă tip wok sau o cratiță se pune uleiul de floarea soarelui la încins, în care se va căli la foc mediu ceapa până prinde o culoare aurie. Peste ceapă se adaugă ardeii și morcovii, pe care le mai căliți alte 5 minute. După ce legumele s-au înmuiat puțin, adăugați ciupercile și le amesteci pe toate cu o lingură de lemn.

Strecuri orezul și îl adaugi peste legumele din tigaie, călindu-l și pe el două minute. Peste orez adaugi apa. Dacă ai supă de legume, poți înlocui apa cu ea și va da o aromă deosebită.

Între timp tai roșiile în sferturi, iar legătura de pătrunjel o toci cât mai mărunt. După ce a fiert orezul, reduci focul, potrivești de sare, piper, adaugi pasta de roșii, amesteci toate legumele și iei oala de pe foc. După ce legumele au fost fierte, pui roșiile tăiate bucățele, usturoiul și legătura de pătrunjel.

Cum se servește un orez sârbesc

Un orez sârbesc se servește simplu, cald, alături de o salată de verdețuri, sau de roșii, castraveți, ceapă și ridichi. În sezonul rece se consumă cu murături.

Orezul sârbesc poate fi servit și ca garnitură pe lângă carne sub formă de friptură sau grătar. Pentru perioadele de post ca garnitură merge legumele la grătar sau abur și chifteluțele de legume.

Lasă un comentariu