Orez cu prune uscate si ceapa – reteta mancare, ingrediente, preparare

Există și rețete cu arome mai complexe, mai rafinate, pe care nu toată lumea le prepară și care îmbină anumite ingrediente la care cu siguranță nu v-ați fi gândit! Ei bine, astăzi ne vom axa pe o astfel de rețetă, un pic mai specială, mai exotică aș putea spune, pe care nu o veți întâlni pregătită de oricine!

Este vorba de orezul cu prune, un fel de mâncare deosebit de gustos, rafinat și elegant, pe care nu îl veți întâlni foarte des, deși savoarea sa cu siguranță vă va cuceri instant! O să parcurgem împreună această rețetă încet, pas cu pas, și o să vedeți cât de frumos se desfășoară pregătirea orezului cu prune, cât de logic este parcursul rețetei și cât de rapid se pregătește! Să începem!

Ingrediente orez cu prune uscate

Ingrediente orez cu prune uscate

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Aproximativ 200 de grame orez cu bob mare
 • 50 de grame de unt sau 5 linguri de ulei
 • lingură de ulei de măsline
 • ceapă de dimensiuni mici
 • 100 de ml vin alb
 • 450 de ml apă fierbinte
 • 150 de grame prune uscate
 • Sare
 • Piper

Pe lângă aceste ingrediente, puteți adăuga și:

 • Două linguri de unt rece
 • Puțin parmezan ras

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 40 de minute

Porții: 3 porții

Cum se face un orez cu prune – Mod de preparare 

Vom începe prin a pregăti toate cantitățile corecte de ingrediente prezentate mai sus. Prunele pe care le veți folosi vor fi uscate, însă încercați să le alegeți în așa fel încât să nu fie tari. Dacă nu aveți de ales, le puteți lăsa peste noapte în apă, astfel încât să se rehidrateze și să devină mai moi, urmând ca atunci când veți pregăti orezul cu prune, să le scoateți din apă.

Cat timp se fierbe un orez cu prune uscate? 

Cat timp se fierbe un orez cu prune uscate?

Vom spăla și toca mărunt ceapa. Între timp vom pregăti o crăticioară în care vom pune la încins untul și uleiul de măsline, pe care îl adăugăm ca să ne asigurăm că nu se arde untul. Vom căli ceapa până când va deveni translucidă. 

Vom adăuga apoi și orezul, așa uscat cum este, peste ceapa călită. Vom aștepta până când fiecare bob de orez va deveni ușor translucid și apoi vom stinge amestecul cu un pahar de vin alb. Vom lăsa această compoziție pe foc, amestecând viguros și constant, până când tot alcoolul se va evapora din acesta.

În continuare, vom pune cei 450 de ml de apă la fiert. Pentru acest pas, puteți folosi și o supă simplă de legume, pe care o vom turna în recipientul în care pregăteam orezul. Tot acum îl vom și asezona cu sare și piper, pentru ca aceste ingrediente și arome să fie absorbite de orez.

Veți turna apa fierbinte lent, cu ajutorul unui polonic, peste orezul călit, amestecând constant. Nu adăgați tot lichidul deodată, cel mai bine este să așteptați până când acesta a fost absorbit și abia apoi să continuați să adăugați un alt polonic de lichid peste amestec. Acest proces ar trebui să dureze maxim 10 minute.

După ce ați terminat de adăugat lichidul, este momentul să adăugăm și prunele. Le vom spăla bine de tot și le vom tăia în jumătate, asigurându-ne că nu adăugăm și sâmburii. Vom lăsa amestecul să fiarbă până când boabele de orez vor fi gata.

Când veți observa că amestecul capătă o culoare rozalie, puteți testa orezul, să vedeți dacă este gata. Când este gata, veți adăuga untul rece în acesta. Untul are ca rol să lege amestecul, astfel încât orezul să capete o consistență cremoasă.

Tot în acest moment puteți adăuga și parmezan ras preparatului, dacă doriți. De asemenea, dacă prepăriți această în perioada postului, atunci veți sări peste adăugarea untului și veți folosi puțin ulei în loc de unt.

Orezul va prezenta în acest moment puțin lichid, însă dacă veți mai lăsa amestecul pe foc încă 3 minute, lichidul va fi absorbit aproape în totalitate. Oricum acest preparat are o consistență mai cremoasă, deci este în regulă dacă prezintă și puțin lichid.

În acest moment, orezul nostru cu prune este gata! Poftă bună!

Cum se serveste un orez cu prune 

Cum se serveste un orez cu prune

Eu vă recomand să serviți acest preparat fierbinte, imediat când este gata, cremos și savuros. Când se răcește, amidonul lăsat de orez se întărește și preparatul devine mai greu de consumat, de aceea este cel mai bun servit atunci când este fierbinte.

Deși nu este o rețetă pe care o întâlniți oriunde, orezul cu prune uscate vă va cuceri cu siguranță. Acest preparat a intrat imediat în top zece mâncăruri pe care le poți pregăti atunci când vrei să îți rămână timp și pentru tine. Aromele complexe se întrepătrund perfect și se complementează minunat, gustul dulce-acrișor al prunelor fiind subliniat cu ușurință de textura cremoasă a orezului.

Din punctul meu de vedere, orezul cu prune este un preparat pe care trebuie neapărat să îl încercați cel puțin odată în viață! Bunica mea obișnuia să pregătească o supă dulce de prune cu orez când eram noi mici, acest lucru convingându-mă să încerc să prepar și această rețetă! Și când i-am arătat bunicii ce se poate face cu aceleași ingrediente pe care le folosea și dânsa vă dați seama cât a fost de încântată!

Sper că rețeta mea de orez cu prune uscate v-a făcut curioși să o încercați și v-a dat și un strop de curaj când vine vorba de experimentatul în bucătărie cu rețete care mai de care mai speciale și deosebite! Orezul cu prune uscate nu este un preparat greu de pregătit, însă complexitatea gusturilor și ale aromelor pe care le înglobează este ceea ce îl diferențiază de alte rețete simple! În mod special, copiii mei sunt îndrăgostiți de acest preparat și mai primesc din când în când cereri speciale de la ei!

Sper că nu v-a fost greu să urmați această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți orez cu prune uscate! 

Lasă un comentariu