Orez cu legume – reteta pilaf de post romaneasca traditionala

Rapid, ușor de pregătit și excelent pentru momentele în care ați rămas fără inspirație în ceea ce privește garnitura pe care este necesar să o pregătiți, orezul cu legume este rețeta salvatoare în toate aceste situații neprevăzute! În perioada postului, acesta poate constitui chiar un fel de mâncare principal, furnizând toți nutrienții necesari pentru a ne bucura de o stare de sățietate după masă!

Există foarte multe variante ale acestei rețete și totul se reduce la preferințele fiecăruia de a pregăti orezul, de a alege ce legume să includă în acest preparat, însă există de asemenea și anumite sfaturi pe care le puteți urma pentru a vă asigura că preparatul dumneavoastră va fi cel mai aromat! 

Din acest motiv, astăzi vă voi prezenta și eu varianta mea de orez cu legume și sper că o să vă placă și dumneavoastră la fel de mult cum îmi place și mie!

Ingrediente orez cu legume 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • rădăcină de pătrunjel
  • rădăcină de păstârnac
  • bucată de țelină
  • Doi morcovi mai mici
  • Două cepe 
  • Un cățel de usturoi
  • 75 de ml de ulei de gătit de floarea soarelui
  • jumătate de kilogram de mix de legume
  • Sare
  • Piper
  • 250 de grame de orez
  • 1 litru de apă
  • 30 de grame de unt

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 35 de minute

Porții: 6-8 porții

Cum se face un orez cu legume – Mod de preparare

Vom începe prin a curăța morcovul, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel și bucata de țelină, rădăcinoase pe care le vom spăla după aceea. De asemenea, ceapa va fi și ea curățată și spălată, dar și ardeiul. 

Pe lângă acestea, eu am mai folosit și un mix de mazăre, porumb, ciuperci, fasole verde, broccoli, dovlecei și conopidă. Toate aceste legume vor fi spălate și apoi secționate în bucățele de dimensiuni potrivite.

Cățelul de usturoi este și el zdrobit pentru a conferi aromă preparatului nostru. Vom avea nevoie în continuare de o tigaie în care vom turna uleiul și vom căli ceapa tocată solzișori, alături de un praf de sare și usturoiul zdrobit. Le vom lăsa la călit până când vor deveni translucide.

Vom adăuga și toate rădăcinoasele pe care le-am pregătit, morcovul, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel și țelina. Vom pune capacul deasupra tigăii și le vom lăsa timp de 5 minute, amestecând din când în când. Ne dorim ca morcovul să se înmoaie și să își lase un gust dulceag, pentru a da savoare preparatului nostru.

Dacă vă plac ciupercile, ei bine, acum este momentul să le adăugați în tigaie, să se soteze și ele puțin. Vom căli, de asemenea, și orezul uscat, fără să îl spălăm pentru că nu se mai căli așa cum trebuie și nu își va mai trage aromele din tigaie. Vom amesteca constant și nu vom lăsa orezul să se călească mai mult de trei minute, până când va deveni și el translucid.

După ce au trecut cele trei minute, vom turna apă caldă peste acesta și vom amesteca.  Poate vi se pare o cantitate mare de lichid, un litru de apă, însă veți vedea că orezul va absorbi totul. Acum este momentul să asezonăm preparatul, adăugând o linguriță de sare și o jumătate de linguriță de piper negru.

Ce fel de orez se foloseste pentru o reteta cu legume reusita? 

Este important să cunoaștem principala dinferență între risotto și pilaful obișnuit pe care îl pregătesc de obicei gospodinele noastre. Pilaful, îl știm cu toții, ne dorim să obținem un preparat în sare se disting individual boabele de orez, de aceea folosim orez cu bob lung, care are un aspect mai ascuțit.

Pentru risotto se folosește un orez rotund, cu un bob mai mare, care are capacitate mare de a absorbi lichidele. Pentru această rețetă deosebită, lichidul se toarnă treptat, nu tot odată, așteptând ca acesta să fie înglobat în rețetă.

Pentru orezul nostru cu legume este recomandat să folosiți orez cu bob lung, însă nefiind o rețetă care necesită atenție specială, puteți folosi orice fel de orez aveți la dispoziție, fie că este cu bob lung sau cu bob rotund.

Ce legume si ce zarzavaturi se folosesc pentru un orez cu legume reusit?

Legumele pe care le veți folosi vor fi alese în funcție de preferințele dumneavoastră. Puteți folosi de la mixuri congelate, la pungă, ce se găsesc în magazine, până la legume și verdețuri proaspete, rădăcinoase, morcov, păstârnac, țelină, gogoșari, fasole verde, ciuperci, porumb și orice alte legume preferați. 

Singurul lucru la care trebuie să fiți atenți este consistența legumelor, deoarece aceasta este importantă pentru a cunoaște ordinea în care legumele vor fi adăugate în preparat! Cu cât mai fragede sunt acestea, cu atât vor fi adăugate mai la finalul procesului de gătire, ca să nu se topească.

Cat timp fierbem orezul cu legume? 

Timpul de fierbere al orezului cu legume variază în funcție de soiul pe care l-ați folosit, fiind de obicei înscripționat pe punga de orez. Partea bună este că noi am călit orezul în primă fază, deci fierberea acestuia nu va dura mai mult de maxim un sfert de oră. Aveți grijă să nu îl fierbeți mai mult, nu ne dorim să își piardă forma și să devină un amestec omogen.

Eu am procedat astfel: primele 5 minute am fiert orezul cu capacul parțial acoperind oala în care se regăsea. După ce au trecut cele 5 minute, am început să adaug și legumele care sunt moi și nu au nevoie de mult timp de fierbere ca să fie gata, cum ar fi fasolea verde sau broccoli, ardeiul capia și dovlecelul.

L-am mai lăsat la fiert încă 5 minute și orezul meu cu legume a fost gata! Am oprit aragazul și am acoperit orezul cu capacul, lăsându-l să se odihnească timp de cinci minute. Procedăm în acest fel, pentru că orezul tinde să tragă lichid și în această perioadă și să devină mai pufos și mai gustos!

Dacă doriți să fie chiar și mai savuros și dacă nu țineți post, puteți să adăugați 30 de grame de unt și să le lăsați să se topească la aburii orezului, amestecând apoi ușor în preparat!

Cum se serveste un orez cu legume 

Gata, după ce au trecut cele cinci minute, orezul nostru cu legume este gata! Ce garnitură deosebită ne-a ieșit! Orezul cu legume este sățios, aromat, să nu vă mai spun cât de bine arată legumele colorate în farfurie și ce textură atractivă are întregul preparat!

Noi servim orezul cu legume cu rulouri din piept de pui, cu carne de porc la grătar sau pește la cuptor, însă poate fi servit și alături de chifteluțe marinate sau de bulete de cașcaval! În perioada postului, îl consumăm simplu, fiind delicios și de unul singur!

Un secret pe care aș vrea să îl împărtășesc cu dumneavoastră, în special dacă aveți timp într-una dintre zile și ați vrea să încercați ceva mai special, ar fi să folosiți supă concentrată de pui în loc de apă pentru fierberea orezului! Vă asigur că veți observa diferența, rezultatul fiind chiar și mai savuros decât orezul cu legume preparat simplu!

Sper că veți încerca și dumneavoastră această rețetă specială de orez cu legume, foarte ușor de pregătit!  Spor la gătit!

Lasă un comentariu