Orez cu lapte simplu si cremos – reteta cu scortisoara

Cred că v-am mai povestit cum mama mea nu prea se încumetă cu prepararea deserturilor și ale prăjiturilor complicate. Când eram copii, însă, avea ea propria sa metodă de a-și împaca pofticioșii, fără să fie nevoită să pregătească rețete dificile și care necesitau foarte mult timp pentru a fi gata. Secretul ei era orezul cu lapte!

Și cât de mult de bucuram noi de fiecare dată când îl pregătea! Știa exact cum să îl facă în așa fel încât să fie dulceag, boabele de orez se prindeau una de cealaltă și formau deliciosul desert pe care îl serveam cu dulceață de căpșuni sau de zmeură, simplu, sau cu scorțișoară presărată pe deasupra! Era o bunătate!

De dragul copilăriei, astăzi vom pregăti și noi aromatul orez cu lapte, urmând rețeta mamei! Să vedeți cât de repede va fi gata această rețetă și cât de bun va fi rezultatul! Să începem!

Ingrediente orez cu lapte reteta 

Una dintre părțile bune ale acestei rețete este că veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care cel mai probabil le aveți deja în gospodăria dumneavoastră! Dacă nu, nu vă faceți griji, sigur le veți găsi la cel mai apropiat magazin alimentar! Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ 200 de grame de orez 
  • cană de apă
  • Trei căni de lapte
  • 120 de grame de zahăr tos
  • Un plic de zahăr vanilat
  • Un praf de sare

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 25 de minute

Porții: 4 porții

Cum se face un orez cu lapte dupa reteta – Mod de preparare 

Pentru început, vom avea nevoie de o sită cu ochiuri mici în care vom pune orezul pentru a punea să îl spălăm. Vom trece orezul prin mai multe jeturi de apă rece și îl vom lăsa apoi puțin în sită, în așa fel încât să se scurgă bine de tot.

Urmează apoi să punem orezul, împreună cu o cană de apă și un praf de sare într-o cratiță de dimensiuni potrivite. Această cratiță va fi pusă la fier la foc mediu, până când nu va mai rămâne deloc apă în cratiță, fiind absorbită de orez. Este vital să procedăm în acest fel în așa fel încât orezul nostru va fierbe mai ușor.

Cum se pregateste laptele 

Dacă am pune direct orezul în lapte, ați simți, cu siguranță, diferența! Orezul ar fi mult mai tare și neplăcut. Vom adăuga laptele în cratița noastră abia atunci când orezul a absorbit toată apa și vom aștepta să înceapă din nou să clocotească, de data aceasta dând focul aragazului la mic.

Vom amesteca des, însă cu grijă, să nu zdrobim boabele de orez. Timpul de fierbere variază între 10 și 15 minute în funcție de soiul de orez pe care îl veți folosi. Când orezul pare a căpăta o textură pufoasă și boabele de orez par a se fi înmuiat îndeauns, vom adăuga și zahărul cristalin și plicușorul de zahăr vanilat.

De acum, nu vom mai lăsa orezul pentru foarte mult timp pe focul aragazului, pentru că ne dorim ca acesta să aibă un miez ușor crocant, nu să se înmoaie de tot. Când este gata, vom opri aragazul și vom da cratița deoparte, acoperind-o cu un capac. Orezul trebuie lăsat să se răcorească un pic, timp de un sfert de oră, înainte de a fi pus în forme, deoarece în acest timp acesta absoarbe lapte și devine chiar mai pufos și texturat. 

O să îl punem în castroane și îl vom lăsa apoi să se răcească complet. Dacă vreți să aveți porții individuale de orez cu lapte, puteți pune orezul în boluri mici sau chiar în cești sau pahare.

Ca măsură, trebuie să știți că puteți folosi aceeași cană cu care măsurați apa și laptele și pentru a adăuga orezul, fiind echivalentă cu cantitatea necesară în această rețetă de 200 de grame de orez. Zahărul se adaugă în acest preparat când este pe trei sferturi gata fiert, însă nu uitați că și zahărul trebuie să fiarbă puțin timp! Nu uitați să amestecați din când în când în preparatul nostru, nu ne dorim să se prindă de cratiță și să aibă gust de ars.

Cat se fierbe orezul cu lapte 

Timpul de fierbere al orezului cu lapte depinde foarte mult de soiul de orez pe care îl veți folosi. Unele au nevoie chiar de 25 de minute pentru a fierbe și a căpăta consistența potrivită, iar alte tipuri de orez fierb mai repede, în 10 -15 minute. De unde știm când este gata?

Bobul de orez trebuie să fie moale, dar să nu se sfărâme, având un miez un pic mai tare. Știu că o să vi se pară că e foarte mult lichid în cratița noastră cu orez, însă nu e nevoie să vă neliniștiți, orezul absoarbe o mare parte din acest lichid și capătă o textură pufoasă.

Oricum un orez cu lapte pregătit ca la carte trebuie să fie mai lichid, nu tare. Trebuie să curgă, să fie fluid! Dacă ați inimerit un soi de orez care fierbe mai greu și absoarbe foarte mult lichid, puteți să suplimentați cantitatea de lapte pe care o veți folosi.

Nu lăsați cratița cu orez neacoperită, pentru că orezul cu lapte se va oxida și va forma o pojghiță la suprafață, făcând dificilă porționarea acestuia.

Cum se serveste un orez cu lapte dupa reteta 

Eu am ales niște boluri micuțe din yena, să mă asigur că am câte o porție individuală. Îmi place faptul că aceste vase sunt transparente și boabele de orez din orezul cu lapte se vă frumos prin ele, iar când adaugi dulceață deasupra acestuia, gradientul de culori se vede tare frumos!

Micii mei poznași servesc acest orez cu lapte cu fructe din compot, v-am mai spus eu cât de inventivi și creativi sunt ei! Mă roagă să le scot caise din compot și să le fac modele frumoase deasupra orezului cu lapte, floricele, căsuțe, animăluțe. Apoi piesa de rezistență este ciocolata rasă deasupra, nu multă, una sau două bucățele și iată cum servesc copiii mei orezul cu lapte!

Mie sincer îmi place să îl servesc cu fructe proaspete, în special afine. Presar puțină scorțișoară deasupra și iată cum am pregătit rapid o gustare delicioasă! 

Când eram mici, mama mea adăuga și coajă de lămâie în orezul cu lapte, pentru un plus de aromă. Pe atunci, era mai greu de găsit zahărul vanilat și se descurca și ea cum putea! Dacă vă place aroma aceasta, desigur că puteți da pe răzătoarea cu ochiuri mici și coajă de lămâie sau portocală, pe care o veți adăuga în preparatul nostru în timpul fierberii! 

Unul dintre lucrurile care mie îmi plac când vine vorba de acest orez cu lapte este faptul că poate fi servit chiar și rece! Rămâne fluid, nu se întărește și nu devine solid în totalitate! Să vă spun sincer, mie îmi place chiar mai mult rece decât fierbinte, mai ales servit împreună cu fructe proaspete și pudră de cacao presărată pe deasupra!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea cu dragă inimă ori de câte ori veți avea poftă de senzaționalul și cremosul orez cu lapte! Spor la gătit!

Lasă un comentariu