Negresa de post cu gem – retete prajitura pufoasa

Când ți-e poftă de ceva bun, care este cea mai bună metodă de a te bucura de un desert sănătos și gustos decât aceea de a-l pregăti chiar tu? Cu atât mai mult când vorbim de perioadele în care ținem post, deserturile preparate în gospodărie devin chiar și mai prețioase!

Negresa de post cu gem este una dintre rețetele mele preferate, fiind extrem de ușor de preparat și o prăjitură minunată în cazul în care vă doriți să vă bucurați de ceva bun pregătit într-un timp record! Mătușa mea obișnuia să folosească dulceață de căpșuni, însă mie îmi place și cea de gutui și chiar și cea de zmeură este perfectă când vine vorba de umplerea acestei prăjituri!

Mătușa mea mereu avea un as în mânecă atunci când eram în post și ne doream să mâncăm ceva bun! Astfel, în acest articol vă voi prezenta pas cu pas rețeta ei de negrese de post umplute cu gem, o rețetă simplă, pe care cu siguranță o veți adora la fel de mult ca și mine!

Ingrediente pentru negresă de post cu gem 

Ingrediente pentru negresă de post cu gem

Ingredientele acestei prăjituri de post sunt ingrediente simple pe care cu siguranță le veți avea în gospodăria dumneavoastră, iar dacă nu, atunci le veți găsi fără îndoială la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de:

  • O cană de 250 de ml de ulei
  • O cană de apa plată sau carbogazoasă
  • Aproximativ 200 de grame de făină
  • 5 linguri de cacao
  • O cană de zahăr
  • Esență de rom
  • Nuci sau alune (puteți folosi chiar și stafide sau fructe confiate)
  • 400 de grame de gem sau dulceață după preferințele dumneavoastră
  • 10 grame praf de copt
  • Un vârf de cuțit de sare

Timp de pregătire: aproximativ 10 minute

Timp de gătire: 40 de minute

Timp total: 50 de minute

Porții: 8 porții

Cum se face negresă de post cu gem – Mod de preparare 

Această prăjitură este extrem de ușor de făcut și nu este nevoie de altceva în afară de un strop de răbdare pentru a-o prepara. Veți începe prin a amesteca toate ingredientele sub formă lichidă într-un vas cu ajutorul mixerului la viteză medie. 

Apoi veți adăuga gemul, esența de rom și făina, dar nu înainte de a-o cerne. Urmează apoi să adăugați și praful de copt și cacaua. Veți amesteca viguros cu ajutorul mixerului. După preferințele dumneavoastră, puteți adăuga și nuci sau alune.

Veți turna aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt pentru a fi mai ușor de scos după aceea și pentru a vă asigura că prăjitură pregătită de dumneavoastră nu se va lipi.

Cum se coace o negresă de post cu gem pufoasă? 

Cum se coace o negresă de post cu gem pufoasă?

Aceasta este o prăjitură care necesită preîncălzirea cuptorului la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este de aproximativ 40 de minute.

Pentru a fi convinsă că negresa de post cu gem s-a copt puteți folosi fie testul cu scobitoarea fie puteți apăsa ușor prăjitura și să vă dați seama dacă este gata sau nu. Pentru testul cu scobitoarea, veți lua o scobitoare curată și veți încerca prăjitura, veți știi că prăjitura este gata în cazul în care aluatul nu rămâne pe scobitoare, altfel aceasta mai are nevoie de coacere.

O veți lăsa apoi să se răcească și o veți porționa după preferințele dumneavoastră. Mie îmi place să o tai în romburi și să presar zahăr pudră pe deasupra. Poftă bună!

Ce recomandări avem pentru a face o negresă de post cu gem delicioasă și pufoasă? 

Aluatul negresei 

Puteți adăuga în aluat orice fel de esență vă doriți, de vanilie, zahăr vanilat sau de rom, în funcție de preferințele dumneavoastră. Ceea ce este într-adevăr uimitor în cazul aluatului acestei prăjituri este că, deși nu conține ouă sau lapte, aluatul este unul extrem de pufos și aerat.

Uneori, folosesc rețeta acestui aluat și pentru a prepara torturile, deoarece este un aluat cu care nu poți da niciodată greș!

Amestecarea ingredientelor pentru negresă 

Eu prefer să amestec ingredientele acestea cu mixeru, la viteză medie, însă puteți la fel de bine să utilizați și telul sau o lingură. Singura condiție pentru ca aceste metode să nu vă aducă inconveniente este să cerneți făina și cacaoa, astfel încât să se încorporeze uniform.

Umplutura negresei

Aici vă puteți da frâu liber creativității. De la alegerea gemului pe care îl veți folosi, până la adăugarea altor umpluturi, nu aveți cum să dați greș urmând această rețetă. Fie că veți folosi gem de căpșuni, gem de afine, gem de mure sau orice alt fel de gem aveți în cămară, această prăjitură va crește indiferent de consistența pe care o are gemul folosit de dumneavoastră!

Puteți de asemenea, să adăugați nuci, fructe confiate, alune sau, de ce nu, chiar fructe din compot atunci când preparați această prăjitură. Aceasta va căpăta o textură interesantă și gustul blatului se va complementa perfect cu savoarea nucilor sau a fructelor!

Cum se servește o negresă de post cu gem pufoasă           

Cum se servește o negresă de post cu gem pufoasă

Mătușa mea obișnuia să ne servească această prăjitură caldă, cu zahăr pudră de vanilie presărat pe deasupra. Îi plăcea să taie această prăjitură în rombulețe și să o servim cu lapte cald sau să o servim dimineața, lângă cafeaua amăruie neîndulcită.

Când am început să pregătesc eu această prăjitură, am început să experimentez, adăugând diverse ingrediente la rețeta originală. De exemplu, familiei mele îi place mai mult versiunea cu bucățele de ciocolată neagră. Am urmat aceeași rețetă, însă am adăugat și esență de vanilie și ciocolată neagră, de post. 

Așa cum am menționat anterior, pentru noi nici nucile și alunele nu lipesc din această rețetă. Bineînțele că este o problemă de preferințe, însă mie îmi place mai mult versiunea de negrese de post cu gem de căpșuni și nuci!

Negresele de post cu gem nu rămân niciodată de pe o zi pe alta. Este un desert care se prepară foarte rapid, am mereu în gospodărie ingredientele pentru a prepara această prăjitură și mereu iese conform așteptărilor. Familia o adoră, invitații o adoră și sper că și dumneavoastră o să vă placă la fel de mult ca nouă!

Lasă un comentariu