Negresa cu gem si bezea – reteta prajitura cu glazura si gem

Prăjitura despre care vom vorbi astăzi am început să o pregătesc la cererea princhidelului: mergeam împreună prin mall și a văzut-o în vitrina unei cofetării. „Mami, eu știu că tu o poți face chiar mai bună decât aici!”, și cum aș fi putut eu să zic nu?

Ajunși acasă, am căutat repede caietul cu rețete al mamei mele. Iată, negresa cu bezea și gem de fructe, ce rețetă minunată și ușor de pregătit, ce aromă și ce miros îmbietor are și cât de gustoasă poate să fie!

Am pregătit această prăjitură împreună cu cel mic, să fiu convinsă că știe că munca noastră în echipă este mai bună decât cea a întregului personal al unei cofetării! Așa de încântat ce a fost de rezultat, încât nu am putut să nu mă gândesc că poate există și alte persoane care s-ar bucura să gătească această prăjitură împreună cu familia! 

Deci pe parcursul acestui articol, vă voi prezenta delicioasa negresă cu bezea, o rețetă simplă și foarte ușor de făcut!

Ingrediente negresa cu bezea 

Pentru a pregăti această prăjitură, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Cinci ouă de dimensiune medie
  • 200 de grame unt cu cel puțin 80% grăsime
  • 400 de grame zahăr alb
  • 300 de grame făină
  • 250 de ml lapte
  • 70 de grame cacao
  • 1 plic de praf de copt
  • 200 de grame gem de fructe
  • Un vârf de cuțit de sare
  • Un plic de zahăr vanilat

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 35 de minute

Timp total: 50 de minute

Porții: 6-8 porții

Cum se face o negresa cu bezea – Mod de preparare 

Deoarece această prăjitură se pregătește destul de rapid, vom începe direct prin a porni cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice, astfel încât acesta să fie deja cald când terminăm de pregătit aluatul pentru această prăjitură.

Vom avea nevoie de două vase în care vom separa albușurile de gălbenușuri. Într-un vas separat, vom mixa untul la viteză medie, adăugând și zahărul până când vom obține o spumă cremoasă. Vom adăuga pe rând, unul câte unul, gălbenușurile, amestecând cu mixerul până când se omogenizează compoziția.

Vom cerne făina astfel încât să ne asigurăm că nu există cocoloașe în amestecul nostru și pentru a elimina orice fel de impurități care se găseau în făina noastră. Vom adăuga și praful de copt în făină, apoi le vom adăuga în compoziția de gălbenușuri, alternând cu laptele. Vom face acest lucru pentru că ne va fi mai ușor să amestecăm în compoziție, decât ne-ar fi dacă am adăuga întâi ingredientele uscate și apoi laptele.

Apoi, urmează să adăugăm pudra de cacao, amestecând ușor cu o spatulă până când s-a omogenizat compoziția.

Vom avea nevoie de o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dacă nu aveți hârtie de copt, o puteți unge cu puțin ulei și apoi puteți presăra făină în tavă, astfel încât să obțineți un strat protector. Compoziția prăjiturii noastre ar trebui să fie destul de lichidă încât să poată fi turnată în tavă.

Vom aduce această compoziție la același nivel, uniformizând-o cu o spatulă. Vom introduce tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, iar când ni se pare că ar fi gata, vom efectua testul cu scobitoare. Înțepăm blatul cu o scobitoare curată, iar dacă pe scobitoare nu se vor vedea urme de aluat și va fi uscată, înseamnă ca blatul negresei noastre este gata.

Cu câteva minute înainte de a scoate prăjitura de la cuptor, vom începe să mixăm albușurile la viteză medie, adăugându-le un vârf de cuțit de sare. Când vom obține o spumă, adăugăm și zahărul alb cristalin, dar și pe cel vanilat și vom continua să mixăm până când obținem o bezea lucioasă, care ia rapid forma telului atunci când îl trecem prin ea.

Acum, este momentul să asamblăm prăjitura noastră. Blatul negresei trebuie uns cu un strat potrivit de gem atâta timp cât este încă fierbinte. Gemul pe care îl veți folosi poate fi de prune, de caise, de căpșuni sau de zmeură, după preferințele dumneavoastră.

După ce uniformizăm stratul de gem, vom adăuga și bezeaua pe toată suprafața prăjiturii noastre. Dacă vreți să îi oferiți și un aspect deosebit, puteți să faceți moațe cu lingura în bezea. Vom băga din nou prăjitura la cuptor, până când veți observa cum bezeaua de deasupra se va rumeni și își va păstra mult mai bine forma.

Acest proces durează aproximativ zece minute, apoi vom scoate prăjitura de la cuptor și o vom lăsa să se răcească. Cel mai bine, treceți prăjitura la loc răcoros pentru 24 de ore, ca să se întrepătrundă aromele prăjiturii. Când porționăm această prăjitură, vom șterge cuțitul după fiecare felie, astfel încât să rămână straturile prăjiturii curate.

Cum se serveste o negresa cu bezea 

Cât de gustoasă și aromată este această prăjitură și cât de frumos arată! Mirosul său vanilat mi-a invadat bucătăria și imediat au început să apară pofticioșii! 

Nici nu vă pot exprima în cuvinte bucuria prichindelului când a văzut ce prăjitură arătoasă am făcut noi doi împreună! A doua zi, desigur că am tăiat negresa cu bezea amândoi. Pentru servire, eu am folosit gem de căpșune, fiind preferatul familiei mele!

Cât de frumos arăta și ce bine definite sunt straturile acestei prăjituri! Dacă doriți, puteți să adăugați în aluatul de negresă și nuci mărunțite sau bucățele de ciocolată, însă noi am preferat să rămânem la rețeta clasică. Celui mic nu prea îi plac nucile sau alunele, însă mie îmi plac și o să vă spun drept că uneori mi-e dor să le adaug în prăjituri, textura pe care le-o conferă mi se pare minunată și atractivă!

Și uite așa am pregătit noi împreună delicioasa negresă cu bezea, mai aspectuasă și mai gustoasă decât cele de la cofetăria pe lângă care am trecut, în plimbarea noastră prin mall! Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această prăjitură alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori vi se va face poftă din nou de negresă cu bezea și gem!

Lasă un comentariu