Negresa cu gem si glazura de ciocolata – reteta prajitura simpla, pufoasa

Negresa este un desert îndrăgit de cei mai mulți dintre noi, pregătit adesea de mame și bunici în copilăriile noastre. Rețetele de negrese sunt foarte simple și rapide, iar ingredientele necesare sunt accesibile.

Știai că negresa este printre cele mai versatile deseturi dintotdeauna? De-a lungul timpului, rețeta originală a suferit diverse declinații, ajungându-se la negresa pufoasă cu gem de diverse tipuri, precum gem de mere, pere, prune, caise sau vișine.

În cele ce urmează îți voi împărtăși rețeta mea preferată de negresă pufoasă cu gem acrișor de prune. Îi va cuceri și pe cei mai pretențioși, fiind echilibrul perfect între dulce și acru.

Ingrediente negresa pufoasa cu gem

Ingrediente negresa pufoasa cu gem
  • 150 grame zahăr brun
  • 300 grame gem de prune mai acrișor
  • 2 ouă
  • 2 căni apă minerală sau lapte
  • sare
  • 4 linguri ulei
  • 2 linguri mari de cacao 50% grăsime
  • 1 plicuțet praf de copt
  • 400 grame făină albă

Timp de pregătire: 20 minute.

Timp de gătire: 30 de minute.

Timp total: 50.

Portii: 16.

Cum se face negresa pufoasa cu gem

Cum se face negresa pufoasa cu gem

Înainte de a prepara rețeta de negresă pufoasă cu gem, așezi la cuptor tava tapetată cu hârtie de copt. De regulă folosesc o tavă drepunghiulară și setez temperatura de preîncălzire la 170 grade Celsius. 

Acum este timpul să pregătești aluatul. Într-un bol se amestecă ouăle cu telul sau mixerul, adăugând treptat uleiul și zahărul brun. După ce zahărul s-a dizolvat, se adăugă apa minerală sau laptele și lingurile de cacao, amestecând la viteză medie.

Separat se amestecă făina cernută cu praful de copt și sarea, urmând a fi încorporate în bolul cu ingrediente umede. Se adaugă făina treptat, amestecând continuu până când aluatul va lua consistența unei smântâni groase. 

Dacă aluatul este prea subțire, se mai adaugă făină amestecând continuu. În caz contrar, se mai adăugă apă sau lapte până ce va ajunge la consistența dorită. 

Odată având aluatul dorit, a sosit și momentul pentru a adăuga gemul acrișor de prune, amestecând încet și continuu cu o lingură de lemn. Un gem lichid are nevoie de un aluat mai gros, iar un gem mai solid, de un aluat mai subțire.

Se scoate tava preîncălzită din cuptor, se toarnă compoziția în ea și se pune la cuptor la 170 grade Celsius. Negresa pufoasă cu gem acrișor de prune va fi gata în 30 de minute, sau după ce scobitoarea va ieși curată din aluat. 

Cum se servește negresa pufoasă cu gem

Cum se servește negresa pufoasă cu gem

Negresa pufoasă cu gem se servește simplă sau ornată cu diverse toppinguri. Cele mai des întâlnite sunt nuca măcinată, fulgii de nucă de cocos sau zahărul pudră. 

Peste prajitura fierbinte poți opta pentru o glazură de cacao sau ciocolată topită la abur cu puțin unt. De preferat este să folosești ciocolată cu un procent ridicat de cacao, de minim 70%.

Înainte de a tăia negresa, asigură-te că o lași la răcit. Indiferent dacă preferi prăjitura simplă sau cu glazură, merită să o servești cu un pahar de lapte cald. Poftă bună!

Lasă un comentariu