Naut fiert – reteta, preparare, cum se fierbe

Năutul este o leguminoasă cu formă unui bob de culoare bej, având o istorie de mii de ani. Știai că locul de origine este Orientul Mijlociu, unde a fost cultivat cu mult timp înaintea erei noastre?

În prezent năutul este la mare căutare, în special în perioadele de post sau de cei care adoptă o dietă fără carne. Din punct de vedere nutrițional, năutul este o sursă excelentă de proteine, sodiu, potasiu și vitamine, cu multiple beneficii asupra organismului. Pentru a te bucura de toate acestea, îți prezint rețeta de fierbere, pentru a renunța la a mai folosi năut conservat.

Ingrediente năut fiert

  • 1 kilogram de năut
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de sare
  • apă

Timp de pregătire: 15 minute.

Timp de gătire: 60 minute.

Timp total: o oră și 15 minute.

Porții: 5.

Cum se face năut fiert

Năutul fiert se face foarte ușor, având nevoie doar de răbdare. Personal aleg să cumpăr năut de la magazinele cu specific arăbesc, deoarece mi se pare mai superior din punct de vederea a calității față de cel din supermarket. Aleg mereu punga cu boabe mari și de preferat fără pete sau boabe zdrobite.

Dacă aveți năut rămas nefiert, vă recomand să nu îl folosiți dacă nu a fost ambalat etanș într-un borcan. Năutul ținut în pungi nesigilate, poate dezvolta musculițe și atunci este de evitat.

Pregătirea năutului de fiert presupune să spălați boabele în mai multe ape și să le puneți într-un vas adânc, peste care veți turna apă și bicarbonatul de sodiu. Cel din urmă va accelera procesul de fierbere.

Lăsați năutul la înmuiat pentru 12-14 ore, verificând din când în când apa. Dacă apa a scăzut, mai completați, de aceea este nevoie de un vas adânc, pentru că năutul se mărește de 4-5 ori. Năutul cu apa poate fi ținut și la frigider dacă nu este fiert după aceste ore, pentru a împiedica fermentarea.

După ce năutul s-a hidratat, îl spălați în mai multe ape și îl puneți într-o cratiță adăncă la fiert acoperit cu apă. La nevoie adăugați apă fiartă.

Focul este la intensitate mică pentru a evita zdrobirea boabelor de năut. În timpul fierberii se va forma periodic o spumă pe care tebuie să o luați cu o paletă, pentru a nu murdării aragazul.

După o oră scoateți câteva boabe de năut și le testați dacă sunt fierte. Apăsați bobul între degete, iar dacă acesta este moale și cremos, năutul este fiert și opriți focul.Timpul de fierbere variază în funcție de tipul năutului.

Adăugați lingurița de sare și acoperiți vasul cu un capac. După ce s-a răcit, năutul se strecoară și este gata de servire. Dacă a lăsat coji, se aruncă, iar dacă vreți să decojiți năutul, doar frecați boabele între palme.

Cum se servește năut fiert

Năutul fiert este baza multor specialități culinare cum sunt: clasicul humus, diferite salate, tocană de năut cu legume, chiftele de năut. De asemenea, năutul se pretează și pentru blaturi de prăjituri sau biscuiți.

Lasă un comentariu