Musaca de vinete si cartofi greceasca – reteta, ingrediente, preparare

Musaca grecească – felul de mâncare preferat al mamei mele pe vremea când pregătea pachețele pentru noi când plecam la facultate! Nu pot să o învinovățesc, e ușor de pregătit, ușor de servit, delicioasă, sățioasă – ce îți poți dori mai mult de la un fel de mâncare?

Mama mea întotdeauna a fost adepta cărnii de vită, îi plăcea și o includea în toate preparatele gătite de dânsa! Eu am descoperit de-alungul timpului că e mai bine să folosesc un amestec între carne de vită și carne de porc pentru această rețetă, deoarece carnea de porc este un pic mai grasă și preparatul final nu va fi uscat. Însă dumneavoastră puteți utiliza orice fel de carne doriți, musacaua grecească este destul de versatilă din acest punct de vedere!

De dragul acelor vremuri și pentru că mi-era dor de acest fel de mâncare, am hotărât astăzi să vă prezint rețeta de musaca grecească, o rețetă specială de musaca cu mai multe straturi, ce iese minunată de fiecare dată! În continuare, vom prepara împreună musaca grecească, urmând rețeta mamei pas cu pas! Să începem!

Ingrediente musaca greceasca 

Pentru a pregăti această rețetă de musaca grecească, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram amestec carne de vită cu carne de porc
  • Un kilogram de vinete
  • Un kilogram de cartofi
  • jumătate de kilogram ceapă
  • 7 căței de usturoi
  • Un litru suc de roșii
  • 250 grame ardei kapia
  • 250 ml ulei de măsline
  • Sare
  • Piper 
  • Cimbru
  • Mărar
  • Scorțișoară

Pentru pregătirea sosului alb:

  • 70 de grame făină
  • 70 de grame unt
  • Un litru de lapte
  • Sare
  • Piper
  • 100 de grame parmezan

Veți mai avea nevoie de:

  • 70 de grame parmezan ras pentru presărare pe deasupra

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: o oră și jumătate

Porții: 8-10 porții

Cum se face musaca greceasca – Mod de preparare    

Vom începe prin a ne pregăti cantitățile corespunzătoare de legume prezentate mai sus. Eu m-am dus rapid în piața de legume și le-am cumpărat în cantități fixe, să nu mai fie necesar să mai stau să le cântăresc acasă. Iar în ceea ce privește carnea, nu îmi place să o cumpăr direct tocată și amestecată, îmi place să iau carne macră, de lucru și să îmi prepar chiar eu amestecul, astfel încât știu exact ce bucăți de carne am adăugat și pot și să controlez proporțiile în care pun cele două tipuri de carne.

Vom spăla toate legumele printr-un jet de apă rece, le vom curăța de semințe și de coajă. Cartofii vor fi decojiți și apoi puși în apă rece.

Carnea o vom pregăti pentru tocare. Am porționat carnea de vită împreună cu cea de porc în cuburi de dimensiuni potrivite astfel încât să nu suprasolicite masina de tocat.

Cum se pregatesc cartofii si vinetele pentru musaca greceasca? 

Eu de obicei spăl bine vinetele și le porționez în rondele cu grosimea de aproximat un centimetru. Le asezonez frumos cu sare și pe o parte și pe cealată. 

Cartofii se fac ceva mai greu decât vinetele, așa că îi voi tăia în rondele mai subțiri pe care le sărez de asemenea. Înainte de a porționa vinetele și cartofii, vom scoate aceste legume într-o strecurătoare și le vom lăsa la scurs, să ne asigurăm că nu vor avea apă în ele.

Aceasta este frumuseațea acestei rețete de musaca! Mulțumește pe toată lumea, nu trebuie să alegeți între cartofi și vinete, musacaua grecească conține ambele legume și savoarea și consistența acesteia este de neuitat!

Cum se toaca (macina) carnea si legumele pentru sosul de carne la musaca greceasca?

Eu de obicei cumpăr carne macră, de lucru, în bucăți mari pe care le toc chiar eu acasă. Așa stiu sigur că în amestecul meu se află doar carne de cea mai bună calitate, fără zgârciuri. Porționez frumos bucățile de carne proaspătă pe care le-am cumpărat de la măcelărie și le tai fâșiuțe.

Aceste fâșiuțe vor fi introduse apoi în mașina de tocat, alternând, când carne de vită, când carne de porc. Carnea de porc tinde să fie mai ușor de tocat deoarece are o structură mai puțin densă decât cea de vită, de aceea este bine să alternăm.

Vom folosi funcția de tocare a mașinii de tocat și vom da fâșiile de carne prin ea, dar și ceapa și ardeii, ca să nu le mai tocăm noi și să meargă treaba puțin mai repede. Desigur, veți folosi recipiente separate pentru carne și legume.

Cum se face sosul de carne tocata cu ceapa, usturoi si rosii pentru musaca greceasca? 

Pentru prepararea sosului, vom avea nevoie de o tigaie adâncă pe care o vom pune la încins, fără să adăugăm încă ulei. Când aceasta s-a încălzit, vom adăuga amestecul de carne tocată de vită și de porc pe care îl vom stropi cu puțin ulei. Vom căli această carne la foc mare, ajutându-ne de o spatulă pentru a desface cocoloașele care se vor forma în timpul acestui proces.

După aproximativ 10 minute, veți observa cum carnea tocată va începe să prindă o culoare rumenă, uniformă, așa că acum este momentul să adăugăm ceapa și usturoiul, dar și să asezonăm carnea, adăugându-i puțină sare după gust. Vom lăsa amestecul pe foc până când vom observa cum ceapa începe să devină translucidă.

Apoi, vom adăuga și restul condimentelor, piperul, cimbrul, mărarul uscat și pudra de scorțișoară. Urmează să punem și cubulețele mărunte de ardei și să amestecăm viguros pentru uniformizarea ingredientelor. Pasta de roșii se pune ultima, după aproximativ cinci minute de la adăugarea ardeilor.

Amestecul acesta trebuie să scadă la foc mic, gătindu-se al dente timp de treizeci de minute, timp în care veți mai amesteca din când în când, altfel compoziția se va lipi de pereții tigăii. Este de preferat să acoperiți parțial cu un capac acest amestec, sosul când va începe să fiarbă va stropi peste tot!

Cum se face sosul alb Bechamel pentru musaca greceasca? 

Vom trece apoi la pregătirea sosului alb. Da, musacaua grecească originală are două sosuri, nu doar unul singur. Sosul Bechamel este un sos de proveniență franceză, fiind format din o parte de unt, la o parte de făină și zece părți lapte. 

Acest sos nu conține prea multe condimente, savoarea și aroma sa deosebită este dată de sare, puțin piper și neapărat nucșoară rasă. Sosul Bechamel mai este folosit și în alte rețete, cum ar fi sufleul de conopidă sau mâncărurile de spanac.

Deci, vom pregăti acest sos urmând proporțiile sugerate de rețeta originală, însă vom pune mai mult lapte, un litru în loc de 700 de ml, ca să obținem un sos puțin mai cremos și mai fluid. 

Vom da pe răzătoarea cu ochi mic parmezanul și vom păstra puțin și pentru crustă. Vom amesteca toate ingredientele într-o tifaie și o vom lăsa pe foc până când va căpăta o consistență cremoasă și fină. Aveți grijă să amestecați pe tot parcursul preparării acestui sos, astfel încât să nu se formeze cocoloașe sau să nu se ardă sosul alb.

Apoi, vom pune sare și piper după gust, apoi vom turna o treime din sosul alb pe care abia l-am preparat peste sosul de roșii din tigaie, astfel încât să se lefe și acesta. 

Veți observa cum, pe măsură ce veți începe să amestecați, sosul va deveni mai cremos. Este crucial să realizăm acest pas pentru ca musacaua astfel preparată să poată fi feliată frumos, fără să se sfărâme.

Cantitatea rămasă de sos o vom acoperi cu o folie de aluminiu astfel încât să nu se oxideze și să nu facă o crustă pe deasupra și vom trece imediat la montarea tuturor straturilor pregătite până acum.

Cum se montează o musaca greceasca de cartofi cu vinete, roșii și carne tocată? 

Înainte să începem să montăm musacaua, va fi necesar să punem la preîncălzit cuptorul nostru la temperatură mare, adică la 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice.

Vom lua o tavă pe care fie o vom stropi cu puțin ulei, fie o vom acoperi cu hârtie de copt și abia apoi o vom unge cu puțin ulei. Vom șterge cartofii cu un prosopel de hârtie de bucătărie înainte să îi punem în tavă, astfel încât aceștia să fie uscați. Îi vom stropi cu puțin ulei și vom introduce tava la cuptor pentru o jumătate de oră.

Când aceștia vor fi gata, vom scoate tava și vom așeza peste cartofii rumeniți și vinetele. Le stropim și pe acestea cu puțin ulei și introducem din nou tava la cuptor pentru încă douăzeci de minute. După acest timp, vom pune peste vinete sosul cu roșii și carne și vom uniformiza acest strat, astfel încât să fie la același nivel în toată tava.

Vom turna peste sosul Bechamel și vom presăra cele 70 de grame de parmezan ras fin. Acesta a fost ultimul strat din musacaua noastră grecească. 

Vom seta acum cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice și vom introduce tava în cuptor pentru aproximativ încă o jumătate de oră. Acum este momentul în care trebuie să supraveghem musacaua, pentru că în funcție de ingredientele pe care le-am utilizat este posibil ca aceasta să fie gata mai repede decât am prevăzut și nu am vrea să se ardă.

Dacă stratul superior nu arată satisfăcător, îl puteți salva prin presărarea parmezanului când ați scos musacaua de la cuptor și ele încă fierbinte. Acum musacaua dumneavoastră grecească este gata, poftă bună!

Cum se serveste musaca greceasca 

Ar fi bine să nu vă avântați la servire imediat cum scoateți musacaua din cuptor, este de preferat să o lăsați la răcit pentru cel puțin o jumătate de oră, astfel încât ingredientele să aibă timp să se întrepătrundă și să se solidifice după tratamentul termic.

Dacă o lăsați să se răcească corespunzător, o să vedeți ce ușor vă va fi să o porționați! Cartofii își vor păstra consistența mai moale datorită vinetelor care nu le-a permis acestora să se usuce. Veți vedea cât de bine se complementează toate aceste gusturi și arome, iar sosurile pe care le-am adăugat pe parcursul pregătirii acestei rețete nu permit preparatului final să fie înecăcios și uscat.

Musacaua grecească este rețeta mea preferată de musaca, în primul rând pentru că îmi este foarte dificil să aleg între cartofi și vinete când vine vorba de pregătirea straturilor de musaca. Apoi, îmi place la nebunie gustul cartofilor rumeni, moi, cu aroma celor prăjiți în combinație cu gustul specific al vinetelor. Amestecul de carne este deosebit de suculent și gustos și el și cel mai mult îmi place că toate ingredientele rămân împreună, nu se sfărâmă, musacaua grecească este și foarte ușor de tăiat și porționat – ce să mai, perfecțiune!

Aceasta este rețeta perfectă pentru oamenii cărora le place să își ia mâncare gătită la serviciu, fiind foarte ușor și elegant de consumat. Musacaua grecească este minunată servită atât fierbinte, cât și rece! 

Cu siguranță vă veți uimi invitații cu dibăcia și priceperea dumneavoastră în bucătărie când vor gusta muscaua grecească pregătită după această rețetă. Și familia dumneavoastră vă va mulțumi pentru că ați gătit acest preparat delicios!

Musacaua grecească nu are o rețetă dificilă, procesul în sine este unul destul de simplu, însă necesită timp și răbdare pentru pregătirea tuturor acestor straturi uimitoare din componența preparatului final. Dacă vă veți înarma cu puțină răbdare, veți vedea cum lucrurile vor începe să se așeze și musacaua va fi delicioasă, sățioasă și aromată!

Mama mea pregătea și un sos de roșii special cu usturoi pe care îl punea deasupra bucăților de musaca atunci când o serveam! Ce deliciu, ce gust complex și delicios și de savoarea cărnii, nici nu mai vorbim! Musacaua grecească pregătită de mama mea după această rețetă nu rezista două zile în frigider!

Sper că v-a făcut plăcere să urmați această rețetă de musaca grecească împreună alături de mine! Există nenumărate versiuni ale acestei rețete, însă această modalitate de preparare va rămâne preferata mea, fiind suculentă și nesfărâmicioasă! Sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să preparați din nou musacaua grecească cu straturi multiple, sățioase și aromate!

Lasă un comentariu