Muraturi asortate la borcan – reteta gogonele murate in saramura la butoi

Toamna este momentul perfect să ne pregătim de iarna grea și să ne bucurăm de roadele muncii nostre din gospodărie de pe parcursul anului. Ca să nu ne lipsească nimic din cămară, mie îmi place să pun în această perioadă murături la saramură. 

Din experiența mea de gospodină, știu că saramura ține mai bine decât oțetul și nici nu necesită cine știe ce eforturi din partea mea. Pur și simplu aleg legumele pe care le voi pune la saramură, pregătesc compoziția perfectă pentru acestea, adaug mirodeniile și totul este gata cât ai clipi!

Dar haideți să nu ne mai lungim cu vorba și să vă prezint în continuare pas cu pas rețeta mea de murături în saramură, crocante, perfecte pentru iernile grele!

Ingrediente muraturi in saramura 

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Puteți alege orice fel de legume vă doriți să puneți la murat, în ce cantități doriți fie că alegeți castraveți, conopidă, gogoșari, varză, sfeclă roșie, gogonele și așa mai departe;
 • Rădăcină de hrean
 • Bețe uscate de mărar
 • Cimbru uscat
 • Țelină
 • Ceapă
 • Mocovi
 • Usturoi
 • Mere sau gutui
 • Ardei usturat
 • Boabe de muștar
 • Boabe de piper
 • Sare specială pentru murături, neiodată

Timp de pregătire 2 ore

Timp de gătire

Timp total 2 ore

Portii: în funcție de cantitățile alese

Cum se fac muraturi in saramura – Mod de preparare

Ingredientele pe care le-am prezentat nu au cantitățile trecute, acest lucru fiind complet la latitudinea dumneavoastră, gătitul nu este neapărat un proces bătut în cuie, puteți improviza și vă voi explica pe parcursul acestei rețete de ce adăugăm anumite ingrediente, astfel încât să înțelegeți pe care le puteți omite și pe care nu.

Murăturile au nevoie de câteva săptămâni pentru a fi gata. Nu contează neapărat ce cantități de legume folosiți, ci contează mai mult să respectați proporțiile de ingrediente pe care trebuie să le adăugați astfel încât amestecului să nu îi lipsească nimic. Timpul de preparare a murăturilor diferă foarte multă și în funcție de temperatura la care acestea sunt depozitate.

Puteți să înlocuiți legumele pe care vi le-am prezentat în lista de ingrediente cu orice alt fel de legume pe care doriți să le puneți la murat. Puteți să puneți la murat mixuri de murături sau doar un singur fel de murături. Eu am folosit castraveți murați, conopidă și gogonele, lângă câțiva gogoșari.

Vă recomand cu căldură să încercați măcar o dată lubenița la murat, este crocantă și dulce acrișoară, fiind una dintre preferatele familiei mele. Dacă doriți să obțineți niște murături cu o tentă rozalie, puteți folosi puțină sfeclă roșie și veți obține un colorit deosebit.

Morcovii și merele eu le folosesc pentru aromă și pentru coloritul lor. Dacă nu le agreați, puteți să nu le adăugați fără nicio problemă, în schimb hreanul și ardeiul iute trebuie neapărat adăugate, deoarece contribuie la menținerea consistenței murăturilor crocante și fără să devină terciuite.

Cum se pregatesc legumele 

Vom începe prin a spăla foarte bine legumele, trecându-le prin mai multe ape reci, după care le vom lăsa la scurs. Vom curăța ceapa de coajă și o toca sozlișori, iar usturoiul va fi curățat de coajă și despărțit în căței de usturoi.

În ceea ce privește hreanul, îl vom curăța de coajă, îl vom spăla și îl vom tăia în fâșiuțe pe lungime, având o secțiune de aproximativ 0.5 cm. Țelina va fi curățată și ea de coajă și porționată în feliuțe subțiri, de aproximativ un centimetru grosime.

Cum se umplu recipientele 

De obicei, imediat cum mă gândesc că trebuie să pun legume la murat, mă gândesc la ce recipiente voi folosi. Borcanele pe care le folosiți nu trebuie să fie umplute până la refuz, trebuie să aibă un spațiu de aproximativ 5 cm de la gura acestora până la murături.

Eu de obicei le cumpăr noi, dacă le refolosiți este cel mai bine să sterilizați înainte, astfel încât să eliminați bacteriile care pot exista la suprafața acestora. Vă recomand totuși să folosiți capace noi.

Ca să aveți un reper, la un butoiaș de 10 litri, după ce am aranjat legumele, veți vedea că vor mai încăpea aproximativ cinci litri de apă. Proporțiile pe care trebuie să le aveți în minte atunci când pregătiți aceste murături sunt următoarele: la un litru de apă, vom adăuga o lingură cu vârf de sare pentru murături, grunjoasă și neoidată. Acest tip de sare se găsește de cumpărat în săculeți de 5 kilograme.

Eu mi-am așezat murăturile în butoiaș în felul următor: am așezat câteva fire de cimbru uscat și de câteva de mărar uscat, după care am început să aranjez un strat de legume. Am adăugat și țelină, câțiva căței de usturoi, ceapă, doi sau trei ardei iuți întregi și, desigur, bețele de hrean ca să obține murături crocante și delicioase.

Încercați să alternați legumele în așa fel încât să vă asigurați că încap cât mai multe în butoiul pe care îl veți folosi. Fiecare strat va avea în componență mirodenii, dar și hrean și ardei iute pentru că ne dorim să obținem niște murături crocante și delicioase. Deci, fiecare strat va avea usturoi, bețe de cimbru, de mărar, foi de dafin.

De cata apa avem nevoie pentru muraturi 

Acest lucru depinde de butoiul pe care l-ați folosit pentru a pune murăturile. De obicei, e bine să vă pregătiți saramura pas cu pas, în găleți de câte 10 litri, ca să puteți să ajustați rapid cantitatea de apă și de sare pe care le folosiți. În acest fel veți știi perfect câtă sare trebuie să adăugați, de asemenea.

Vom adăuga câți litri de apă, atâtea lingrui de sare într-o oală pe care o vom pune pe focul aragazului. Mie îmi place să adaug piperul boabe și boabele de muștar tot în acest moment, dar și frunzele de dafin. Acest amestec se fierbe și se amestecă până la omogenizare, astfel încât să nu rămână sare nedizolvată. 

Se lasă saramura la răcit, iar când atinge o temperatură potrivită astfel încât să nu fie decât călduță, se va turna peste legume. Aveți grijă să aranjați bețele de cimbru și de mărar de la suprafață astfel încât să nu permită legumelor să plutească la suprafața borcanului, ieșind din saramură.

Puteți să așezați și o greutate deasupra acestora, ca să vă asigurați că nu se vor ridica. Eu am o lespede de piatră pe care o spăl și o folosesc la murături de când mă știu. Le ține bine în saramură, astfel încât să fie cufundate în totalitate.

În acest moment, trebuie să ne hotărâm unde vom depozita butoiașul nostru cu murături. Trebuie neapărat să stea într-un loc răcoros, cămară sau garaj, iar pe timp de toamnă iarnă, cei care locuiesc la bloc le pot depozita chiar și pe balcon.

Cum fermenteaza legumele 

Există un anumit procedeu care trebuie urmat pentru a ne asigura că obținem murături delicioase. În prima săptămână de când am pus legumele la murat, trebuie să agităm butoiul în fiecare zi sau cel puțin o dată la fiecare două zile. Fie o lăsăm să ia aer, ca atunci când punem varză la murat, și o scoatem într-o găleată, o lăsăm puțin afară și apoi o turnăm, fie doar scoatem lespedea de piatră din butoi și îl închidem, apoi îl agităm bine de câteva ori.

Vă recomand să folosiți totuși prima variantă, pentru un succes garantat. Dacă totuși locuiți la bloc și optați pentru a doua, asigurați-vă că aveți un butoi care se închide ermetic. După ce ați aerisit saramura, vom pune lespedea de piatră înapi și vom închide ermetic butoiul. 

De obicei, durează cam aproximativ două săptămâni până când murăturile sunt gata. Dacă este foarte frig afară, acest proces poate să dureze chiar mai mult timp, însă nu vă faceți griji, o fermetație lentă este de cele mai multe ori cheia spre succes, legumele menținându-se mai bine în acest fel.

Dacă veți urma instrucțiunile acestei rețete și veți așeza bețele de cimbru și mărar înapoi deasupra murăturilor de fiecare dată când umblați la acestea, atunci murăturile noastre nu vor face floare niciodată. Ca să evitați să devină mult prea acre, cel mai bine țineți murăturile într-un loc foarte răcoros odată ce sunt gata, astfel încât procesul de fermentare va fi încetinit.

Cum se servesc muraturi in saramura 

Murăturile noastre sunt gata! Cât de crocante, acruțe și aromate sunt și ce culoare frumoasă și vie au! Puteți servi aceste murături alături de o multitudine de feluri de mâncare, în special cu garnituri care au un gust dulceag. Complementaritatea murăturilor sărate alături de garnituri dulci cum ar fi cele de cartofi natur sau de orez cu legume conferă acestei combinații o popularitate extraordinară!

De asemenea, puteți folosi aceste murături și în salate delicioase, cum ar fi salata de boeuf, salata de gogonele sau alte preparate asemănătoare! Veți vedea cât de bine se conservă pe timp de iarnă, mie nu mi s-a întâmplat niciodată să se strice!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de murături în saramură alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să puneți din nou legume la murat!

Lasă un comentariu