Mucenici muntenesti – reteta cu nuca, cum se fac, cu zeama, fierti

În martie, toată lumea știe că gospodinele pregătesc mucenicii mult iubiți de fiecare pofticios în parte. În alte zone ale țării aceștia se pregătesc din aluat copt la cuptor, sub forma de opturi, care sunt apoi unse cu miere și presărate pe deasupra cu nucă măcinată.

În Muntenia, lucrurile stau puțin altfel. Aici, mucenicii se pregătesc diferit, se fierb și se pregătește un sirop consistent din zahăr cu coajă rasă de lămâie și portocală, în care se pun mucenicii care sunt ca niște paste făcute din făină, apă și sare, tot în formă de opturi.

Dacă doriți să încercați mucenicii muntenești, mai jos o să vă prezint pas cu pas modul de pregătire al acestora. O să vedeți cât de simplu se prepară și cât de gustoși și deosebiți sunt. Haideți să lăsăm vorbăria și să vedem care este rețeta mucenicilor muntenești!

Ingrediente mucenici muntenesti 

Pentru a pregăti mucenicii muntenești, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • sută de grame de mucenici paste pentru fiert
  • Aproximativ 150 grame de zahăr
  • sută de grame nucă măcinată
  • Un plicușor de zahăr vanilat
  • Puțină scorțișoară măcinată
  • Un vârf de cuțit de sare
  • Coajă rasă de lămâie
  • Coajă rasă de portocală
  • Esență de rom

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 25 de minute

Porții: 2 porții

Istoria celor 40 de mucenici (Sfintii din Sevastia) 

Această sărbătoare a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia coincide cu o sărbătoare celebrată de către strămoșii noștri încă din timpul Imperiului Roman, ceea ce a dus la formarea sărbătorii tradiționale de Mucenici, așa cum o cunoaștem astăzi. Această sărbătoare vine ca încununare a zilelor babelor, care sunt sărbătorite în perioada 1-9 martie. 

Pe 9 martie, sărbătorim deschiderea Porților Raiului, iar femeile pregătesc de obicei cei 40 de colaci copți numiți mucenici. În zona noastră, acești mucenici se fac dintr-un aluat din apă, făină și un praf de sare. 

Acest aluat se frământă cu mâinile foarte bine, iar apoi, cu grijă pe blatul de lucru, se întinde o foaie subțire și se decupează mucenici în forma cifrei 8. Gospodinele care nu au această formă de decupat întind foaia subțire și taie șnurulețe subțiri, pe care le împletesc apoi pentru a forma cifra 8. Sună destul de complex și migălos procesul de pregătire al acestor mucenici, însă partea bună este că se găsesc și de cumpărat la magazinele alimentare, uscați, gata de puși la fiert și pregătit.

Cum se fac mucenici muntenesti – Mod de preparare

Pregatirea siropului pentru mucenici muntenesti cu nuca 

Vom începe prin a căuta o crăticioară de dimensiuni potrivite în care vom turna zahărul împreună cu coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Adăugăm și plicușorul de zahăr vanilat, un praf de sare și o linguriță de scorțișoară.

Vom adăuga și un litru de apă și vom pune totul la foc mediu, să clocotească.  În funcție de preferințele dumneavoastră, dacă vă plac mucenicii cu mai multă zeamă puteți să suplimentați cantitatea de apă adăugată cu încă o jumătate de litru. Vom lăsa crăticioara pe focul aragazului până când va începe să clocotească.

Dacă vă place gustul de rom, puteți adăuga și puțină esență de rom, însă vă recomand să o adăugați la finalul fierberii siropului, astfel încât să nu se evapore în timpul fierberii acestuia și să își piardă aroma. Cât timp va fierbe siropul nostru, noi ne vom ocupa de nucă, pe care o vom rumeni puțin într-o altă tigaie, astfel încât să devină mai crocantă, iar gustul acesteia să fie mai pronunțat.

Apoi, cu un robot de bucătărie, vom mărunți nuca. Mie îmi place să rămână și bucățele mai mari. Dacă nu aveți un robot de bucătărie, puteți mărunți nuca cu ajutorul unui sucitor.

Veți pune miezul de nucă prăjit într-o pungă și apoi îl veți pune pe blatul de lucru. Veți trece cu sucitorul peste această pungă, până când nuca va avea dimensiunile dorite. Acest proces este minunat dacă și dumneavoastră vă place nuca mai mare, așa cum îmi place și mie!

Fierbere mucenici muntenesti cu nuca 

Proporțiile pe care trebuie să le respectăm în cazul acestei rețete sunt cele de o sută de grame de mucenici la un litru de apă. În crăcioara noastră în care avem sirpoul care clocotește, vom adăuga suta de grame de mucenici uscați. Eu am folosit mucenici de cumpărat, așa că am făcut acest pas respectând indicațiile pe care aceștia le aveau pe pachetul lor.

După ce a trecut timpul indicat, vom opri focul aragazului și vom acoperi cratița cu mucenici cu un capac. Lăsăm mucenicii să se odihnească timp de o jumătate de oră, ca să își tragă din siropul pe care l-am pregătit și să se umfle. Ce frumos miroase în toată bucătăria mea!

Nuca o vom presăra pe deasupra atunci când servim mucenicii. Unele gospodine adaugă nucă și în compoziția mucenicilor, însă mie îmi place să o pun doar în farfurii, pe deasupra.

Cum se servesc mucenici muntenesti 

După ce s-au odihnit, îi punem frumos în farfurii și presărăm nuca mărunțită pe deasupra acestora, uniform. Acum este momentul să adăugați esență de rom dacă doriți și vă place.

Eu îi servesc fierbinți, așa îmi plac mie cel mai mult, atunci când sunt călduți, iar siropul s-a îngroșat, iar mucenicii s-au umflat după ce au fost lăsați la odihnit. Se simte așa pregnant gustul de vanilie, cu aroma de lămâie și portocală, iar scorțișoara subliniază perfect savoarea nucilor prăjite!

Pot fi serviți și după ce s-au răcit, de exemplu, micii mei pofticioși preferă mai mult mucenicii când au ajuns la temperatura camerei, decât atunci când sunt încă fierbinți. Le place mult textura puțin gelatinoasă pe care o capătă siropul din cauza amidonului din făină care se dizolvă în el! Sunt foarte gustoși acești mucenici și vă recomand să încercați această rețetă măcar o dată!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți mucenicii muntenești alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă simplă și ușoară ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou! Spor la gătit!

Lasă un comentariu